Ν. Σαντορινιός: Σύντομα η νομοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου (ΒΙΝΤΕΟ)

0
248

Θέμα: «Σύντομα η νομοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου»

Στην ΕΡΑ Ρόδου και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Μέγγα παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός αναφέρθηκε στον θετικό αντίκτυπο που είχε η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργό στην Κάλυμνο και εξήγησε διεξοδικά το πλάνο της Κυβέρνησης για το μεταφορικό ισοδύναμο των νησιών. Τέλος, ως συμβολικής σημασίας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ψέριμο.

http://www.youtube.com/watch?v=1mlv5qg1yd8

Αποτίμηση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κάλυμνο

«Ήταν μια σημαντική επίσκεψη με πολλαπλά μηνύματα, η οποία έγινε σε πολύ θερμό και εγκάρδιο κλίμα. Ο λαός της Καλύμνου απέδειξε ότι είναι ένας φιλόξενος λαός. Οι επαφές που είχε ο Πρωθυπουργός, και το κυβερνητικό κλιμάκιο, με τους ανθρώπους του νησιού έδειξαν ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση».

«Όμως το σημαντικότερο είναι ότι βρέθηκε εκεί ο Πρωθυπουργός για να διακηρύξει ότι θα προστατεύσουμε κάθε σπιθαμή του εδάφους και της θάλασσας της χώρας μας, ώστε οι νησιώτες μας να αισθάνονται ασφαλείς».

Μεταφορικό Ισοδύναμο

«Για πρώτη φορά ακούστηκε από τα χείλη Πρωθυπουργού η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για τα νησιά μας, μια μεγάλη θεσμική τομή και ένα αίτημα δεκαετιών, από πλευράς νησιωτών».

«Το μεταφορικό ισοδύναμο θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τα μέσα του 2018, για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ από το 2019 θα επεκτείνεται σε όλα τα νησιά της Ελλάδας. Έχουμε καταφέρει και έχουμε ήδη εξασφαλίσει πόρους για την εφαρμογή του αλλά και τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. έτσι ώστε να μην τεθούν ζητήματα κρατικών ενισχύσεων».

«Επιπλέον, μέσα στο Φεβρουάριο αναμένονται και τα αποτελέσματα της μελέτης σχετικά με τα σενάρια εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου, που έχει αναθέσει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της οποίας προΐσταμαι, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σκοπός μας είναι, και μετά την ανάλυση των στοιχείων της επιστημονικής έρευνας, η νομοθέτηση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου».

Ήδη δρομολογημένη η ίδρυση ΑΕΝ στην Κάλυμνο και η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών του νησιού

«Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αναδείχθηκαν πολλά θέματα που μπορούμε και θα κάνουμε για την Κάλυμνο».

«Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι το γεγονός της ίδρυσης Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στο νησί. Η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, βρισκόμαστε σε συζητήσεις και επαφές με τον Δήμο Καλυμνίων για το σημείο που πρόκειται να εγκατασταθεί που θα εγκατασταθεί. Μέσα στις επόμενες μέρες, αφού εξετάσουμε τις προτεινόμενες τοποθεσίες, θα επιλέξουμε τη βέλτιστη πρόταση και θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για την ίδρυση της Σχολής».

«Επιπλέον, στο πλαίσιο της βελτίωσης της Ναυτικής Εκπαίδευσης, που παρέχεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας, εξετάζεται η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών Καλύμνου, η οποία δεν θα περιλαμβάνει πλέον, μόνο την εκπαίδευση Δυτών, αλλά θα εντάξει στο πρόγραμμά της και κύκλους μαθημάτων για εξειδίκευση πάνω στη ναυπηγική βιομηχανία. Αναφέρομαι σε μαθήματα που Έλληνες Δύτες, μέχρι σήμερα, οι οποίοι ήθελαν να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους, έπρεπε να μεταβούν στο εξωτερικό για να τα παρακολουθήσουν, με κόστος εκπαίδευσης πάνω από 6- 7 χιλιάδες ευρώ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ