Φωτορεπορτάζ: Κυριακή του Σπορέως, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως στο Ζηπάρι

0
490
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Κυριακή του Σπορέως,  στον Ιερό Ναό Αναλήψεως στο Ζηπάρι

Φωτορεπορτάζ: Ξανθίππη Αγρέλλη

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960, έφθαναν τα πρώτα οικονομικά βοηθήματα, από  τους απανταχού μετανάστες μας, στο πεδινό Ασφενδιού, άρχισε να ιδρύεται ένα χωριό,  με 70 περίπου οικογένειες. Ήταν αυτές που συνήθως, συνεπαίρνανε στους κάμπους το καλοκαίρι και μένανε μέσα σε ψάθινες και καλαμένιες καλύβες, με πόρτα  τους για ασφάλεια μια κουρελού.  Ήταν οι ακούραστοι, θρυλικοί λεσπέριδες,  των κηπευτικών, των αμπελώνων και της πλούσιας ντοματο- παραγωγής.

Το 1963, οι κάτοικοι του νεοσύστατου χωριού Ζιπάρι, ένοιωσαν την  ανάγκη να ιδρύσουν τον δικό τους τόπο λατρείας. Με πολύ κόπο, από το υστέρημα τους  και από την οικονομική ενίσχυση των ομογενών συμπατριωτών μας,  οι Ασφενδιανοί και οι κάτοικοι του Ζιπαρίου, συγκεντρώσαν γύρω στις εξακόσιες χιλιάδες δραχμές. Σταδιακά το ποσό  αυξήθηκε και επί της λαμπρής και επωφελούς ποιμαντορίας, του μακαριστού,  αείμνηστου Μητροπολίτη    Ναθαναήλ Α,’ το 1972 θεμελιώθηκε ο Ιερός Ναός,  αφιερωμένος στην  Θεία   Ανάληψη του Κυρίου. Επτά χρόνια αργότερα, ο Ιερός Ναός,  Βασιλική μετά τρούλου και με το πανύψηλο καμπαναριό του,  ήταν έτοιμος, για τα πανηγυρικά  θυρανοίξια.

Σήμερα ο περικαλλής Ιερός Ναός, εξυπηρετεί περίπου τρεις χιλιάδες, ευλαβείς πιστούς και από το 1981,  ο ακούραστος και  δραστήριος εφημέριος, παπά Γιάννης Κουτάντος, προσφέρει αμέριστη τη φροντίδα του, στην Εκκλησία και σε όλη την ενορία του.

Στην  Εκκλησία της Αναλήψεως, υπηρετήσαν με ζήλο,  πριν από  τον παπά Γιάννη, ο μακαριστός παπά Γιώργης Σαρρής και ο πρεσβύτερος παπά Γιώργης Παπαθωμάς. Σε αυτό τον περίλαμπρο Ιερό Ναό της Αναλήψεως, στο Ζιπάρι, βρέθηκε ο αεικίνητος Μητροπολίτης  κ. κ. Ναθαναήλ Β’, όπου τέλεσε Θεία Αρχιερατική Λειτουργία, με συλλειτουργούς,  τον παπά Γιάννη  και τον ιεροδιάκονο Αμβρόσιο.

 

Κυριακή του Σπορέως και ο  αξιοσέβαστος ποιμενάρχης, αναφέρθηκε στον λόγο του Κυρίου μας, που ως σπόρος  άλλοτε ευδοκιμεί σε γόνιμο έδαφος,  άλλοτε μαραζώνει, σε πετρώδες και άλλοτε αγνοείται. Σύμφωνα με το κατά Λουκά,  Ιερό Ευαγγέλιο, ο λόγος του Κυρίου, ευδοκιμεί αν πέσει σε ευήκοα ώτα και καλοπροαίρετες καρδιές. Μαραζώνει και αγνοείται, όταν πέσει σε πέτρινες καρδιές και άνυδρο, ξηρό χώμα. Η σημερινή  Κυριακή του Σπορέως,  σημαίνει και την έναρξη των  Κατηχητικών Σχολείων, όπου ο λόγος του Χριστού, σαν σπόρος φυτεύεται στις ψυχές των παιδιών, που  παρακολουθούν  τα Κατηχητικά Σχολεία, με σκοπό να βελτιώσουν τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά τους,  με βάση τον κανόνα της Αγάπης προς τον πλησίον.

Αλλά και η επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς  τον Τίτο, μας υπογραμμίζει, ότι από τον αμαρτωλό και αιρετικό άνθρωπο, αν δεν ακούσει την πρώτη και δεύτερη νουθεσία μας, να παραιτηθούμε και να σταματήσουμε να τον συμβουλεύουμε, ενώ θα πρέπει ν’ αρχίσουμε   να προσευχόμαστε για την σωτηρία του.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, έγινε ο καθιερωμένος Αγιασμός, παρόντων των παιδιών που θα παρακολουθήσουν τακτικά, το Κατηχητικό Σχολείο της Κυριακής. Ακολούθησε στο Αρχονταρίκι, του Ιερού Ναού φιλόξενο πρωινό, στον Δεσπότη, τους ιερείς και στους ευλαβείς προσκυνητές, από την Επιτροπή  και από την Ενοριακή Αδελφότητα, της Εκκλησίας  της  Αναλήψεως στο Ζιπάρι.

Κατηφορίζω  προς την πόλη, με τον ήλιο να λαμπυρίζει στην ήρεμη  θάλασσα του Τιγκακιού, που αν και μέσα του Φθινοπώρου, μου κλείνει το μάτι για ένα θαλασσινό  μπάνιο.
Χαίρομαι την διαδρομή, ανάμεσα στον επίπεδο έφορο, κάμπο της Κω  και σκέπτομαι πόσο τυχερή είμαι που ζω, σ’ ένα τόσο όμορφο, ζεστό και φιλόξενο, αγαπημένο τόπο.

Υ.Γ. Στην φιλική συζήτηση,  που μας έκανε ο Δεσπότης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων,  σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει χρήματα, προσφέροντας ένα δικό του δώρο σε λαχνούς. Είναι μια παλιά συλλεκτική Βέσπα, την οποία μπορεί  να αποκτήσει κάθε τυχερός, αγοράζοντας ένα λαχνό των πέντε ευρώ, ενισχύοντας έτσι, το φιλάνθρωπο έργο της Ιεράς μας Μητροπόλεως.
Ξανθίππη Αγρέλλη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ