Στο στάδιο της ολοκλήρωσης το νέο λιμάνι της Σύμης, που θα “απογειώσει” τουριστικά το νησί (ΦΩΤΟ)

0
684

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης το νέο λιμάνι της Σύμης, που θα “απογειώσει” τουριστικά το νησί

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος επισκέφθηκε το πολύπαθο έργο που είχε βαλτώσει επί σειρά ετών και σήμερα ολοκληρώνεται, μετά από συντονισμένες προσπάθειες της περιφερειακής αρχής για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και την επίσπευση της αποπεράτωσής του

Επίσκεψη στο νέο λιμάνι της Σύμης, στη θέση «Πέταλο» πραγματοποίησε χθες, Δευτέρα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, για να δει από κοντά την πορεία των εργασιών του έργου, που χάρη στις προσπάθειες της περιφερειακής αρχής, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, μετά από μια μακρά περίοδο προβλημάτων που καθυστέρησαν σημαντικά την αποπεράτωσή του.

Τον Περιφερειάρχη συνόδευαν στην επίσκεψή του ο Περιφερειακός Διοικητής Λιμενικού Σώματος, Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ., Νίκος Αρμπουνιώτης, ο Δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας και ο Λιμενάρχης Σύμης, Υποπλοίαρχος Λ.Σ., Ηλίας Αλεξίου.

Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σημαντικό έργο για τη Σύμη, με πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη, αφού εκτός από την αποσυμφόρηση του κέντρου του νησιού από τον συνωστισμό των σκαφών αναψυχής και ημεροπλοίων, το νέο λιμάνι, που από την ερχόμενη σαιζόν θα είναι πλήρως λειτουργικό, θα αναβαθμίσει την εικόνα της Σύμης ως ποιοτικού τουριστικού προορισμού.

Το έργο του λιμανιού παρέμεινε βαλτωμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι και την αρχή του 2015, οπότε η σημερινή περιφερειακή αρχή εντατικοποίησε τις διαδικασίες αποπεράτωσής του, που πλέον σήμερα βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Το νέο λιμάνι της Σύμης έχει σχεδιαστεί για την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών αναγκών του νησιού για τον ελλιμενισμό των σύγχρονων πλοίων, τον διαχωρισμό ημεροπλοίων, των φορτηγών πλοίων και των πλοίων της γραμμής, τη δυνατότητα για την μελλοντική χωροθέτηση και κατασκευή σύγχρονων χερσαίων εγκαταστάσεων (κτιρίου επιβατών, αποθηκών, λιμενικού φυλακίου, κ.λ.π.) και την αποσυμφόρηση της παραλιακής οδού από την ασφυκτική κίνηση που προκαλείται από τη σημερινή λειτουργία του λιμανιού.

Το έργο είχε ενταχθεί το 2011 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013, με προϋπολογισμό 4.133.434,50 € και προθεσμία περαίωσής του την 12-10-2014. Επειδή δεν ολοκληρώθηκε εντός της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, αναγκαστικά απεντάχθηκε από το παραπάνω Πρόγραμμα. Η σημερινή Περιφερειακή αρχή εξασφάλισε τη χρηματοδότησή του από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ