Η Εορτή της Μεταμόρφωσης στο εκκλησάκι του Χριστού στην Κω (ΦΩΤΟ)

0
2672
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρα Χριστού 6/8/2017

Φώτο -ρεπορτάζ – Ξανθίππη Αγρέλλη

Κάθε χρόνο πολλοί ανηφορίζουν στα διάφορα Εξωκλήσια που βρίσκονται στους λόφους του νησιού μας. Εκεί ανάβουν ένα κεράκι ελπίδας μπροστά στην εικόνα του Σωτήρα Χριστού.

Στις 6 Αυγούστου, στην διάρκεια της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου η οποία διακόπτεται με την κατανάλωση ψαριού, γιορτάζεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Είναι μια ξεχωριστή γιορτή που αναφέρεται σε μια πολλή μοναδική στιγμή του Χριστού.

Πλαισιωμένος ο Κύριος από τους μαθητές του, Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη, ανέβηκε στο όρος Θαβώρ. Εκεί μια λάμψη τον Μεταμόρφωσε με Θείο εκτυφλωτικό Φως και τον τύλιξε με Θείο μυστήριο. Δίπλα του εμφανίστηκαν ο Μωυσής και ο πρώτος εκ των προφητών ο προφήτης Ηλίας. Οι μαθητές του Χριστού όταν άκουσαν την Θεϊκή φωνή και είδαν την εκτυφλωτική λάμψη της στιγμή της Μεταμόρφωσης, συγκλονισμένοι και ταραγμένοι έπεσαν στο έδαφος, σύμφωνα με το Ιερό μας Ευαγγέλιο. Αυτή την Θεϊκή μεγάλη στιγμή του Κυρίου γιορτάζει η Ορθόδοξος Εκκλησία μας σε μικρούς και μεγάλους Ι. Ναούς. Εφέτος η γιορτή της Μεταμόρφωσης του σωτήρα Χριστού συνέπεσε με την Κυριακή γιορτή και σχόλη.

Στην Κω πολλά είναι τα εξωκλήσια που τιμούν την Θεία Μεταμόρφωση του Χριστού.

Να σημειώσουμε ότι τα παλιά χρόνια, γινόταν υπαίθρια ολονύκτια παραδοσιακά πανηγύρια, ιδίως από τους κτηνοτρόφους που τιμούσαν ιδιαίτερα τη ημέρα αυτή.

Επίσης μέχρι και σήμερα οι ιερείς ευλογούν στις Εκκλησιές τα σταφύλια, για να ευλογηθεί ο Αύγουστος ο τρυγητής και η ευλογημένη άμπελος η αληθινή.

Εκείνο που ξεχωρίζει από όλες τις γωνιές του νησιού μας είναι το Εκκλησάκι στην κορυφή του βουνού Δικαίου. Καθισμένο και απομονωμένο πάνω στον παλιό Ωρομέδοντα και εφέτος δέχθηκε πολλούς προσκυνητές, που αψήφησαν την κοπιώδη ορειβασία για να βρεθούν εκεί ψηλά και να παρακολουθήσουν τον κατανυκτικό Εσπερινό. Ακολούθησε η καθιερωμένη Αγρυπνία και ακολούθως τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία που εφέτος ήταν και Κυριακάτικη.

Επίσης στο λόφο στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου, βρίσκεται το Εκκλησάκι του Σωτήρα Χρίστου. Σαν πάλλευκο περιστεράκι είναι καθισμένο στην κορφή του βραχώδους λοφίσκου με την μοναδική θέα. Οι ιερείς και εφημέριοι του Αγίου Νικολάου, τέλεσαν πανηγυρικό Εσπερινό, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ελβετίας κ.κ. Ιερεμία στον προαύλιο χώρο του Ι. Ναΐσκου. Την επομένη ακολούθησε η Θεία Λειτουργία.

Κάτω από τον ίσκιο του πελώριου πεύκου, με το βλέμμα να ταξιδεύει ως την Δύση που απλώνεται στον ορίζοντα και με τα φλύαρα τζιτζίκια να ανακατεύονται με τους Βυζαντινούς ύμνους των ιεροψαλτών, πολλοί ήταν οι προσκυνητές ανηφόρησαν μέχρι το Εκκλησάκι του Χριστού. Ωστόσο για πολλοστή φορά θα τονίσουμε ότι παρότι ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος και εύγε σε όσους τον έφτιαξαν, το Εξωκλήσι αυτό χρειάζεται υποστυλώματα από μπετόν, γιατί βρίσκεται στην άκρη του βράχου και κινδυνεύει να καταρρεύσει. Άλλο ένα πρόβλημα τελευταία είναι οι ενοχλητικές και καθόλου ακίνδυνες σφήκες, που τριγυρνούν ανήσυχες γύρω από τον Ι. Ναΐσκο και τους ευλαβείς προσκυνητές.

Ξανθίππη Αγρέλλη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ