ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΝΙΣΥΡΙΩΝ προς ΔΕΗ για Γεωθερμία «η αντίσταση μας παραμένει ισχυρή!!!» (ΒΙΝΤΕΟ) Επιστολή Δημάρχου: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ…»

5
1046

 

ΠΡΟΣ:ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:ENEL GREEN POWER
            ΗΛΕΚΤΩΡ-ΕΛΛΑΚΤΩΡ
            TERNA EΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
            STORENGY
            ZORLU -TURBODEN
            MAREN
            KS ORKA
            ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
            ΜΜΕ
Κύριοι
Με αφορμή τον διαγωνισμό που προκήρυξε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για την επιλογή στρατηγικού εταίρου, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα μεγάλα γεωθερμικά πεδία της χώρας, ο λαός της Νισύρου σας γνωστοποιεί, για πολλοστή φορά την αντίδραση και την αντίστασή του.
Πληροφορηθήκαμε, τούτες τις μέρες, ότι στον διαγωνισμό, ανταποκρίθηκαν αρκετές εταιρείες, και ως εκ τούτου, η επιλογή στρατηγικού εταίρου σε σύντομο χρονικό διάστημα, υποθέτουμε, ότι θα λάβει σάρκα και οστά.
Η οδηγία 2003/35 της Ε.Ε. η οποία ενσωματώθηκε στο εσωτερικό μας δίκαιο με την ΚΥΑ 37111/26-9-2003 (ΦΕΚ 332 Β’) προβλέπει ότι: » για την πραγματοποίηση κάθε σημαντικού σε σχέση με το περιβάλλον έργου, το κάθε κράτος-μέλος, πρέπει να εξασφαλίσει διαδικασίες για την αποτελεσματική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων»​
 
Σας υπενθυμίζουμε ότι η αντίσταση των Νισυρίων παραμένει ισχυρή!!! Δεν θα αποσπάσετε τη συγκατάθεσή μας, όσο κι αν το επιδιώκετε.
Σας φωνάζουμε, περισσότερο από είκοσι χρόνια: ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΟ κι εσείς, εξακολουθείτε να κάνετε σχέδια και να προβαίνετε σε προκηρύξεις διαγωνισμών αψηφώντας τις απόψεις μας, την αντίστασή μας και την αγωνία μας για το νησί μας.
 
Ενημερωθείτε από την  ιστοσελίδα της Εταιρείας Νισυριακών Μελετώνnisyriakesmeletes.gr και στην ενότητα Οικολογία, επί του θέματος και σταματήστε να μας αγνοείτε. Εξακολουθούμε να φωνάζουμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΟ!!! 
Επιτέλους σεβαστείτε μας!!!
                             Συντονιστική Επιτροπή Νισύρου
                             κατά του γεωθερμικού εργοστασίου

 ΔΗΜΟΣ ΝΙΣΥΡΙΩΝ –
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΝΙΣΥΡΟΥ
 
Σε αναστάτωση βρίσκεται η Νισύρικη κοινωνία με την γνωστοποίηση του γεγονότος ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προέβη στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού εταίρου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το γεωθερμικό πεδίο υψηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο, χωρίς να ενημερώσει τον Δήμο Νισύρου και χωρίς να ζητήσει την συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας. Ο Δήμαρχος Νισύρου σε επικοινωνία που είχε με πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες εξέφρασε την αντίθεση του σε αυτή την ενέργεια της ΔΕΗ και έστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κύριο Μοναχολιά που κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργεια κ. Γιώργο Σταθάκη και στον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό.
Ο Δήμαρχος θα βρίσκεται στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα για συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες και βουλευτές  της Δωδεκανήσου για να δοθεί τέλος σε αυτή την αντιδεοντολογική και επικίνδυνη για το μέλλον της Νισύρου ενέργεια της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε την Πέμπτη 31 Αυγούστου και ομόφωνη απόφαση εξέφρασε την αντίθεση του στην εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Ακολουθεί η επιστολή του Δημάρχου κ. Χριστοφή Κορωναίου.
ΠΡΟΣ:
κ. Ηλία Μοναχολιά
Διευθύνοντα Σύμβουλο ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1) κ. Γιώργο Σταθάκη
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2) κ. Νεκτάριο Σαντορινιό
Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: «Γεωθερμικό πεδίο Νισύρου».
Κύριε Μοναχολιά,
Διάβασα την πρόσκληση της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε για την εύρεση εταιρείας που θα εκμεταλλευτεί τα τέσσερα γεωθερμικά πεδία, μεταξύ αυτών και της Νισύρου. Αντιλαμβάνομαι ότι η ΔΕΗ με αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων έχει το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων της Ελλάδας.
Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε ότι ο μοναδικός υπεύθυνος για την παροχή αδείας για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου, είναι ο Δήμος της Νισύρου. Οι θέσεις της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά το θέμα της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας έγιναν γνωστές στους προκατόχους σας και σε εσάς τον ίδιο.
Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και βασισμένες όχι σε φωνασκίες και σε καφενειακές συζητήσεις αλλά σε κατά βάθος επιστημονικές αναλύσεις. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ και σε κανέναν να μετατρέψει την Νίσυρο σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού. Το περιβάλλον της Νισύρου θα διαφυλαχτεί με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο για να δοθεί ακέραιο στις επόμενες γενιές των Νισύριων. Η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας θα προκαλέσει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ταυτόχρονα θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων με την πρόκληση σεισμικών δονήσεων λόγω της διατάραξης των ισορροπιών στο εσωτερικό της γής.
Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων του λαού της Νισύρου αποτελεί τεράστιο ατόπημα.
Οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της ολοκληρωμένης αξιοβίωτης ανάπτυξης που διέπουν την Δημοτική Αρχή και πάνω στις οποίες είναι βασισμένη η ανάπτυξη της Νισύρου, είναι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη της Ελλάδας μας. Γι’ αυτό απαιτώ όπως σταματήσει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης εταιρείας για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας της Νισύρου. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να θέσει σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον της Νισύρου.
Με εκτίμηση,
Καθηγητής Χριστοφής Ι. Κορωναίος
Δήμαρχος Νισύρου

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ναι συμφωνω αλλα να πληρωνουντο ρευμα ο καθενας αναλογα με τα εξοδα που χρειαζοντε να παει σπιτι του.Ο καθενας τη παρτυ του.Δεν θα πληρωνω εγω παραπανω για να εχει ρευμα η νυσιρος ,ουτε φορους για να εχει σχολεια και γιατρους.Ας τα πληρωσουν μονοι τους.

    • Η μεγάλη τιμωρία για μερικούς γραφικούς του ΣφΥΡΙΖΑ σαν τον βολεμένο ....... να τα ξεπουλήσουν οι ΣφΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

      Χρόνια αντιδρούν για να δείξουν ότι υπάρχουν πολιτικά ανθρωπάκια με παρωπίδες. Σήμερα έρχεται να αξιοποιήσει και όχι να καταστρέψει τον πλούτο της Νισύρου η κυβέρνηση που στηρίζουν, η φασιστοαριστερή κυβέρνηση ΣΦΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά από εντολή των Γερμανών όπως έκανε με τα αεροδρόμια…. ΟΜΩΣ βρε ζωντανά, ΒΓΑΛΤΕ τις παρωπίδες και δείτε μια φορά το συμφέρον του νησιού και όχι μόνο την πολιτική σας ύπαρξη με κούφιες κλ@νιές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ