ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Η εορτή των Αγ. Αποστόλων Πέτρου & Παύλου – Δέχεται επιθέσεις από παντού η εκκλησία του Λινοπότη

0
3612
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

Η γιορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29/6/2017)

Μεγάλη ημέρα και μεγάλη γιορτή, όπου η Εκκλησία μας γιορτάζει την ημέρα των Αγίων Ισαπόστολων Πέτρου και Παύλου. Για άλλη μια φορά οι Εκκλησίες πλημμύρισαν από πιστούς, για να τιμήσουν τον Απόστολο των Εθνών Παύλο και τον Πέτρο, από τους πρώτους μαθητές του Χριστού.

 

Η γιορτή του Αγίου Παύλου στο Λινοπότη 29/62017

Ο Ιερός Ναός Αγίου Παύλου, που βρίσκεται στο παλιό Στρατόπεδο της παλιάς Παιδούπολης στον Λινοπότη, γιόρτασε και εφέτος την ημέρα των Ισαπόστολων Πέτρου και Παύλου.

Το απόγευμα της παραμονής, της γιορτής, έγινε κατανυκτικός Εσπερινός, με πλήθος πιστών να πλημμυρίζουν τον φερώνυμο Ιερό Ναό, που σήμερα περιτριγυρίζεται από ένα φροντισμένο κήπο με άνθη, εσπεριδοειδή και πολλά ελαιόδενδρα.

Ωστόσο δέχεται επιθέσεις από παντού αυτή η Εκκλησία καθώς η μητρόπολις και ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, την εξωράισε και φρόντισε να γίνει ο περιβάλλων χώρος αξιοπρεπής και πεντακάθαρος σε σύγκριση που το παλιό στρατόπεδο της παιδούπολης του Λινοπότη που ρημάζει.

Ο Ναός αυτός ήταν αρχικά Καθολικός, αφού χτίστηκε στα ζοφερά χρόνια της Ιταλοκρατίας, για αυτό και το Ιερό του Βήμα βλέπει προς την Δύση και όχι προς την Ανατολή. Με την Ενσωμάτωση, έγινε το διαχωριστικό ξυλόγλυπτο Τέμπλο και μετετράπη σε Ορθόδοξο τόπο λατρείας των πιστών Ορθοδόξων Χριστιανών. Μετά τον Εσπερινό, ακολούθησε από την ενοριακή αδελφότητα, η παραδοσιακή τράπεζα στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας.

Την επομένη ημέρα έγινε Θεία Αρχιερατική Λειτουργία από τον Μητροπολίτη κ. κ. Ναθαναήλ, τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Χρυσόστομο και συλλειτουργούς τον ιερέα παπά Αντώνιο και τον ιεροδιάκονο Αμβρόσιο.

Μετά ακολούθησε φιλόξενο πρωινό, που προσέφερε η Εκκλησιαστική αδελφότητα, στην παρακείμενη αίθουσα στον Δεσπότη, τους ιερείς τους ψαλμωδούς και σε όλους τους ευλαβείς προσκυνητές.

Η γιορτή του Αγίου Παύλου στην Κω

Ο περικαλλής Ιερός Ναός του Αγίου Παύλου Κω, βρίσκεται κτισμένος στην παραλιακή περιοχή επί της οδού Αβέρωφ, όπου έδεσε το πλοιάριο του ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, όταν ήλθε στην Κω, περίπου το 52 μ.Χ. Ευλόγησε και κήρυξε την Χριστιανική Αλήθεια στο νησί μας και ακολούθως συνέχισε το Αποστολικό ταξίδι του για τη Ρόδο.

Το απόγευμα την παραμονή της μεγάλης γιορτής, έγινε μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ.κ. Ναθαναήλ και πλήθους ιερέων.

Ακολούθησε η περιφορά της Εικόνας του Αγίου Παύλου, στους δρόμους της πόλης μας, με την συνοδεία πλήθους κόσμου.

Την επόμενη μέρα, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας η Εκκλησιαστική Αδελφότητα ως είθισται, φιλοξένησε με πρωινό τους ευλαβείς προσκυνητές του Αγίου Παύλου Κω. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Παύλου, χτίστηκε και αποπερατώθηκε την δεκαετία του 1960. Αντικατέστησε την πρόχειρη τσίγκινη παράγκα ΕΤΟΛ, όπου οι πιστοί τελούσαν τα Χριστιανικά καθήκοντα τους. Πρωτεργάτες στην ανέγερση και αποπεράτωση του Αγίου Παύλου, ήταν όλοι οι πιστοί ενορίτες και ο μακαριστός Μητροπολίτης Εμμανουήλ Καρπάθιος και ο παπά Κωσταντής Πίκουκλας. Επίσης συνέβαλλαν στον εξωραϊσμό της Εκκλησίας ο Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Βραχνάς και ο παπά Γιώργης Σαρρής.

Ακολούθησαν ο παπά Δημήτρης Γρύλλης, ο παπά Γιώργης ο Μυλωνάς και μεταξύ άλλων ιερωμένων σε ένα σύντομο πέρασμα του διακόνησε και ο παπά Νικόλας Ανδρέου.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Παύλου Κω, αποτελεί ένα Εκκλησιαστικό, αρχιτεκτονικό κόσμημα ναοδομίας για την περιοχή μας και μια από τις πιο δραστήριες ενορίες του νησιού.

Ξανθίππη Αγρέλλη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ