ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Η Ειδική εκδήλωση στη Βουλή για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου – Παρουσίες – Ομιλίες

0
696

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ειδική εκδήλωση για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, στη μνήμη του Ιωάννη Ζίγδη, με θέμα: «Η πορεία και οι αναπτυξιακές προοπτικές στις Περιφέρειες. Το παράδειγμα της Δωδεκανήσου».

Η ειδική εκδήλωση έγινε υπό την Προεδρία του Βουλευτή Δωδεκανήσου Δ. Γάκη στην Αίθουσα Γερουσίας στη Βουλή των Ελλήνων.

Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Υπουργοί Σ. Πιτσιόρλας και Ν. Σαντορινιός, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Δ. Κρεμαστινός, οι πρ. Πρόεδροι της Βουλής Α. Κακλαμάνης και Φ. Πετσάλνικος, οι Βουλευτές Η. Καματερός, Μ. Κόνσολας, ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου Φ. Χατζηδιάκος, οι πρώην Υπουργοί Γ. Νικητιάδης και Α. Παυλίδης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κλεόβουλος ο Λίνδιος καθηγητής Μ. Αλεξιάδης, ο Πρόεδρος της ΔΙΛΕ Μ. Γρύλης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδ/κών σωματείων Γ. Φραγκούλης, οι επίτιμοι Πρόεδροι Λ. Χαραλαμποπούλου και Φ. Καλλούδης, η Πρόεδρος της Έν. Κώων Αθηνών Νινέττα Μανούση, ο καθηγητής Σ. Καρπάθιος, ο Αντιπρόεδρος του ΔΙΙΚ Ν. Μανούσης κ.α.

Δημήτρης Γάκης στην εκδήλωση της Βουλής για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου: «Η παρακαταθήκη του Ζίγδη για Δημοκρατία & ανασυγκρότηση της οικονομίας, παραμένει και σήμερα επίκαιρη»

***

Το link του video της εισαγωγικής ομιλίας του Δημήτρη Γάκη:

https://youtu.be/4k0u5HKFg9M

***

Με στόχο την κοινωνική και εδαφική συνοχή και ενωμένοι, οι Δωδεκανήσιοι, μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος για τα νησιά μας. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα των τοποθετήσεων όλων των συμμετεχόντων στην ειδική εκδήλωση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, που φέτος ήταν αφιερωμένη στο Δωδεκανήσιο οικονομολόγο και πολιτικό Ιωάννη Ζίγδη και πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου, στην αίθουσα Γερουσίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Δημήτρης Γάκης, στην εισαγωγική ομιλία του, υπογράμμισε τη σημασία της συνεδρίασης, που μέσα από την ιστορική αναδρομή για την Ενσωμάτωση, τη ζωή και την κοινοβουλευτική προσφορά του Ιωάννη Ζίγδη στην μεταπολεμική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Χώρας, «δίνει μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να αναδειχθεί η εθνική σημασία, ο ρόλος και η αναπτυξιακή προοπτική της Δωδεκανήσου».

Στην έναρξη της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε βίντεο – αφιέρωμα στον Ιωάννη Ζίγδη από την εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του από το Δήμο Λινδίων το 2010. Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης και Φίλιππος Πετσάλνικος,, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γεώργιος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτιος Χατζηδιάκος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος» Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, ο Γεώργιος Πισσάκας, ως εκπρόσωπος της οικογένειας Ζίγδη και ο Σταύρος Καράμπελας, πρόεδρος της ΕΔΗΚ.

Στην πρώτη ενότητα του κύριου μέρους της συνεδρίασης – «Ιστορική αναδρομή», ο οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και συγγραφέας Νίκος Κωνσταντινίδης, μίλησε για την «προσωπικότητα και την πολιτική διαδρομή του Γιάννη Ζίγδη (1913-1997)». Στη δεύτερη ενότητα με θέμα: «Η πορεία και οι αναπτυξιακές προοπτικές στις Περιφέρειες. Το παράδειγμα της Δωδεκανήσου», κύριος ομιλητής ήταν ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, που ανέπτυξε τις «επενδυτικές δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον». Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων.

***

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της εισαγωγικής ομιλίας του προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Δημήτρη Γάκη:

«Με αφορμή τη φετινή εορταστική επέτειο της 7ης Μαρτίου, τώρα, που βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή για την Ελλάδα, στη φάση που δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο αποκεντρωμένο και βιώσιμο Κράτος, μας δίνεται μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να προβάλλουμε μέσα από τη ζωή και την κοινοβουλευτική προσφορά του Ιωάννη Ζίγδη στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας μας, την εθνική σημασία, το ρόλο και τη μελλοντική προοπτική της Δωδεκανήσου. Να συζητήσουμε με αφορμή την ιστορική αυτή αναδρομή τα σύγχρονα προβλήματα, αλλά και τις προκλήσεις της περιφερειακής πολιτικής σήμερα, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος και να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη και στη νησιωτική χώρα. Διαμορφώνοντας το δικό μας στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, αξιοποιώντας την ευνοϊκή συγκυρία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην προοπτική της χώρας και επικεντρώνοντας σε πολιτικές και αναπτυξιακές στρατηγικές που ενισχύουν την πραγματική κοινωνική και εδαφική συνοχή.

***

Η διαχρονική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Δωδεκανήσου

Κυρίες και κύριοι, θέλω να υπογραμμίσω ότι, τιμώντας σήμερα τον Ιωάννη Ζίγδη, τιμούμε στο πρόσωπό του και τους υπόλοιπους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Δωδεκανήσου που διακρίθηκαν στην κεντρική «πολιτική σκηνή» κατά την κρίσιμη αναπτυξιακά και συνάμα συνταρακτική κοινωνικά εποχή των 10ετιών του 1950-1960, αμέσως μετά την Ενσωμάτωση. Θα αναφερθώ, χωρίς να θέλω να παραβλέψω το ρόλο κανενός από αυτούς που συνέβαλλαν στην πολιτική ιστορία της Δωδεκανήσου, ιδιαίτερα, στο Ροδίτη Στέλιο Κωτιάδη, βουλευτή και υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο Κωτιάδης, δραστηριοποιήθηκε πολιτικά την ίδια περίοδο με τον Ζίγδη, στην αρχή ήταν μαζί, μετά εκφράστηκαν μέσα από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις. Συνέδεσαν όμως και οι δύο αυτές κυρίαρχες μορφές της Δωδεκανήσου κατά την πρώτη μεταπολεμική περίοδο το όνομά τους με την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας ο καθένας από τη δική του κοινωνικοπολιτική και τεχνοκρατική αντίληψη. Θα μας δοθεί πιστεύω η δυνατότητα να επανέλθουμε σε αυτή την υπέροχη και πολιτικά συγκλονιστική, αλλά και άκρως διδακτική, παράλληλη ιστορική πορεία των δύο από τους σημαντικότερους Δωδεκανήσιους πολιτικούς της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, που συνδέθηκαν με την ουσιαστική Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου. Καθιστώντας τις αλήθειες του παρελθόντος σύμμαχο απέναντι σε ένα δύσκολο μέλλον».

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο Δημήτρης Γάκης τόνισε: «Σήμερα, κάναμε μια εκπληκτική διαδρομή στην πορεία της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης της οικονομίας της χώρας μέσα από τον βίο, την κοινοβουλευτική, επιστημονική και πολιτική προσφορά μιας σημαντικής και πολυσχιδούς προσωπικότητας της Δωδεκανήσου, τον Ιωάννη Ζίγδη. Με αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση αναδείχθηκαν πολύτιμα ιστορικά στοιχεία και σημαντικά διδάγματα για τα προβλήματα και τις αγωνίες του λαού μας καθώς επίσης και τα επιτεύγματα και οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Δωδεκανήσου.

Αξίζει στους Δωδεκανήσιους να βλέπουμε το μέλλον με σιγουριά και ελπίδα και μόνο ενωμένοι μπορούμε να το κάνουμε αυτό πραγματικότητα.

Δεν μας ταιριάζει ούτε ο στόχος (σύγκλισης) «Ένα» ούτε ο στόχος «Δύο». Μας ταιριάζει ο Στόχος!»

***

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-.-

 

Δημ. Κρεμαστινός Αντιπρόεδρος Βουλής: Ομιλία στη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής για τον Ιωάννη Ζίγδη και την Ανάπτυξη της Δωδεκανήσου

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός έλαβε το λόγο στην Επιτροπή Περιφερειών, κατά την εκδήλωση για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, με τιμώμενο πρόσωπο τον Ιωάννη Ζίγδη εκπροσωπώντας την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κυρία Φώφη Γεννηματά.

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Κρεμαστινός σκιαγράφησε τη σημαντική προσωπικότητα του Ιωάννη Ζίγδη, αντλώντας από τις δικές του μνήμες και εμπειρίες, ως έναν ασυμβίβαστο κεντρώο πολιτικό υπερτοπικής εμβέλειας που αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, απέφυγε τον εύκολο δρόμο της συναλλαγής και παρέμεινε ιδεολόγος μέχρι το τέλος. Έκανε επίσης μνεία και στους υπόλοιπους 3 πρώτους βουλευτές Δωδεκανήσου λέγοντας ότι η Βουλή θα πρέπει να τιμήσει και τους 4 στην Ολομέλειά της.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής επεκτάθηκε και στο θέμα στης Ανάπτυξης της Δωδεκανήσου για το οποίο ο Αντιπρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ο «μεγάλος ασθενής παραμένει η υλοποίηση» και όχι ο σχεδιασμός ο οποίος είναι σίγουρα θετικός. Θύμισε ότι πέρσι στην ίδια Επιτροπή είχε ζητηθεί από την κυβέρνηση η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, η αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Ρόδου και η ίδρυση ανώτατων σχολών Υγείας και Τουρισμού στα Δωδεκάνησα αλλά κανένα από αυτά τα αιτήματα δεν πραγματοποιήθηκε.

Η πλήρης ομιλία του ήταν η εξής:

«Σήμερα στην Επιτροπή εκπροσωπώ την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ, κυρία Φώφη Γεννηματά, στην τιμητική εκδήλωση για τον Ιωάννη Ζίγδη. Ο Ιωάννης Ζίγδης μαζί με τον Γεώργιο Παπανδρέου ένωσαν όλα τα μικρά κόμματα της εποχής εκείνης και δημιούργησαν την Ένωση Κέντρου. Είναι το ίδιο ακριβώς που προσπαθεί σήμερα η κυρία Γεννηματά.

Ως Αντιπρόεδρος της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων είχα υποστηρίξει ότι, παρότι συμφωνώ με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής κυρίου Γάκη, πιστεύω ότι η Βουλή – για την επέτειο των 70 χρόνων από την Ενσωμάτωση- πρέπει να τιμήσει στην Ολομέλειά της τους πρώτους 4 αιρετούς εκπροσώπους των Δωδεκανησίων στη Βουλή των Ελλήνων τρεις εκ των οποίων, οι Στέλιος Κωτιάδης, Ιωάννης Ζίγδης και Γεώργιος Χατζησταυρής –κατά σειρά εκλογής – ανήκουν στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης (Κόμμα Φιλελευθέρων και ΕΠΕΚ). Ιδιαίτερα ο Στέλιος Κωτιάδης υπήρξε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας για μια οκταετία και εκ της θέσεώς του προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στην Δωδεκάνησο και την ελληνική ναυτιλία την εποχή εκείνη.

Η εισαγωγή αυτή υποδηλώνει ότι η οφειλόμενη εκδήλωση τιμής και μνήμης των τεσσάρων πρώτων βουλευτών της Δωδεκανήσου παραμένει ανοιχτή.

Ο Ιωάννης Ζίγδης, ήταν μια προσωπικότητα που εδέσποζε πολιτικά σε όλη τη χώρα. Ήταν η προσωπικότητα ενός κεντρώου πολιτικού που διακήρυττε ότι ανήκει στο κέντρο γιατί τον χωρίζει το κεφάλαιο της κοινωνικής δικαιοσύνης από τη δεξιά και το κεφάλαιο της ελευθερίας από την αριστερά, όπως αυτή εκφραζόταν στις χώρες του τότε υπαρκτού σοσιαλισμού.

Τολμώ να ισχυριστώ, και ίσως να είμαι και ο μοναδικός από τους παρισταμένους, ότι εγνώρισα των Ιωάννη Ζίγδη σε ηλικία επτά ετών όταν, ο φαρμακοποιός πατέρας μου με έπαιρνε μαζί του οσάκις  υποψήφιοι βουλευτές επισκέπτονταν το χωριό μας για να μιλήσουν στα καφενεία. Στη μνήμη μου παραμένει η εικόνα των βουλευτών που κερνούσαν μια ή δύο φορές του παρισταμένους κατά την ομιλία τους. Αυτό ήταν κάτι που μου άρεσε προσωπικά γιατί μου έδινε την ευκαιρία να τρώω όσα λουκούμια ήθελα. Όμως, στο παιδικό μου μυαλό έμεινε η εικόνα ενός υποψηφίου που μπαίνοντας μέσα στο καφενείο είπε:

«Εγώ αγαπητοί μου συμπατριώτες δεν ήρθα να σας κεράσω λουκουμάκια. Ήρθα να σας ξυπνήσω. Ήρθα για να σας φέρω καινούριες ιδέες που θα κάνουν τη ζωή σας καλύτερη.»

Αυτός ήταν ο Ιωάννης Ζίγδης. Ένας ιδεολόγος πολιτικός που παρέμεινε ιδεολόγος μέχρι το τέλος της ζωής του έτσι ώστε πολλοί να τον χαρακτηρίζουν ακόμα και ως εξωπραγματικό.

Η δεύτερη επαφή μου μαζί του ήταν όταν -ως ειδικευόμενος τότε στο Λαϊκό Νοσοκομείο- τον επισκέφθηκα ασθενή με κλειστά και τα δυο του μάτια όταν τον διεκόμισε η Χούντα από τις φυλακές. Εκεί ξεκίνησε ουσιαστικά η άμεση επαφή μας που έμελλε να συνεχιστεί για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Πάντα ασυμβίβαστος, αγωνίστηκε εντός και εκτός Ελλάδος κατά του χουντικού καθεστώτος. Μνημειώδης υπήρξε η ακρόασή του στην Αμερικανική Γερουσία.

Ασυμβίβαστος και όταν έγινε αρχηγός της ΕΔΗΚ όπου ήρθε σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του που του υπεδείκνυαν να ακολουθήσει δρόμους πεπατημένης και συναλλαγής.

Ως Υπουργός Βιομηχανίας στην Κυβέρνηση της Ενώσεως Κέντρου μας άφησε το όραμα της ΔΕΗ ως δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού που συνδύαζε την ποιότητα με την κοινωνική ευαισθησία. Της ΔΕΗ που πήγε το ηλεκτρικό ρεύμα στο πιο απομακρυσμένο χωριό και νησί της χώρας. Της ΔΕΗ που σήμερα, δυστυχώς, παραδίδεται και πάλι στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η προσωπική μου εικόνα από τον Ιωάννη Ζίγδη που σας έδωσα νομίζω ότι σκιαγραφεί μέσα σε λίγες γραμμές την σημαντική του προσωπικότητα. Γιατί ο Ιωάννης Ζίγδης δεν ήταν ο απλός βουλευτής που εκπροσωπούσε μια μικρή περιοχή της χώρας. Ήταν η πολιτική προσωπικότητα που δέσποζε σε όλη τη χώρα.

Σήμερα μιλάμε επίσης για την Ανάπτυξη στην Δωδεκάνησο. Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Δωδεκανήσου είναι ένα κεφάλαιο που το αντιμετωπίζουμε με πολύ θετικό τρόπο. Όμως, η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού είναι το ζητούμενο και όχι ο σχεδιασμός.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν κάλεσα τον Ανδρέα Παπανδρέου να παρευρεθεί στην τελετή θεμελίωσης του Αττικού Νοσοκομείου εκείνος απάντησε «Θα έρθω στα εγκαίνια». Με απλά λόγια, είπε ότι η υλοποίηση είναι το παν και όχι μόνο ο σχεδιασμός.

Γενικά για την υλοποίηση των προγραμμάτων που είχαν εξαγγελθεί στην Οικονομία και στην Παιδεία, αυτά παραμένουν απραγματοποίητα. Πέρσι και πρόπερσι σε αυτήν εδώ την αίθουσα είχαμε θίξει τρία θέματα:

Πρώτον, τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που είναι ζωτικής σημασίας για τα νησιά μας και το οποίο όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε από την Κυβέρνηση αλλά προστέθηκε ως επιβάρυνση το τέλος διανυκτέρευσης το οποίο θέτει σε κίνδυνο όλη την οικονομία του τουρισμού.

Το δεύτερο θέμα που είχαμε θίξει ήταν η Υγεία. Είχαμε ζητήσει την αναβάθμιση του νοσοκομείου της Ρόδου έτσι ώστε να καταστεί πλήρως ανεξάρτητο, όπως το νοσοκομείο του Ηρακλείου. Η Ρόδος αποκλείεται λόγω καιρού από θαλάσσης και αέρος 4-5 φορές το χρόνο. Τις μέρες αυτές ούτε τα επείγοντα δεν μπορούν να διακομιστούν. Κατά συνέπεια το νοσοκομείο πρέπει να έχει πλήρη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα πάντα. Σήμερα ούτε η αδελφοποίησή του με το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» λειτούργησε ούτε το ακτινοθεραπευτικό τμήμα προχώρησε ουσιαστικά.

Τρίτο θέμα που είχαμε ζητήσει από την Κυβέρνηση ήταν η δημιουργία παραγωγικών ανωτάτων σχολών στη Δωδεκάνησο στον κλάδο του Τουρισμού ή της Υγείας. Και αυτό βρίσκεται ακόμα στις καλένδες των υποσχέσεων. Άρα, σήμερα, καλός είναι ο σχεδιασμός ανάπτυξης αλλά ο μεγάλος ασθενής παραμένει η υλοποίηση.

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η επέτειος της 7ης Μαρτίου βρίσκει τα νησιά μας στη χειρότερη συγκυρία των τελευταίων χρόνων»

«Μου είναι αδύνατο να ενταχθώ σε ένα εορταστικό πλαίσιο για την επέτειο της 7ης Μαρτίου και να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Η αλήθεια είναι ότι τα νησιά μας βρίσκονται στο μεταίχμιο της χειρότερης συγκυρίας των τελευταίων χρόνων», τόνισε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στην επετειακή εκδήλωση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων για την επέτειο της ενσωμάτωσης της 7ης Μαρτίου.

Ο κ. Κόνσολας υποστήριξε ότι η νησιωτικότητα αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου, πλέον, μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που αποτελούσαν τη μοναδική, ουσιαστικά, εφαρμογή στην πράξη πολιτικής για τη νησιωτικότητα.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται να δώσει, ακόμη, τα ακριβή στοιχεία για τις επιπτώσεις και την απόδοση του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ως προς:

α) το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή, πόσο αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα από το ΦΠΑ στα νησιά που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές.

β) τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος στα νησιά που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ανακολουθίες και την ασυνέπεια της κυβέρνησης αναφέροντας ότι:

«Πριν από δύο χρόνια, μιλώντας στην ειδική πανηγυρική εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, είχα ζητήσει ενώπιον του Προέδρου της Βουλής να συμπεριληφθεί η ρήτρα νησιωτικότητας στον κανονισμό της Βουλής και να αποτελέσει προϋπόθεση κάθε νομοθετικής διαδικασίας.

Δηλαδή, σε κάθε νομοσχέδιο να υπάρχει η έκθεση επιπτώσεων στις νησιωτικές περιοχές που προκύπτει από τη ρήτρα νησιωτικότητας, όπως υπάρχει και η αντίστοιχη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου.

Ο κύριος Πρόεδρος της Βουλής στη δευτερολογία του, έκανε αποδεκτή την πρόταση αυτή και ανέφερε ότι θα δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις προκειμένου να υπάρξει η ανάλογη προετοιμασία και επεξεργασία.

Δύο χρόνια μετά, δεν έχει πραγματοποιηθεί τίποτα.

Το Δεκέμβριο του 2016, ο κ. Πρωθυπουργός από τη Νίσυρο, εξήγγειλε την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής που θεσπίστηκε το 2013, χωρίς, μέχρι σήμερα, να έχει γίνει τίποτα.

Την ίδια ημέρα, εξήγγειλε την ανασύσταση και ενεργοποίηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, χωρίς, και σε αυτή την περίπτωση, να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη εξαγγελία».

Ο Μάνος Κόνσολας τόνισε ότι αν θέλουμε να αποδώσουμε τιμή, αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο, στην επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, οφείλουμε να συναντηθούμε στο πεδίο της συνεννόησης και της συνεργασίας.

Πρέπει να συνεργαστούμε για τη διαμόρφωση μιας Νησιωτικής Συμφωνίας με συγκεκριμένο πλαίσιο και στόχευση που θα κινείται σε 4 άξονες:

1ον: Πολιτικές συνοχής, Ευρωπαϊκή Πολιτική Νησιωτικότητας.

2ον: Δημιουργία Ταμείου Νησιωτικότητας, που θα αποτελεί εργαλείο άσκησης και ανάπτυξης αυτών των πολιτικών.

3ον: Ένταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Στόχο 1.

4ον: Οριζόντια και απόλυτη εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά σε τρεις εξέχοντες Δωδεκανήσιους πολιτικούς, τον Ιωάννη Ζίγδη, το Στέλιο Κωτιάδη και το Γεώργιο Μαύρο.

Γιώργος Χατζημάρκος: «Η δημόσια περιουσία της Δωδεκανήσου, μείζον πολιτικό, οικονομικό, ιστορικό και ηθικό ζήτημα, μόνο με σεβασμό στην ιστορία και τον λαό των Δωδεκανησίων μπορεί να κλείσει»

«Θα κριθούμε, από τους ιστορικούς του μέλλοντος, από τις επιδόσεις μας στον στίβο της αξιοποίησης των δυνατοτήτων μας»

Το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας της Δωδεκανήσου επανέφερε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος στο πλαίσιο της ομιλίας του σήμερα το πρωί, στην ειδική εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, με θέμα «Η πορεία και οι αναπτυξιακές προοπτικές στις Περιφέρειες. Το παράδειγμα της Δωδεκανήσου», που οργάνωσε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, στη μνήμη του Ιωάννη Ζίγδη.

Αναφερόμενος στο έργο και την προσφορά του Δωδεκανήσιου πολιτικού, την συμβολή του στην εκβιομηχάνιση της χώρας, στη δημιουργία του οικονομικού θαύματος της Δωδεκανήσου, μετά την απελευθέρωσή της και ειδικότερα στην σύσταση του «Οργανισμού Διαχειρίσεως της Ακινήτου Περιουσίας του Δημοσίου στη Δωδεκάνησο», (Ο.Δ.Α.Π.Δ.Δ.), στον οποίο μεταβιβάστηκε η κυριότητα όλης της ακίνητης περιουσίας, που, με την Συνθήκη της Ειρήνης περιήλθε από την ιταλική κυβέρνηση στην ελληνική, ο Περιφερειάρχης έθεσε εκ νέου το μείζον ζήτημα της δημόσιας περιουσίας της Δωδεκανήσου, το οποίο είχε αποτελέσει κεντρικό θέμα της ομιλίας του, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, 1η Μαρτίου 2017, στην επετειακή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.

«Για την δημόσια περιουσία της Δωδεκανήσου, μίλησα και πριν από ένα ακριβώς χρόνο από το ίδιο βήμα και αναφερόμενος στο Ελληνικό Δημόσιο χρησιμοποίησα για αυτό τον χαρακτηρισμό ότι είναι ο “φερόμενος ως ιδιοκτήτης” και αυτό προκάλεσε μεγάλη συζήτηση που ουδέποτε όμως ολοκληρώθηκε ή ακόμα περισσότερο, έκλεισε.

Το αντίθετο, η επιθετικότητα του Υπουργείου Οικονομικών αυξήθηκε ακόμα περισσότερο στο διάστημα αυτό και το μείζον αυτό πολιτικό, οικονομικό, ιστορικό και ηθικό ζήτημα μόνο με σεβασμό στην ιστορία και τον λαό της Δωδεκανήσου μπορεί να κλείσει» τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, στη διάρκεια της σημερινής του ομιλίας.

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε σήμερα την ανάγκη να σχεδιαστούν και να ληφθούν μέτρα που θα επιτρέψουν στο Νότιο Αιγαίο να κατακτήσει ακόμη υψηλότερες επιδόσεις, προς όφελος όχι μόνο της Περιφέρειας, αλλά για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Σημείωσε ότι η κατάκτηση υψηλότερων κορυφών σε τομείς όπως ο τουρισμός, που αποτελεί τον βασικό τροφοδότη της ελληνικής οικονομίας, είναι εφικτή και προσιτή, με δεδομένο ότι η δυναμική που μπορούν να αναπτύξουν τα νησιά, αξιοποιείται σήμερα σε χαμηλό ποσοστό, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη διοικητικής και οικονομικής θωράκισης καθώς και ενίσχυσης των υποδομών τους.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Αν λοιπόν συμφωνούμε ότι η συμβολή του τουρισμού στην επίτευξη της πολυπόθητης κοινωνικής ευημερίας είναι κάτι παραπάνω από σημαντική για την Περιφέρειά μας, αλλά και για την ίδια την ελληνική οικονομία, οφείλουμε να περάσουμε στον σχεδιασμό και την λήψη των μέτρων αυτών που θα του επιτρέψουν να κατακτήσει κορυφές ακόμη υψηλότερες, κορυφές εφικτές και προσιτές αφού η δυναμική και η προοπτική των νησιών μας αξιοποιείται σε ποσοστό χαμηλό.

Μέτρα που έχουν κάνουν με την διοικητική και οικονομική θωράκιση των νησιών και ενίσχυση των υποδομών τους που με δυσκολία σηκώνουν το βάρος της σημερινής ροής επισκεπτών, πόσο μάλλον εμποδίζουν την αύξηση αυτής.

Σήμερα λοιπόν έχουμε να αναρωτηθούμε :

  • Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες των νησιών μας στην κρουαζιέρα;

  • Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες των νησιών μας στο yacting;

  • Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες των νησιών μας στην αλιεία;

  • Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες των νησιών μας στην αγορά δεύτερης κατοικίας;

  • Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες των νησιών μας στις θεματικές ενότητες (π.χ. του πολιτισμού, του αθλητισμού) ;

  • Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες των νησιών μας στην εκμετάλλευση των ενεργειακών τους πεδίων;

Θα κριθούμε, από τους ιστορικούς του μέλλοντος, από τις επιδόσεις μας στον στίβο της αξιοποίησης των δυνατοτήτων μας. Και μέχρι σήμερα, ξέρουμε η κρίση αυτή δεν θα είναι καλή για εμάς.

Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Μπορούμε να διατηρήσουμε τις όποιες ιδεολογικές, πολιτικές ή άλλες διαφορές μας, ταυτόχρονα όμως με την αξιοποίηση των ευκαιριών του λαού μας. Γιατί και ο τόπος μας και ο λαός μας έχουν ευκαιρίες. Κρυμμένες και σπουδαίες. Σας θέλουμε συμμάχους και συναγωνιστές σε αυτή την υπέροχη πρόκληση για πρόοδο και ευημερία, όχι μόνο για το καλό των κοινωνιών των νησιών μας αλλά και της χώρας ολόκληρης».

Σημειώνεται ότι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, δεν παρέλειψε, στην έναρξη της ομιλίας του, να αναφερθεί στο μείζον εθνικό θέμα των ημερών, την κατακόρυφη αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η καθημερινότητα που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Επ’ αυτού, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε:

«Είναι μεγάλη χαρά για όλους μας η διοργάνωση αυτής της συνάντησης, σε μία σημαντική στιγμή. Την επέτειο των 70 ετών από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Μία επέτειο που δυστυχώς συμπίπτει με την όξυνση των τουρκικών προκλήσεων και το πρόσφατο περιστατικό στην περιοχή των Ιμίων. Συμβάν που μπορεί να θύμισε σε κάποιους την τραγική νύκτα του 1996, όμως από την άλλη πλευρά, για εμάς τους νησιώτες του Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί τρόπο ζωής καθώς έχουμε μάθει να ζούμε με την προκλητικότητα των γειτόνων στην καθημερινότητα μας. Αποτελεί ταυτόχρονα μια διαρκή και επείγουσα υπόμνηση των αξιών της σύνεσης, της ομοψυχίας, της ευθύνης, της προνοητικότητας, της εγρήγορσης και της αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των εθνικών μας ζητημάτων».

Ομιλία Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

κ. Γιώργου Χατζημάρκου

στην ειδική εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων

για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, στην μνήμη του Ιωάννη Ζίγδη

Θέμα : Η πορεία και οι αναπτυξιακές προοπτικές στις Περιφέρειες.

Το παράδειγμα της Δωδεκανήσου.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το θεσμό της Περιφέρειας και για μένα προσωπικά, η παρουσία μου ενώπιών σας στο Κοινοβούλιο, το χώρο έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας.

Είναι όμως και μεγάλη χαρά για όλους μας η διοργάνωση αυτής της συνάντησης, σε μία σημαντική στιγμή. Την επέτειο των 70 ετών από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

Μία επέτειο που δυστυχώς συμπίπτει με την όξυνση των Τουρκικών προκλήσεων και το πρόσφατο περιστατικό στην περιοχή των Ιμίων.

Συμβάν που μπορεί να θύμισε σε κάποιους την τραγική νύκτα του 1996, όμως από την άλλη πλευρά, για εμάς τους νησιώτες του Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί τρόπο ζωής καθώς έχουμε μάθει να ζούμε με την προκλητικότητα των γειτόνων στην καθημερινότητα μας. Αποτελεί ταυτόχρονα μια διαρκή και επείγουσα υπόμνηση των αξιών της σύνεσης, της ομοψυχίας, της ευθύνης, της προνοητικότητας, της εγρήγορσης και της αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των εθνικών μας ζητημάτων.

Και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να σημειώσω πως τόσο μέσα από τη μεγάλη δοκιμασία της κρίσης των τελευταίων ετών και τις δυσμενέστατες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, όσο και μέσα από την πρωτόγνωρη, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα τουλάχιστον, εμπειρία του προσφυγικού ζητήματος, ένα βαθύτατα ανθρωπιστικό θέμα, που δοκίμασε και δοκιμάζει τις αντοχές των νησιών και των νησιωτών μας, έχει ιδιαίτερη αξία να θυμόμαστε πως πετύχαμε όχι απλώς να μείνουμε όρθιοι αλλά να εξελιχθούμε, να αναπτυχθούμε.

Και αυτό γιατί καταφέραμε να μετατρέψουμε τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες μας σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και ταυτόχρονα αυτά να τα αξιοποιήσουμε κάτω από μία ενιαία στρατηγική με σχέδιο και πίστη στο τι μπορούμε να πετύχουμε. Και χωρίς εκπτώσεις στις δημοκρατικές μας αξίες και τον ανθρωπισμό μας.

Μιλώντας για τις αναπτυξιακές προοπτικές των Περιφερειών, μέσα από το παράδειγμα της Δωδεκανήσου, η αναφορά στον Δωδεκανήσιο πολιτικό Ιωάννη Ζίγδη, στον οποίον είναι αφιερωμένη – δικαίως – η σημερινή εκδήλωση, είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη.

 

Σε μια περίοδο που η χώρα αναζητά τον δρόμο προς την ανάπτυξη, μετά από την πολυετή οπισθοδρόμηση λόγω της οικονομικής κρίσης και των παρελκομένων της, σε μια περίοδο που η Δωδεκάνησος του πάλαι ποτέ οικονομικού θαύματος έχει απολέσει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν στο θαύμα, ο Ιωάννης Ζίγδης, ο άνθρωπος  που συνέδεσε το όνομά του με την εκβιομηχάνιση της χώρας, που συμμετείχε ενεργά στη μεγάλη προσπάθεια για την ενοποίηση της Ευρώπης,  τους δύο βασικούς άξονες της δραστηριότητας του ως πολιτικού και οικονομολόγου, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα πολιτικού που έχει συγκεκριμένο και καλά μελετημένο σχέδιο για να προχωρήσει η χώρα μπροστά.

 

Ο εμπνευστής και αρχιτέκτονας της εκβιομηχάνισης της Ελλάδας, είχε   σχέδιο που το υπερασπίστηκε γενναία και δεν δίστασε ακόμη και να παραιτηθεί από την θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου του Ανώτατου Συμβουλίου Ανασυγκροτήσεως, το 1948, διότι η Ειδική Οικονομική Αποστολή, που στάλθηκε στο Παρίσι, για να συμμετάσχει στη Συνδιάσκεψη για τον καταρτισμό του σχεδίου Μάρσαλ, αρνήθηκε να υποβάλει το Πρόγραμμα ανασυγκρότησης, που είχε ως βάση την εκβιομηχάνιση και τον εξηλεκτρισμό της χώρας, και όχι την προαγωγή της σε «…λαχανόκηπο της Ευρώπης», όπως ήθελε η τότε ηγέτιδα τάξη αλλά και η ίδια η τότε Κυβέρνηση.

 

Η προσφορά του Ιωάννη Ζίγδη, δεν περιορίζεται στα Δωδεκάνησα. Η συμβολή του ήταν καταλυτική στην προσπάθεια της Ελλάδας να σταθεί  στα πόδια της μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Από το 1944, οπότε κλήθηκε  από τον καθηγητή Κυριάκο Βαρβαρέσσο, Υπουργό Συντονισμού της εξόριστης Κυβέρνησης, στο Λονδίνο, για να τον βοηθήσει στο έργο της προετοιμασίας της επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας μετά τη λήξη του πολέμου και μέχρι τα τέλη του 1947 υπηρέτησε στο διεθνές προσωπικό της UNRRA, στην αρχή στο Λονδίνο και κατόπιν στην Αθήνα. Από την τελευταία αυτή θέση, ως πρόεδρος της μεγάλης Επιτροπής Τεχνικών και Οικονομολόγων, κατάρτισε το πρώτο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για τον εξηλεκτρισμό και την εκβιομηχάνιση της Ελλάδας. Το πρόγραμμα αυτό ήταν η αφετηρία της ίδρυσης της Δ.Ε.Η. και της συστηματικής στροφής προς την εκβιομηχάνιση της χώρας.

Στο πλαίσιο  των εργασιών της Επιτροπής αυτής, εκδόθηκε μια σειρά έργων με πρώτο «Ο Ορυκτός Πλούτος της Ελλάδος» που ανέτρεψε τη θεωρία ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει αρκετούς πόρους για ανάπτυξη.

 

Κατά την πρώτη του θητεία ως Υπουργός Βιομηχανίας (1951-1952), ψηφίστηκε ο πρώτος στην Ελλάδα περιβαλλοντικός νόμος «Περί επαρχιακής βιομηχανίας» και κατά τη δεύτερη (1963-65) πολλοί άλλοι, μεταξύ των οποίων οι περί «βιομηχανικής έρευνας», «τυποποιήσεως», «βιομηχανικών περιοχών» και «έρευνας του ορυκτού πλούτου», που ήταν βασικής σημασίας για την εκβιομηχάνιση. Στον ίδιο, επίσης, οφείλεται η ίδρυση της «Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως» (Ε.Τ.Β.Α.) και των Ινστιτούτων «Τυποποιήσεως», «Βιομηχανικής Έρευνας», «Ωκεανογραφίας» και «Αλιευτικών Ερευνών». Η Δ.Ε.Η. συγκροτήθηκε σε πραγματικό Δημόσιο Οργανισμό κατά την δεύτερη Υπουργία του, ενώ η ίδρυσή της οφειλόταν στην επίμονη προβολή της θέσεως, των πλούσιων κοιτασμάτων λιγνίτη της χώρας, με βασική πηγή τα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας.

 

Η συμβολή του στο να βρει η μεταπολεμική Ελλάδα το δρόμο προς την ανάπτυξη, δεν υπολείπεται της ανεκτίμητης συμβολής του στο οικονομικό θαύμα της Δωδεκανήσου που συντελέστηκε μετά την απελευθέρωση της.

Εμπνευστής μιας καλά μελετημένης πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης, με βάση το τοπικό δασμολόγιο, ως και το φορολογικό και πιστωτικό σύστημα, έθεσε τα θεμέλια της προαγωγής της Δωδεκανήσου σε πρώτο τουριστικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Πριν επιβληθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας, σε εφαρμογή της Έκτης Κατευθυντήριας Οδηγίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης και της τότε ΕΟΚ, ως και των λοιπών όρων Ένταξης της Ελλάδας, πρωτοστάτησε ξανά, για να καθιερωθούν από 1.1.1987 στη Δωδεκάνησο μειωμένοι συντελεστές του παραπάνω φόρου, ο οποίος αντικατέστησε όλους, σχεδόν, τους προϋπάρχοντες.

Συνέστησε τον «Οργανισμό Διαχειρίσεως της Ακινήτου Περιουσίας του Δημοσίου στη Δωδεκάνησο», (Ο.Δ.Α.Π.Δ.Δ.), Ν.2100/52 στον οποίο μεταβιβάστηκε η κυριότητα όλης της ακίνητης περιουσίας, η οποία με την Συνθήκη της Ειρήνης περιήλθε από την Ιταλική κυβέρνηση στην Ελληνική, για την αυτόνομη πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των νησιών. Περιουσία που το Ελληνικό Δημόσιο ροκάνιζε αργά αλλά σταθερά μέχρι και το 2011, οπότε η τότε Κυβέρνηση προχώρησε στην δόλια υφαρπαγή

της.

Για την δημόσια περιουσία της Δωδεκανήσου, κυρίες και κύριοι, μίλησα και πρίν απο ένα ακριβώς χρόνο απο το ίδιο βήμα και αναφερόμενος στο Ελληνικό Δημόσιο χρησιμοποίησα για αυτό τον χαρακτηρισμό οτι είναι ο “φερόμενος ως ιδιοκτήτης” και αυτό προκάλεσε μεγάλη συζήτηση που ουδέποτε όμως ολοκληρώθηκε ή ακόμα περισσότερο, έκλεισε.

Το αντίθετο, η επιθετικότητα του Υπουργείου Οικονομικών αυξήθηκε ακόμα περισσότερο στο διάστημα αυτό και το μείζον αυτό πολιτικό, οικονομικό, ιστορικό και ηθικό ζήτημα μόνο με σεβασμό στην ιστορία και τον λαό της Δωδεκανήσου μπορεί να κλείσει.

Κυρίες και κύριοι,

Ιδιαίτερα σε ένα γεωγραφικό χώρο όπως αυτός του Αιγαίου, η γεωγραφική τοποθέτηση είναι ιδιαίτερη και ευαίσθητη, η έντονη νησιωτικότητα αλλά και η μεγάλη διασπορά των νησιών καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική τη συλλογική προσπάθεια για την υπεράσπιση του κοινού καλού των νησιών μας και την προάσπιση της κοινωνικής ευημερίας όλων μας. Άλλωστε, η νησιωτικότητα είναι πάνω από όλα η ταυτότητά μας, είναι η πατρίδα μας. Η προστασία της δεν είναι μόνο συνταγματική υποχρέωση, είναι ο τρόπος να ισχυροποιούμαστε εθνικά και να αναπτυσσόμαστε οικονομικά.

Σε αυτήν την επιλογή, η καλλιέργεια και η μεθοδική ενασχόληση με τον τουρισμό αλλά και τον πρωτογενή τομέα ήταν και είναι η απάντηση στην πρόκληση για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Ακόμη και σε σύγκριση με άλλες Περιφέρειες που επίσης είναι γνωστές για την ανάπτυξη του τουριστικού τους προϊόντος, το Νότιο Αιγαίο παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη ακόμη και σε σχέση με την αμέσως επόμενη Περιφέρεια.

Ως εθνικός πρωταθλητής στον τουρισμό, η Περιφέρειά μας στηρίζει την κοινωνία των νησιών της αλλά και το ΑΕΠ όλης της χώρας στον μοναδικό κλάδο της οικονομίας της που στέκεται όρθιος μέσα στην παρατεταμένη κρίση που βιώνουμε.

Άν λοιπόν συμφωνούμε ότι η συμβολή του τουρισμού στην επίτευξη της πολυπόθητης κοινωνικής ευημερίας είναι κάτι παραπάνω από σημαντική για την Περιφέρειά μας, αλλά και για την ίδια την ελληνική οικονομία, οφείλουμε να περάσουμε στον σχεδιασμό και την λήψη των μέτρων αυτών που θα του επιτρέψουν να κατακτήσει κορυφές ακόμη υψηλότερες, κορυφές εφικτές και προσιτές αφού η δυναμική και η προοπτική των νησιών μας αξιοποιείται σε ποσοστό χαμηλό.

Μέτρα που έχουν κάνουν με την διοικητική και οικονομική θωράκιση των νησιών και ενίσχυση των υποδομών τους που με δυσκολία σηκώνουν το βάρος της σημερινής ροής επισκεπτών, πόσο μάλλον εμποδίζουν την αύξηση αυτής.

Σήμερα λοιπόν έχουμε να αναρωτηθούμε :

  • Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες των νησιών μας στην κρουαζιέρα ;

  • Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες των νησιών μας στο yacting ;

  • Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες των νησιών μας στην αλιεία ;

  • Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες των νησιών μας στην αφορά δεύτερης κατοικίας ;

  • ΑξιΟποιήσαμε τις δυνατότητες των νησιών μας στις θεματικές ενότητες (π.χ. του πολιτισμού, του αθλητισμού) ;

  • Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες των νησιών μας στην εκμετάλλευση των ενεργειακών τους πεδιών ;

Θα κριθούμε, απο τους ιστορικούς του μέλλοντος, απο τις επιδόσεις μας στον στίβο της αξιοποίησης των δυνατοτήτων μας. Και μέχρι σήμερα, ξέρουμε η κρίση αυτή δεν θα είναι καλή για εμάς.

Η πρόκληση είναι μποστά μας. Μπορούμε να διατηρήσουμε τις όποιες ιδεολογικές, πολιτικές ή άλλες διαφορές μας, ταυτόχρονα όμως με την αξιοποίηση των ευκαιριών του λαού μας. Γαιτί και ο τόπος μας και ο λαός μας έχουν ευκαιρίες. Κρυμμένες και σπουδαίες.

Με σεβασμό στο περιβάλλον, στην νομιμότητα, στην φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής, στην ιδιαίτερη παράδοση και φυσιογνωμία του κάθε νησιού και του κάθε χωριού, της κάθε γωνιάς του τόπου μας.

Αυτό άλλωστε είναι και η περιουσία μας, η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μας, και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να απαξιωθεί.

Αλλά με αξιοποίηση των ευκαιριών μας.

Αυτός είναι ο προσανατολισμός μας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Γιατί όλα αυτά, τα χρόνια της ιστορίας μας αποδεικνύουμε το υλικό από το οποίο είμαστε φτιαγμένοι οι νησιώτες.

Σας θέλουμε συμμάχους και συναγωνιστές σε αυτή την υπέροχη πρόκληση για πρόοδο και ευημερία, όχι μόνο για το καλό των κοινωνιών των νησιών μας αλλά και της χώρας ολόκληρης.

Της πατρίδας μας που το 1948, με την Ενωση της Δωδεκανήσου, ψήλωσε, και δυνάμωσε.

Αυτό είναι το καλύτερο, το πιο αυθεντικό, το πιο ανθεκτικό μήνυμα! Η αδιαπραγμάτευτη εσωτερική μας δύναμη και κατανόηση να ταυτίζουμε και να διαιωνίζουμε την ύπαρξη μας μέσα από την αδιάλειπτη σχέση ελληνισμού και Αιγαίου.

Σας ευχαριστώ θερμά όλους!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χ. Κόκκινος στην Αίθουσα Γερουσίας τής Βουλής στην εκδήλωση τής Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών τής Βουλής των Ελλήνων για την επέτειο τής ενσωμάτωσης τής Δωδεκανήσου και στη μνήμη τού Ιωάννη Ζίγδη

«Η επέτειος ενσωμάτωσης τής Δωδεκανήσου στέλνει το διαχρονικό μήνυμα για διαρκή αγώνα και επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη τής ελευθερίας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας»

 

O Aντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση τής Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών τής Βουλής των Ελλήνων, παρέστη σήμερα το πρωί 1.3.2018 στην Αίθουσα Γερουσίας τής Βουλής των Ελλήνων στην ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε για την επέτειο τής ενσωμάτωσης τής Δωδεκανήσου στην Ελλάδα και στη μνήμη τού Ιωάννη Ζίγδη με θέμα: «Η πορεία και οι αναπτυξιακές προοπτικές στις Περιφέρειες. Το παράδειγμα τής Δωδεκανήσου».

Ο κ. Χ. Κόκκινος μιλώντας σε Μ.Μ.Ε., αναφέρθηκε στις άοκνες προσπάθειες και στην προσωπικότητα του Δωδεκανησίου πολιτικού και πρώην προέδρου τής Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου Ε.ΔΗ.Κ. κ. Ιωάννη Ζίγδη, και αναφερόμενος στην επέτειο ενσωμάτωσης τής Δωδεκανήσου στη μητέρα Ελλάδα, επισήμανε τα διαχρονικά μηνύματα που εκπέμπει, αφού αποτελεί το τελευταίο κομμάτι που προσαρτήθηκε το 1947 στην ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα μας, στο διαρκή αγώνα για διαφύλαξη τής εθνικής ανεξαρτησίας, στις τουρκικές προκλήσεις που βρίσκονται σε έξαρση και στην ανάγκη στήριξης τής ακριτικής περιοχής μας, με αναπτυξιακές δράσεις και αποτελεσματικές νησιωτικές πολιτικές.

                                                                                                                                                      Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου:

Χαράλαμπος Κόκκινος

Βασίλης Α. Υψηλάντης: «οι παρακαταθήκες οι μεγάλες του Ιωάννη Ζίγδη και όλων όσων ουσιαστικά συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αναπτυξιακής δυναμικής της Δωδεκανήσου, τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς εξαϋλώνονται.

Οι κατακτήσεις εκχωρούνται και απορρίπτονται. Η ίδια η έννοια της Δωδεκανήσου, ως αυτοτελής αυτοδιοικητική οντότητα, έχει καταργηθεί.».

——————————————————————————————————

Ο π. Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης απέστειλε, με την ευκαιρία της επετειακής εκδήλωσης στη Βουλή των Ελλήνων, για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στη μνήμη του Ιωάννου Ζίγδη, χαιρετιστήρια επιστολή στον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών κ. Δημήτριο Γάκη.

Ο κ. Βασίλης Υψηλάντης αφού ευχαριστεί για την πρόσκληση για να παραστεί στην εκδήλωση τονίζει ότι «…οι παρακαταθήκες οι μεγάλες του Ιωάννη Ζίγδη και όλων όσων ουσιαστικά συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αναπτυξιακής δυναμικής της Δωδεκανήσου, τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς εξαϋλώνονται.

Οι κατακτήσεις εκχωρούνται και απορρίπτονται. Η ίδια η έννοια της Δωδεκανήσου, ως αυτοτελής αυτοδιοικητική οντότητα, έχει καταργηθεί. Μαζί της, θεσμοί που, η ύπαρξή τους, την καθιστούσαν αληθινό πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης, παρά τα όσα άτοπα προκαλούσε η παθογένεια της νησιωτικότητας.

Για τη νησιωτική μας αυτή κοινωνία έρχονται στο μυαλό μου σκέψεις σημαντικές του Κωνσταντίνου Τσάτσου: «Η κοινωνία αυτή δεν έχει μόνο έκταση και διαβαθμίσεις εκτάσεως. Έχει και βάθος. Έχει ιστορία. Δεν είναι μόνο ο κύκλος των παρόντων. Είναι και ο κύκλος που περικλείνει το παρόν και το μέλλον. Τη συνέχεια που διαμορφώθηκε από τις γενεές που περάσανε και από τα οράματα των μελλοντικών γενεών που προσδιορίζονται από το παρόν…».

Αυτό το παρόν, που σε καμιά περίπτωση δεν δένει με το παρελθόν και δεν προσδιορίζει θετικά το μέλλον μας, καλούμαστε να ανασκευάσουμε. Με υλικά και γνωστά και δοκιμασμένα που κάποιοι ωστόσο αρνούνται πεισματικά να χρησιμοποιήσουν.

Τότε τα Δωδεκάνησα, είμαι βέβαιος, ότι θα ξαναβρούν την πορεία και την ταυτότητα που τους ταιριάζουν.».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ