Ομόφωνα αθώος κρίθηκε ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων Μιχάλης Κορδίνας

0
189

Ομόφωνα αθώοι κηρύχθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί Κακουργημάτων, ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων Μιχάλης Κορδίνας, ο πρώην αντιδήμαρχος και ο πρώην ταμίας και διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών του ίδιου δήμου, οι οποίοι κατηγορούνταν για υπεξαίρεση και απιστία σε βάρος του δημοσίου.

Πρόκειται για την υπόθεση της μη καταβολής των εισφορών που είχαν παρακρατηθεί προς τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και άλλους ασφαλιστικούς φορείς, το χρονικό διάστημα από το 2003 έως το 2010, από την οποία φερόταν να έχει υποστεί ζημία το δημόσιο άνω του 1,5 εκατ. ευρώ.

Οι τρεις εμπλεκόμενοι κλήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης μετά από  καταγγελίες που έγιναν από εργαζόμενους και όχι μόνο, αναφορικά με την μη καταβολή των εισφορών που έπρεπε να γίνουν προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και σε άλλα ταμεία, από την μισθοδοσία των υπαλλήλων, για δάνεια που έχουν λάβει οι τελευταίοι.

Οι εργαζόμενοι, είχαν καταγγείλει ότι η παρακράτηση από τους μισθούς τους γίνονταν κανονικά, ενώ ενώπιον του δικαστηρίου και οι τρεις εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονταν.
«Δεν είχαμε πρόθεση να ζημιώσουμε το δήμο, προσπαθούσαμε μέσα σε ένα στενό πλαίσιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κορδίνας αναλύοντας τα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν και προσθέτοντας ότι και οι δύο μάρτυρες κατηγορίας δεν ανέφεραν την αλήθεια, αφού ήταν αδύνατο να πάρει από άλλους κωδικούς χρήματα για να καλύψει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων όπως τόνισε.
«Δεν ήταν επαρκή τα χρήματα που έστελνε στους δήμους η κεντρική εξουσία» είπε ο πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών μεταξύ άλλων και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Τέλος ο πρώην ταμίας δήλωσε πως το επίμαχο διάστημα δεν ήταν ταμιακός διαχειριστής και πως ουδεμία σχέση έχει με τα όσα του καταλογίζονται.
Τελικά το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Στέλιου Κιουρτζή και Νίκου Γιαννά απάλλαξε τους τρεις άνδρες από κάθε κατηγορία κρίνοντας τους ομόφωνα αθώους.
Σημειώνεται πως απαλλακτική ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου το οποίο και «έστειλε» τους τρεις άνδρες στο ακροατήριο για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και της απιστίας στην υπηρεσία σε βάρος ΟΤΑ, ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, κατ΄ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα οι κατηγορούμενοι το χρονικό διάστημα από το 2006-2010 δεν απέδωσαν στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (Ο.Π.Α.Δ) τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο Δήμο που είχαν παρακρατήσει από τους μισθούς τους συνολικού ποσού 269.410 ευρώ.
Οι ίδιοι φέρονται το χρονικό διάστημα 2006 έως το 2008 ότι ενώ είχαν παρακρατήσει δεν απέδωσαν στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ύψους 220.622 ευρώ.

Αλλά και το χρονικό διάστημα 2006 έως το 2010 κατηγορούνται ότι δεν απέδωσαν στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων τις ασφαλιστικές εισφορές πέντε εργαζομένων στο Δήμο, που είχαν παρακρατήσει από τους μισθούς τους ύψους 67.347 ευρώ.
Οι εμπλεκόμενοι φέρονται εξάλλου το χρονικό διάστημα 2003 έως και το 2010 ότι παρακράτησαν και δεν απέδωσαν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εισφορές ύψους 57.365 ευρώ και στο ΙΚΑ εισφορές ύψους 346.058 ευρώ.

Οι ίδιοι κατηγορούνται ότι από το 2007 έως το 2010 δεν κατέβαλαν τον οφειλόμενο Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.) των εργαζομένων του Δήμου, τον οποίον είχαν ήδη παρακρατήσει από τους μισθούς τους, συνολικού ποσού 358.333 ευρώ.
Τέλος από το 2006 έως το 2010 φέρονται ότι δεν κατέβαλαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τις δόσεις των δανείων που είχαν λάβει εργαζόμενοι στο Δήμο από την Τράπεζα, τις οποίες ωστόσο είχαν ήδη παρακρατήσει από τους μισθούς τους ύψους 270.023 ευρώ.

Δηλαδή σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, συνολικά το ποσό που δεν κατέβαλαν σε ταμεία και τράπεζες οι κατηγορούμενοι ανέρχεται σε 1.589.162 και με τις προσαυξήσεις ξεπερνά το 1,9 εκατ. ευρώ.

Πηγή : rodiaki.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ