ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Κάλυμνος: Ο χορός της Τυρινής και ο εσπερινός του Συγχώριου

0
352

Η παράδοση και το έθιμο συνεχίστηκε και φέτος με τον χορό της Τυρινής και τον εσπερινό του Συγχώριου, στην Παναγιά την Κεχαριτωμένη της Χώρας Καλύμνου, σήμερα απόγευμα Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018.

Στο προαύλιο της Παναγιάς, συγκεντρώθηκε πολύ κόσμος και Καλυμνιές όλων των ηλικιών, ντυμένες με τα καβάδια με τις παραδοσιακές στολές  για τον χορό της Τυρινής.

Φέτος βοηθούντος και του καλού καιρού,  η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγαλύτερη από προηγούμενες χρονιές

Παρόντες, ο Μητροπολίτης Παίσιος,ο Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής ,ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ι.Μαστροκούκος, αλλά και αρκετοί δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Η παράδοση στη μουσική συνεχίστηκε και φέτος από τα  «Εννήματα»,  Μικέ Τσουνιά, Μιχάλη Τσουνιά  και Πανορμίτη Πλάτση, εγγόνια του αείμνηστου  Μικέ Τσουνιά,καθώς και τον Μανώλη Τσουνιά. Επίσης και από δισέγγονο του, αφού βιολί έπαιξε και ο νεαρός Νικόλας.

Ο Χορός έγινε και φέτος όπως τον θέλει η παράδοση εδώ και δεκάδες χρόνια και όπως με γλαφυρό τρόπο περιγράφει στο kalymnos-news.gr  ο  Καθηγητής Μουσικής – Πρωτοψάλτης, Άρχων Μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας,  Γιώργος Χατζηθεοδώρου. Ένα δημοσίευμα που μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ

Ο χορός άρχισε από τις 3:00 το απόγευμα ,κορυφώθηκε μετά τις 4:00 και στις 5:00 ακριβώς ο Μητροπολίτης Παίσιος  κτυπώντας την καμπάνα ,σήμανε το τέλος του χορού. Η καμπάνα σημαίνει και η ατμόσφαιρα μονομιάς αλλάζει.

Η μεγάλη εκκλησιά της Καλύμνου,η «Παναγιά τω Τσουκχουώ» ,που μέχρι εκείνη την ώρα φιλοξενεί στην αυλή της την τελευταία διασκέδαση του Τριωδίου, των Αποκριών, τώρα καλεί για περισυλλογή, καλεί τους πιστούς για τον πρώτο κατανυκτικό εσπερινό της Σαρακοστής, τον εσπερινό της συγχωρήσεως ή καλύτερα το «Μεγάλο Συγχώριο», όπως τον ονομάτισε ο λαός της Καλύμνου.

Το κάλεσμα της είναι ηχηρό και το ακούν σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι !Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, είναι παράδοση που πρέπει να τηρηθεί,αρχίζει πια η Σαρακοστή.

Λαός, νέοι και νέες ντυμένοι με τις τοπικές τους φορεσιές,κλήρος -όλος οκλήρος της Καλύμνου-, ψαλτάδες, όλοι μαζί μπαίνουν μέσα στην τρίκλιτη εκκλησιά.

Σβήνουν τα φώτα τα ηλεκτρικά, ανάβουν τα κεριά και ο εσπερινός αρχίζει:

«Μη αποστρέψεις το πρόσωπόν σου»

–«Έλαμψεν η χάρις σου Κύριε»

–«Πάντων προστατεύεις αγαθή» και μετά ο ασπασμός της συγχώρησης από όλους και σε όλους.

Μυσταγωγία που δεν περιγράφεται με λόγια ούτε και σημειώνεται με γράμματα, παρά μονο αποθησαυρίζεται στα μύχια της ψυχής.

Δείτε φωτογραφίες και video από το σημερινό χορό της Τυρινής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ