Άγνωστο επεισόδιο: Το ελληνικό λιμενικό άνοιξε πυρ κατά τουρκικού σκάφους στα Δωδεκάνησα | Η απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας

0
1133

Σκάφος του λιμενικού καταδίωξε τουρκικό πλοίο και έριξε προειδοποιητικά πυρά, ανοιχτά της Ρόδου, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Το άγνωστο έως τώρα περιστατικό έγινε λίγα 24ωρα πριν από τον εμβολισμό του σκάφους του λιμενικού «Γαύδος», από τουρκική ακταιωρό. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το «Βήμα», άλλο σκάφος του λιμενικού εντόπισε τη νύχτα ένα τουρκικό σκάφος να πλέει παράνομα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Παρότι κάλεσε το πλοίο να σταματήσει για έλεγχο, ο καπετάνιος έβαλε πλώρη για τα τουρκικά παράλια. Το σκάφος του λιμενικού το κυνήγησε και κάποια στιγμή υπήρξε καταιγισμός προειδοποιητικών πυρών προς το τουρκικό πλοίο. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επιβεβαίωσε το περιστατικό, σύμφωνα με το «Βήμα», ενώ ανώτατη πηγή του Λιμενικού που επικαλείται το ίδιο Μέσο αναφέρει ότι αυτό συνέβη πριν από τις 16 Φεβρουαρίου.

Δεν είναι γνωστό αν προκλήθηκαν ζημιές στο τουρκικό σκάφος, ενώ οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν ανακοίνωσαν τίποτα για το περιστατικό. Κάτι που μπορεί να σημαίνει είτε ότι μετέφερε παράνομο φορτίο, είτε ότι οι Τούρκοι θα έπρεπε να παραδεχθούν ότι το πλοίο βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Στο μεταξύ, την Τρίτη ο Νίκος Κοτζιάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να διεκδικήσει αποζημίωση από την Τουρκία, για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο «Γαύδος», μετά τον εμβολισμό του από τουρκική ακταιωρό στα Ιμια, τον Φεβρουάριο.

Απαντώντας εγγράφως στον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Αντωνιάδη, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες «εξετάζουν κάθε πλευρά που αφορά την πιθανότητα διεκδίκησης οικονομικής αποζημίωσης για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, κατά το συμβάν της 12ης Φεβρουαρίου 2018, στην περιοχή των Ιμίων».

aftodioikisi.gr

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Διευκρίνιση για το δημοσίευμα της ιστοσελίδας tovima.gr

Σχετικά με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας tovima.gr το οποίο έχει τίτλο «Προειδοποιητικές βολές εναντίον τουρκικού σκάφους» (http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=955315) το Γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, διευκρινίζει ότι το περιστατικό δεν σημειώθηκε “λίγα μόλις 24ωρα πριν από τον εμβολισμό του σκάφους «Γαύδος»” όπως συγκεκριμένα αναγράφεται.

Πρόκειται για το γνωστό περιστατικό, που σημειώθηκε πέρσι το καλοκαίρι, και για το οποίο το Λιμενικό Σώμα έχει εκδώσει Δελτίο Τύπου, με ημερομηνία 3 Ιουλίου 2017 (http://hcg.gr/node/15356).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ