ΕΜΥ – Έκτακτο δελτίο: Χαλάει απότομα ο καιρός – Πού θα «χτυπήσουν» σε λίγες ώρες έντονα φαινόμενα (βροχές με Ασιατική σκόνη)

0
1071

Στα ύψη η θερμοκρασία σήμερα, Σάββατο – Από το βράδυ έρχεται ισχυρή κακοκαιρία – Η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού προειδοποιεί για έντονα φαινόμενα – Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες – Σκόνη από την Αφρική θα σκεπάσει τη χώρα – Πού και πότε θα χτυπήσουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Ο καιρός τρελάθηκε! Από τη μία η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας ακόμα και τους 26 βαθμούς Κελσίου, από την άλλη έντονα φαινόμενα θα «χτυπήσουν» τη χώρα. Μάλιστα, η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι αποπνικτική, καθώς σκόνη από την Αφρική θα καλύψει τις περισσότερες περιοχές.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε την Παρασκευή (16/03) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) το σκηνικό του καιρού θα «ντύσουν» οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι θυελλώδεις άνεμοι και η μεταφορά σημαντικής ποσότητας σκόνης κατά διαστήματα από την Αφρική.

Πού θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα από τη νύχτα του Σαββάτου

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τη νύχτα του Σαββάτου στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ, θα επηρεάσουν:

  • Την Κυριακή από το πρωί την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
  • Πιθανόν το μεσημέρι και το απόγευμα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.
  • Μέχρι το απόγευμα και ξανά από τη νύχτα το Ιόνιο.
  • Μέχρι το απόγευμα τη δυτική Στερεά, τη δυτική και βόρεια Πελοπόννησο (κυρίως τη βορειοδυτική). Κατά διαστήματα την Ήπειρο.
  • Από το απόγευμα τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τη Δευτέρα (19/03)

  • Το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και βόρεια).
  • Από το απόγευμα τη Μακεδονία (κυρίως την ανατολική), τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
  • Τη νύχτα πιθανόν πρόσκαιρα και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας εκτός της Κρήτης.

Την Τρίτη (20/03) τα φαινόμενα μέχρι το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.

Το Σάββατο, οι θυελλώδεις άνεμοι κατά διαστήματα στα πελάγη θα πνέουν στο Ιόνιο πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Την Κυριακή μέχρι το απόγευμα στο Αιγαίο (κυρίως στο ανατολικό) τοπικά 9 μποφόρ.

Μεταφορά σημαντικής ποσότητας σκόνης κατά διαστήματα από την Αφρική θα σημειωθεί το Σάββατο σε όλη τη χώρα. Την Κυριακή κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Σε ποια λιμάνια είναι «δεμένα» τα πλοία

Απαγορευτικό απόπλου, για τα πλοία ανοιχτού τύπου, από το λιμάνι της Κέρκυρας προς Ηγουμενίτσα, Λευκίμμη και Παξούς, εξέδωσε το πρωί του Σαββάτου (17/03/2018) το Λιμεναρχείο Κέρκυρας, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στις θαλάσσιες περιοχές.

Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια θα εκτελούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ αναμένονται νέα ισχυρά καιρικά φαινόμενα να πλήξουν την περιοχή, με την ένταση του ανέμου να φτάνει κατά τις βραδινές ώρες μέχρι και τα 9 μποφόρ.

Αναλυτικά ο καιρός σήμερα

Αραιές νεφώσεις πιο πυκνές στα δυτικά και βόρεια με τοπικές βροχές από το απόγευμα. Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού από τη νύχτα και από τα βορειοδυτικά. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν σημαντική μεταφορά σκόνης σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε άνοδο.

Στην Αττική αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αραιές νεφώσεις που βαθμιαία από το βράδυ θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 06 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία από το βράδυ θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 ενισχυόμενοι βαθμιαία στα 5 με 6 και στα ανατολικά 7 πιθανόν τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 06 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με τοπικές βροχές από το απόγευμα. Από το βράδυ βαθμιαία θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα είναι πιθανόν ισχυρές. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο 8 πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Τοπικές βροχές από τη νύχτα στα βόρεια. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 με 8 και στη θάλασσα Κυθήρων τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 07 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 14 έως 23 και στη βόρεια Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ