Ποια αποκλιμάκωση; Οι Τούρκοι κατεβάζουν στρατό δίπλα από τα Ίμια | «Ήθελαν νεκρούς…»| «Χαστούκι» Γιούνκερ σε Ερντογάν

7
1734

Χτίζουν στρατιωτικό φυλάκιο μόλις 2 μίλια από τις βραχονησίδες – Μετέφεραν ήδη δεξαμενή νερού και γεννήτρια – Δείτε φωτογραφίες και χάρτες

Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα διαβεβαιώνει ότι η ένταση με την Τουρκία οδεύει προς αποκλιμάκωση, η Άγκυρα όχι απλά συνεχίζει τις προκλήσεις αλλά στέλνει στρατιώτες σε απόσταση αναπνοής από τις βραχονησίδες των Ιμίων.

Μετά το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι Τούρκοι έστειλαν στο μικρό νησί Τσαβούς, που βρίσκεται απέναντι από τα Ίμια, χωματουργικά μηχανήματα και εργάτες προκειμένου να κατασκευάσουν στρατιωτική εγκατάσταση.

Η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet στην ηλεκτρονική της έκδοση δημοσιεύει φωτογραφίες από την παραλία Gümüşlük, όπου διακρίνονται τα μηχανήματα να έχουν αρχίσει τις εργασίες.

1

Ειδικότερα, όπως περιγράφει στις λεζάντες των φωτογραφιών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Cumhuriyet.com, στη νήσο Τσαβούς δημιουργείται στρατόπεδο, μετά το θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε τουρκικό και ελληνικό σκάφος του Λιμενικού κοντά στις βραχονησίδες των Ιμίων στο Αιγαίο. Η απόσταση της νήσου Τσαβούς από τα Ίμια είναι μόλις δύο ναυτικά μίλια. 

imia tsavous

Ήδη έχουν μεταφερθεί στη νησίδα Τσαβούς μια δεξαμενή νερού και μια γεννήτρια που θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση του παρατηρητηρίου.

Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία που βρίσκεται η νησίδα Τσαβούς, την ορατότητα που έχουν προς τα Ίμια:

tsavous

Οι προετοιμασίες για την κατασκευή του παρατηρητηρίου δίπλα σε έναν οθωμανικό πύργο ηλικίας 350 ετών ξεκίνησαν στην ακτή Γκιουμουσλούκ του Μπόντρουμ (Αλικαρνασός). Το παρατηρητήριο θα χρησιμεύει, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, για να ελέγχονται οι κινήσεις των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων καθώς και προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, ενώ θα εποπτεύεται και η περιφέρεια Ντιντίμ του Αϊδινίου καθώς και η περιοχή ανάμεσα στο Μπόντρουμ και τη Ντάτσα.

Η Χουριέτ υποστηρίζει επίσης ότι η ανέγερση του στρατοπέδου πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση της Ελλάδας να ξεκινήσει εργασίες για την κατασκευή στρατιωτικού φυλακίου στην Καλόλιμνο, η οποία απέχει δύο μίλια από τα Ιμια.

μία πλευρά ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, άλλα λέει σε τηλεφωνική επικοινωνία, στον Αλέξη Τσίπρα, και άλλα δηλώνει στις κάμερες. Από την άλλη πλευρά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί σε άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης, που οι Τούρκοι έφεραν στο «κόκκινο», τις τελευταίες μέρες στα Ίμια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχει στόχο να κάνει πίσω εύκολα.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, λίγες ώρες μετά τη δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που έλεγε πως «τα Καρντάκ είναι δικά μας», αποκαλύπτουν τις τουρκικές κινήσεις που στόχο έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή.

Παρατηρητήριο απέναντι από τα Ίμια

Ελάχιστα μέτρα από τα Ίμια, υπάρχει ένα νησάκι, το οποίο ανήκει στην Τουρκία και ονομάζεται Çavuş Adası (Τσαβούς Αντασί που σημαίνει το νησί του λοχία). Εκεί πάνω, στη μία πλευρά, υπάρχουν τα ερείπια ενός οθωμανικού πύργου που είναι ηλικίας 350 ετών.

Ο πύργος στο Çavuş Adası

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Milliyet, οι Τούρκοι σκοπεύουν να χτίσουν παρατηρητήριο ακριβώς δίπλα από εκεί.

Όπως διευκρινίζεται στο άρθρο, μία τέτοια κίνηση θα χρησιμεύσει ως προστασία από και έλεγχος των ελληνικών κινήσεων, αλλά και των λαθρεμπόρων, που είναι σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, στέλνοντας καραβιές επί καραβιών, από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα.

Το Çavuş Adası και στο βάθος τα Ίμια

Παρ’ όλα αυτά η εφημερίδα παραθέτει και την άποψη κάποιου ντόπιου ψαρά, ο οποίος ισχυρίζεται ότι από τότε που ξεκίνησε η κρίση, το 1996, δεν είναι απόλυτα ελεύθεροι να κάνουν τη δουλειά τους και πλήτεται το εμπόριο.

Οι τουρκική παραλία του Gümüşlük, το Çavuş Adası και τα Ίμια

Ναυτική υποδομή στο Γκιουμουσλούκ

Από την άλλη η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet στην ηλεκτρονική της έκδοση, δημοσιεύει φωτογραφίες από την παραλία Gümüşlük, όπου διακρίνονται τα μηχανήματα να έχουν αρχίσει τις εργασίες για ναυτική υποδομή, λίγες ώρες μετά το χτύπημα της τουρκικής ακταιωρού στο πλοίο του ελληνικού λιμενικού.

Ειδικότερα, όπως περιγράφει στις λεζάντες των φωτογραφιών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Cumhuriyet.com, στην παραλία, όπου μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν ως αναψυχή από κατοίκους και ελάχιστους τουρίστες ενός γραφικού ψαροχωρίου, οι εργασίες ξεκίνησαν σήμερα με εντατικούς ρυθμούς.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής πραγματοποιεί περιπολία απέναντι από το Τσαβούς.

Παρά το γεγονός ότι οι ενέργειες έχουν χαρακτηριστεί από όλες τις πλευρές, προκλητικές και επικίνδυνες, η τουρκική παρουσία στην περιοχή έχει αυξηθεί σημαντικά από το περιστατικό τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Την Τρίτη το απόγευμα, το kalymnos-news δημοσίευσε βίντεο με τα τουρκικά πλοία που περικύκλωσαν τα νησιά και ήταν ορατά από την Κάλυμνο

Το απόγευμα της Τετάρτης η τουρκική Milliyet αναφέρθηκε στην αυξημένη παρουσία των Τούρκων και δημοσίευσε ένα βίντεο που το αποδεικνύει

Ίμια: Συγκλονίζει μέλος του ελληνικού πληρώματος: «Οι Τούρκοι ήθελαν νεκρούς»

Ίμια: Συγκλονίζει μέλος του ελληνικού πληρώματος: «Οι Τούρκοι ήθελαν νεκρούς»

«Είστε στα ελληνικά χωρικά ύδατα… απομακρυνθείτε – Τους ειδοποιήσαμε τουλάχιστον 5 φορές αλλά δεν λάβαμε απάντηση – Πρόσω όλα! Πάσει δυνάμει»

Ανατριχίλα προκαλούν τα όσα συνέβησαν στο ελληνικό πλοίο το βράδυ της Δευτέρας (12.02.2018) στα Ίμια.

Όσα περιγράφουν τα μέλη του πληρώματος του ΠΑΘ 090 αποκαλύπτουν τις τραγικές στιγμές που έζησαν και την επιθετικότητα των Τούρκων που «παίζουν με τη φωτιά» στο ανατολικό Αιγαίο.

Τα όσα συνέβησαν τη νύχτα της 12ης Φεβρουαρίου κόβουν την ανάσα και συμπεραίνουμε πως από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε νεκρούς.

Ήταν Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου του 2018 και το ρολόι έδειχνε 23:40, όταν 27 άνδρες του ελληνικού Λιμενικού πρωταγωνίστησαν στο θρίλερ των Ιμίων.

Ένας εξ αυτών περιγράφει τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν όταν το τουρκικό πλοίο εμβόλισε το υπερσύγχρονο σκάφος του Λιμενικού.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του «Ε», το μέλος του ελληνικού πληρώματος, συγκλονίζει…

«Ήμασταν περιπολία στο ένα μίλι. Στο ρεναλντί. Τους είδαμε που έρχονταν με ταχύτητα προς τη μεριά μας. Είχαμε εντολή για διακριτική παρακολούθηση. Ήταν μακριά και πιστεύαμε ότι θα «έκοβαν» ή θα άλλαζαν πορεία την τελευταία στιγμή όπως κάνουν συχνά.

Όμως αυτή τη φορά δεν έκοβαν, ερχόντουσαν κατά πάνω μας. Μας είχαν κεντράρει. Οι περισσότεροι από το πλήρωμα ήταν στη γέφυρα και την υπερκατασκευή. Εμείς τους φωνάζαμε ακολουθώντας τις οδηγίες:

«Είστε στα ελληνικά χωρικά ύδατα! Απομακρυνθείτε!»

Τουλάχιστον 5 φορές ειδοποιήσαμε. Δεν λάβαμε καμία απάντηση. Συνέχιζαν να πλησιάζουν με ταχύτητα. Στα 50 μέτρα καταλάβαμε ότι δεν θα κόψει».

Ο κυβερνήτης του ΠΑΘ 090 φωνάζει:

«Πρόσω όλα! Πάσει δυνάμει!».

Τότε το 100 μέτρων βαρύ σιδερένιο σκαρί της τουρκικής ακτοφυλακής έπεσε με δύναμη πάνω στο πλωτό του λιμενικού.

Ο κυβερνήτης δίνει αμέσως διαταγή:

«Στο μηχανοστάσιο γρήγορα! Δείτε αν βάζουμε νερά».

«Μας βρήκε στα αριστερά. Ξήλωσε όλο το κατάστρωμα…

Μας ρώτησαν αν μπορούμε να πλεύσουμε μέχρι τη Λέρο, απαντήσαμε θετικά και στην συνέχεια αποχωρήσαμε από το σημείο.

Ήταν και το 060 στην περιοχή αλλά ήθελαν να χτυπήσουν το μεγάλο… Ήθελαν νεκρούς!

Αν μας είχε πετύχει στην μέση θα είχαμε θύματα. Δόξα τω Θεώ είμαστε καλά» περιγράφει με κομμένη την ανάσα το μέλος του πληρώματος.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει στα χέρια του βίντεο ντοκουμέντο μέσα από το ελληνικό πλοίο και σήμερα ο Πάνος Καμμένος το παρουσίασε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Χαστούκι Γιούνκερ σε Ερντογάν για τους τσαμπουκάδες των Τούρκων σε Ίμια και Κύπρο

Χαστούκι Γιούνκερ σε Ερντογάν για τους τσαμπουκάδες των Τούρκων σε Ίμια και Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καταδίκασε σήμερα (14/2) τη στάση της Τουρκίας και τις πρόσφατες εντάσεις που έχει προκαλέσει με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τις επόμενες ευρωεκλογές, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο είπε: «Είμαι απόλυτα κατά της στάσης της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι πρέπει να απέχει «από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» και «από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους, διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών».

Η Επιτροπή έχει επισημάνει, επίσης, «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σε 28 μέρες έκαναν διείσδυση 3χλμ στο Αφρίν.
    Oι Kούρδοι με kalashnikov και RPG.
    Στάνταρ μας έχουν για πλάκα οι Τούρκοι. LOL 😀

  2. Πανε και τα ΙΜΙΑ. Σειρα εχει η Ψεριμος και μετα η Κως με ηδη αναγνωρισμενη τουρκικη μειονοτητα απο το Συμβουλιο της Ευρωπης. Oσο μας κυβερνανε γιουσουφακια μονο χαμενες πατριδες θα κλαιμε. Οι τοκογλυφοι μας συγνωμη οι εταιροι μας που ειναι κρυμενοι ????

  3. Έχομεν έτοιμη την Δύναμιν Γάμα και σπεύδομεν ολοταχώς προς ανατολάς, επελαύνομεν με το όπλον προτεταμένον φέρον ξιφολόγχην, το ηθκόν εν πλήρη στύσει, και εις τας εξαρτύσεις μας ισχυρότατα πολεμοφόδια, εκρηκτικά και διεγερτικά. Θα είμεθα ασυγκράτητοι εις το πολεμικόν μένος και εις τας ορέξεις μας απέναντι εις τους Αγαρηνούς, κάθε πόλις μικρασιακή δι ημάς μία Τριπολιτσά. Ήρχισεν το γιαταγάνι να ανοίγει τον δρόμον. Την πρωίαν θα πίωμε καφέ εις το σαράι του σουλτάνου. Ψηλά τα λάβαρα του αγώνος. Ζήτω η Νίκη!

  4. Το γκαβό μόλις πριν από λίγες ώρες έμαθε ότι τελικά υπάρχουν Θαλάσσια σύνορα

    Πρώτη φορά επίσημα στο Αρχηγείο του Λιμενικού μίλησε ότι υπάρχουν Θαλάσσια Σύνορα,ο βλάκας που έβγαινε και έλεγε τότε με το μεταναστευτικό ότι δεν υπάρχουν και γινόταν υποψήφιος για Ginnes ,ωραίο πράγμα η ιδεολογία,αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή.Για το σταμάτημα των εξοπλισμών, για την ελληνοτουρκική φιλία και την αδελφοσύνη των λαών δεν ακούω τελευταία και ανησυχώ για την αριστερά…Αυτή η συμμορία θα γράψει ξανά την Παγκόσμια Ιστορία,μιλάμε για τους πλέον πανίβλακες,που κυβερνούν με tweets.

  5. και για τους μαμούχαλους που το παίζουν παλικαράδες,ας σκεφτούν τις καφετέριες με τα φρεντουτσίνα ,ποιοι θα τα αφήσουν να πάνε για μάχη ή έστω επιστράτευση όπως εγώ και με τα Ίμια με το 96,και με το Σισμίκ το 87.Είμαστε για κλάματα. Πτωχευμένοι σε όλα…Δεν υπάρχει ελπίδα,απειλούν οι δίπλα ταυτόχρονα Ελλάδα και Κύπρο,η Κύπρος παγώνει επίσημα την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων,και μεις κλαίμε για τον Τουρισμό που θα χάσουμε από από απέναντι,αλλά και και τα ταξιδάκια για χαμάμ στο Μπουντρούμι..Βρε μνημόνια εκεί,μέχρι να λιώσουν οι πάγοι!!!!!Αυτός ο λαός αποβλακώθηκε,εξ-Αλβανίθηκε!!!!

  6. Στην Τουρκιά βρίσκεται από σήμερα ο… φίλος μας, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Και δεν είναι ο μόνος Αμερικανός στην χώρα του Ερντογάν, καθώς εκεί βρίσκεται και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, αλλά και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, καθώς και κάμποσοι άλλοι πρεσβευτές, από το Μπακού μέχρι το Βελιγράδι.
    Λέτε να πηγαίνουν εκεί οι Αμερικανοί για να… μαλώσουν τον Πασά, γιατί κάνει… αταξίες στα Ίμια και γενικότερα στο Αιγαίο, όπως «διαρρέουν» κουτοπόνηρα τα εν Ελλάδι… σφαλιαρωμένα χανουμάκια;
    Μην είστε κορόιδα! Για θέματα ενέργειας πάνε! Ο Πασάς –ο οποίος δεν είναι «δεδομένος», ούτε προβλέψιμος- παίζει χοντρά διεθνή παιχνίδια που ούτε στον ύπνο τους δε μπορούν να φανταστούν οι κακομοίρηδες των Αθηνών! Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια…

  7. Όλοι έχουν καταγράψει το 2015 αυτά που λέγατε ότι δεν υπάρχουν….ούτε τα καρτούν,ούτε οι πανταχού καραγκιόζηδες δεν διολισθαίνουν σε τέτοιες γκάφες..αλλά από πότε η υποχώρηση είναι ανδρεία,πρόσω πάση δυνάμη,είναι υποχώρηση… Εκτιθεστε από παντού.οι αλληλέγγυοι δεν έβγαλαν ανακοίνωση ακόμα για την ελληνοτουρκική φιλία;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ