134 Δωδεκανήσιοι γιατροί έφυγαν για εργασία στο εξωτερικό! Ακολουθούν κι άλλοι…

0
362
Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των γιατρών που εγκαταλείπουν την χώρα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης περισσότεροι από 18.000 γιατροί έφυγαν στο εξωτερικό, ενώ από το 2013 μέχρι και σήμερα 134 γιατροί (!) της Ρόδου έφυγαν από το νησί, αναζητώντας την τύχη τους σε χώρες κυρίως της Ευρώπης ενώ τελευταίως παρατηρείται τάση φυγής και προς τις αραβικές χώρες, όπου η ζήτηση είναι μεγάλη. Υπάρχουν επίσης και Ρόδιοι γιατροί που στράφηκαν προς την Αμερική και την Αυστραλία.
Παράλληλα η πλειονότητα των Ροδίων φοιτητών που ακολούθησε την ιατρική, με την ολοκλήρωση των σπουδών τους ψάχνουν διέξοδο για επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό, ενώ από όσους σπουδάζουν στο εξωτερικό ένα μικρό ποσοστό μόνο επιστρέφει στην Ελλάδα για να εργαστεί.
Είναι αξιοσημείωτο πως πολλοί από τους γιατρούς που έφυγαν από τη Ρόδο στο εξωτερικό είχαν ήδη δρομολογήσει την καριέρα τους είτε ως ιδιώτες είτε στο Ε.Σ.Υ. και παρ΄όλα αυτά δεν δίστασαν να τα αφήσουν όλα πίσω, αφού η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει για τον κλάδο τους, όπως λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Χρήστος Μαντάς.
Ουσιαστικά, ο Ιατρικός Σύλλογος της Ρόδου έχει απωλέσει παραπάνω από 1/5 του δυναμικού του και όπως λέει ο πρόεδρος κ. Χρήστος Μαντάς έπεται συνέχεια, αφού η «αιμορραγία» επιστημονικού προσωπικού προς το εξωτερικό θα συνεχιστεί με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας.
«134 συνάδελφοι επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό μη μπορώντας να αντέξουν την κατάσταση στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται μόνο για νέους συναδέλφους, αλλά για γιατρούς έως και 50 ετών που φεύγουν με τις οικογένειές τους και πλέον παρατηρείται το φαινόμενο και σε μεγαλύτερες ηλικίες που επιλέγουν να μεταναστεύσουν, να εργαστούν και να συνταξιοδοτηθούν σε ξένες χώρες, όπως είναι η Αγγλία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελβετία και τελευταία παρατηρείται μια τάση για επαγγελματική αποκατάσταση στις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν αντέχεται η κατάσταση στην Ελλάδα», λέει ο κ. Χρ. Μαντάς.
Όπως εξηγεί, με το νέο φορολογικό καθεστώς στη χώρα μας, ένας γιατρός καλείται να καταβάλει περισσότερα απ΄όσα κερδίζει, ενώ στο εξωτερικό αμείβεται με περισσότερα χρήματα και ο φόρος που καλείται να πληρώσει είναι πληρώσει είναι πολύ μικρότερος. Μάλιστα, όπως λέει, πολλοί γιατροί αναγκάζονται να κάνουν και δουλειές του ποδαριού, για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός, πως όταν ο ασθενής επισκέπτεται τον γιατρό πρώτα του λέει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και μετά για το πρόβλημα υγείας! «Ειναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει. Οι ασθενείς μάς λένε για τα προβλήματα υγείας τους, αφού μας μιλήσουν για τα οικονομικά ή προσωπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως απόρροια της κρίσης. Ο κόσμος έχει εγκλωβιστεί, οι οικονομικές υποχρεώσεις τον έχουν τον έχουν “τσακίσει”. Πολλοί συνάδελφοί μου πήραν την απόφαση να εγκαταλείψουν την Ελλάδα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και μια ποιοτική καθημερινότητα με λιγότερο άγχος και με μικρότερες οικονομικές υποχρεώσεις. Δεν αντέχεται αυτό το βάρος που σηκώνουμε όχι μόνον οι γιατροί αλλά όλοι οι Ελληνες. Στον Ελληνα γιατρό δεν μένουν πλέον ούτε 300 ευρώ για να ζήσει την οικογένειά του! Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Πέρα από τους γιατρούς, ούτε ο επιχειρηματίας μπορεί να επιβιώσει, ούτε ο δικηγόρος, ούτε ο μηχανικός…Αυτό κατάφερε αυτή η κυβέρνηση, να εξοντώσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας».
Οι κλάδοι των γιατρών και των μηχανικών είναι εκείνοι που σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες επιστημόνων, και με βάση τις εκτιμήσεις στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να καταγραφεί ραγδαία αύξηση των αριθμών καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα, μετά και την εφαρμογή των νέων μέτρων, καθίσταται πλέον «εχθρική» για τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Τις περισσότερες φορές δουλειά στο εξωτερικό αναζητούν νέοι 20-35 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, αν και τα τελευταία δύο χρόνια ο μέσος ηλικιακός όρος αυξάνεται. Η αναζήτηση εργασίας σε ηλικίες άνω των 45 είναι πολύ πιο εξειδικευμένη. Αναζητεί εργασία πρώτα ο άντρας κατά κύριο λόγο, έτσι ώστε να ακολουθήσει και η σύζυγός του αργότερα, αν και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες αναζητούν και οι δύο δουλειά στο εξωτερικό, αποφασισμένοι να αλλάξουν τη ζωή τους. Οι επαγγελματίες αυτοί είναι συνήθως μηχανικοί, γιατροί και αρχιτέκτονες, και πολλές φορές καταφέρνουν με επιτυχία να βρουν εργασία στο εξωτερικό λόγω των κενών που διαπιστώνονται σε κάποιους κλάδους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν από την εσωτερική αγορά.
Παρά το γεγονός ότι η Ρόδος, κατατάσσεται –ακόμα- στις περιοχές με οικονομική ευρωστία, λόγω του τουρισμού, πολλά είναι τα επαγγέλματα που «μαραζώνουν» γι αυτό και καταγράφονται απώλειες επιστημονικού δυναμικού προς το εξωτερικό ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των νέων που δεν θα επιστρέψουν από το εξωτερικό όπου σπουδάζουν σήμερα, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο σε συνδυασμό και με όσους φοιτητές σπουδάζουν στην Ελλάδα και έχουν σκοπό να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ