«Αντί να ενισχυθεί η ζωή στη Κίναρο, πολιτεία και γραφειοκρατία κάνουν δύσκολη τη ζωή της μοναδικής κατοίκου»

0
110

«Η απαίτηση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλλει ενοίκιο για το βοσκοτόπι που βρίσκεται στο νησί η μοναδική κάτοικος στη Κίναρο, κα. Κατσατούρχη, συνιστά πράξη ακραίου παραλογισμού», επισημαίνει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, που φέρνει το θέμα στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσε σε τέσσερις Υπουργούς.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρεται και στην περικοπή του επιδόματος του ΟΠΕΚΕΠΕ που δινόταν στη μοναδική κάτοικο του νησιού για τα ζώα της και κάνει λόγο για κινήσεις ακραίας γραφειοκρατικής αναλγησίας, οι οποίες, όμως, έχουν αρνητικές συνέπειες σε εθνικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

«Η ύπαρξη ζωής στις ακριτικές βραχονησίδες απομακρύνει τον κίνδυνο μετατροπής τους σε «γκρίζες ζώνες», αλλά και αμφισβήτησης της Ελληνικής Κυριαρχίας. Φαίνεται ότι κάποιοι είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβουν», τονίζει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Ο κ. Κόνσολας ζητά από τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την οικονομική απαίτηση του δημοσίου έναντι της μοναδικής κατοίκου για το βοσκοτόπι που χρησιμοποιεί στο νησί αλλά και με την καταβολή του επιδόματος.

Θέτει, επίσης, ζήτημα ενίσχυσης και βελτίωσης των υποδομών στο νησί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, και με δεδομένο ότι η Κίναρος έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί τόπο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου, ζητά από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης την εκπόνηση σχεδίου για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας στο νησί μέσω της δημιουργίας υποδομών για ορνιθολογική και επιστημονική μελέτη και παρατήρηση.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Οικονομικών

Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

ΘΕΜΑ: «Μέτρα στήριξης της μοναδικής κατοίκου αλλά και της οικονομικής δραστηριότητας και της ζωής στην ακριτική νησίδα Κίναρος»

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Η Κίναρος, ένα νησί με έκταση 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου, αποτελεί εθνικό έδαφος.

Κυρίως, είναι ένα κατοικημένο νησί, έστω και αν κατοικείται από μία μόνο κάτοικο, με όποια σημασία έχει αυτό.

Η Πολιτεία, το ελάχιστο που πρέπει να κάνει είναι να στηρίζει τη ζωή σε αυτό το νησί και κυρίως να μην κάνει δύσκολη τη ζωή στη μοναδική κάτοικο του νησιού.

Η απαίτηση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλλει ενοίκιο για το βοσκοτόπι που βρίσκεται στο νησί η μοναδική κάτοικος του, κα. Κατσατούρχη, συνιστά πράξη ακραίου παραλογισμού.

Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει απαίτηση από μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει σε μια ακριτική βραχονησίδα να μπαίνει στο ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να υποβάλλει αίτηση για να πάρει το επίδομα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα ζώα που έχει και παράλληλα να αναρτά είτε τίτλους ιδιοκτησίας είτε μισθωτήριο συμβόλαιο για το βοσκοτόπι που χρησιμοποιεί για τα ζώα της.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν να της περικοπεί και το μικρό αυτό επίδομα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για κινήσεις ακραίας γραφειοκρατικής αναλγησίας, οι οποίες, όμως, έχουν αρνητικές συνέπειες σε εθνικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Η ύπαρξη ζωής στις ακριτικές βραχονησίδες απομακρύνει τον κίνδυνο μετατροπής τους σε «γκρίζες ζώνες», αλλά και αμφισβήτησης της Ελληνικής Κυριαρχίας. Φαίνεται ότι για κάποιους αυτό είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβουν.

Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει άμεσα τη μοναδική κάτοικο του νησιού και να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την παραχώρηση του βοσκότοπου και με την αναδρομική καταβολή του επιδόματος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παράλληλα, οφείλει να βελτιώσει τις υποδομές στην Κίναρο, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο νησί, τη στιγμή, μάλιστα, που είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί περιοχή προστασίας πουλιών, αφού το νησί είναι τόπος αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

 

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν οι Υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την οικονομική απαίτηση του δημοσίου έναντι της μοναδικής κατοίκου για το βοσκοτόπι που χρησιμοποιεί στο νησί.
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το πρόβλημα της περικοπής του επιδόματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω των δεδομένων και εγγενών δυσκολιών που υπάρχουν.
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη βελτίωση των υποδομών στο νησί.
  4. Με δεδομένο ότι η Κίναρος έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000, σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα στο νησί, μέσω της δημιουργίας υποδομών για ορνιθολογική και επιστημονική μελέτη και παρατήρηση.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ