Τελικά μόνον για 6 μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά και όχι «για όσο θα είναι πρωθυπουργός» ο Τσίπρας

7
1146

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ που δίνει παράταση στην εφαρμογή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά έως τις 31 Δεκεμβρίου  – Πώς μέσα σε μια νύχτα ακυρώθηκε το  «όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο θα είμαι πρωθυπουργός» του Τσίπρα – Υπόσχέσεις  για… διαδοχικές παρατάσεις δίνει  το Μαξίμου  μετά τη δημοσίευση της ΠΝΠ

Μέχρι το τέλος του έτους, και συγκεκριμένα την 31η Δεκεμβρίου του 2018 πρόκειται να διαρκέσει ο μειωμένος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.
Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ  θα ισχύει για όσο διάστημα διαρκεί η προσφυγική κρίση και για όσο αυτός θα βρίσκεται στο Μαξίμου – και όπως είπε χαρακτηριστικά θα βρίσκεται εκεί για πολύ  – στο ΦΕΚ η αναστολή αναφέρεται ότι θα ισχύσει ως το τέλος του χρόνου, ητοι για 6 μόνον μήνες.

Η αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ που είχε ανακοινώσει εχθές από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας για την Λέσβο, την Χίο, την Σάμο, τη Κω, και την Λέρο επισημοποιήθηκε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αναρτήθηκε στο ΦΕΚ.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της ΠΝΠ (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου A’ 115/29.06.2018)

ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

2. Την έκτακτη περίπτωση της εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης αντιμετώπισης των συνεπειών του προσφυγικού σε νησιά του Αιγαίου με παράταση της προθεσμίας που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201).

3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου,

αποφασίζουμε:

Άρθρο Πρώτο

Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201), αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Μέχρι 31.12.2018 για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά τα οποία, κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.

Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.».

Άρθρο Δεύτερο

Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2018

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πρωθυπουργός

ΑΛΕΞΙΟΣ Π. ΤΣΙΠΡΑΣ

Διαβεβαιώσεις για διαδοχικές παρατάσεις

Μετά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την εξάμηνη παράταση κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο κρατικό Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα πέντε νησιά θα ισχύει με διαδοχικές παρατάσεις, όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση.

Μιχαηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ): Καθαρά τυπικό θέμα το εξάμηνο

Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης τόνισε ότι η αναφορά στην ημερομηνία 31/12/2018 στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες, «γίνεται για καθαρά τυπικούς λόγους δημοσιονομικής τάξης».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μιχαηλίδης, «επειδή η υλοποίηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ έχει ένα δημοσιονομικό κόστος το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος και θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί, γι’ αυτό και αναφέρεται η συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου».

Άλλωστε, συνέχισε ο βουλευτής Χίου, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν εκ του Συντάγματος ισχύ για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (λίγων μηνών), ως τη λήξη της οποίας πρέπει να εισαχθούν στη Βουλή για κύρωση ώστε να γίνουν νόμος του κράτους.

«Η επιλογή της νομοθέτησης δια Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έγινε εν προκειμένω, όπως έχει ήδη εξηγηθεί, λόγω της εξαιρετικά σύντομης προθεσμίας της 1ης Ιουλίου» κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνοντας πως «κατά τα λοιπά, ισχύουν οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το μέτρο θα ισχύσει επ’ αόριστον».

Πηγή: protothema.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ισα ισα μεχρι τις εκλογες,μετα ποιος ζει ποιος πεθαινει. Αυτο πηρε σαν ανταλλαγμα για επιστροφη μεταναστων απο την Γερμανια?Το δουλεμα καλα κρατει.

  2. Κάθε έξι μήνες θα μας δίνει τη δόση μας για να έχει την ησυχία της.Τώρα κατάλαβα τι εννοούν μερικοί όταν λένε ότι μας ψεκάζουν.

  3. Με τον ΥΠΕΞ του Βιετνάμ συναντάται την Δευτέρα ο συντροφος Κοτζιάς.
    Θα συζητηθει η αναγνωριση Βιετναμεζικης μειονοτητας και γλωσσας στην Αρκαδία

  4. «Αδιανόητο με τέτοια υποτίμηση να μην υπάρχει έκρηξη ανάπτυξης!»

    https://www.liberal.gr/arthro/21081…-kai-na-min-uparchei-ekrixi-anaptuxissin.html
    ας του πει καποιος του κυρίου ότι όταν εχεις μια πολιτικη προστασίας του δημοσίου και καταστροφής του ιδιωτικου τομέα,την ανάπτυξη θα την βρεις μόνο στο λεξικό!!!

  5. Ο πόλεμος καλά κρατεί.Να δούμε τι θα λέτε το Γενάρη του 2019.ποση καταστροφολογια πια.. έλεος

  6. Στο παρά πέντε της προσωρινής αναβολής και κανένας φίλος Κώος, επιχειρηματίας, απλός πολίτης, ιδιώτης δε ήξερε πως θα λειτουργούσε αυτό το Ισοδύναμο. Από που θα γίνεται η μείωση του ΦΠΑ, πως και αν θα έφτανε ποτέ στον καταναλωτή. Μια αρλούμπα για να λέμε ότι κάτι κάνουν.
    Αναφέρθηκε το μεταφορικό, πλοία και αεροπλάνα. Πόσοι Κώοι ταξιδεύουν και πόσες φορές τον χρόνο; Το κέρδος πενταροδεκάρες. Στο εμπόριο, εκεί πρέπει να φανεί στην τσέπη μας, ποιος θα ελέγξει το κόστος ενός προϊόντος, την αρχική επιβάρυνση του ΦΠΑ και την έκπτωση του μειωμένου ΦΠΑ.
    Και πάλι αρλούμπες…………………

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ