Δήμος Νισύρου: ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ

0
486
ÐÅÉÑÁÉÁÓ-ÅÎÏÄÏÓ ÔÙÍ ÁÈÇÍÁÉÙÍ ÃÉÁ ÔÉÓ ÊÁËÏÊÁÉÑÉÍÅÓ ÄÉÁÊÏÐÅÓ ÁÐÏ ÔÏ ËÉÌÁÍÉ ÔÏÕ ÐÅÉÑÁÉÁ.(Eurokinissi-ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2018, το νομοσχέδιο για το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Μετά από βελτιωτικές τροποποιήσεις που επέφερε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής το νομοσχέδιο ψήφισαν επί της αρχής και η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι. Η ΝΔ καταψήφισε επί της αρχής το σχέδιο νόμου αν και αναγνώρισε, στο κλείσιμο της συζήτησης, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποδέχθηκε αρκετές προτάσεις και κατέθεσε τις αναγκαίες προσθήκες και βελτιωτικές τροποποιήσεις. Με βάση αυτή την παραδοχή, και όπως είπε ο Χ. Αθανασίου, η ΝΔ δίνει σε επιμέρους άρθρα θετική ψήφο. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων. Παρών δήλωσε η Χρυσή Αυγή.

Λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός είπε ότι σήμερα γίνεται μια θεσμική τομή που αποτελούσε διεκδίκηση των νησιωτών εδώ και πολλά χρόνια αλλά κανείς άλλος δεν τόλμησε να το προχωρήσει.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο ήταν δέσμευση του πρωθυπουργού στη Νίσυρο το 2016. Αυτές είναι πολιτικές εδαφικής συνοχής, είπε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και πρόσθεσε ότι ο Μηχανισμός που δημιουργείται είναι καινοτόμος σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς σε άλλες χώρες της Ευρώπης το Μεταφορικό Ισοδύναμο αφορά μόνο επιβάτες και όχι τη μεταφορά προϊόντων που περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο. Υπό την έννοια αυτή το νομοσχέδιο είναι και αναπτυξιακό αφού αίρει τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα των επιχειρήσεων και επιπλέον δίνει κίνητρα στους νησιώτες να φτιάξουν νέες επιχειρήσεις.

Φθηνότερες λοιπόν μετακινήσεις και μεταφορές προϊόντων με τα πλοία απολαμβάνουν από την 1η Ιουλίου οι μόνιμοι κάτοικοι και μόνιμοι απασχολούμενοι, όπως εκπαιδευτικοί και γιατροί, σε 49 νησιά του νησιωτικού συμπλέγματος.

Με το νέο καθεστώς υπολογίζεται ότι μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να ελαφρύνει έως και 958 ευρώ τον ετήσιο προϋπολογισμό της από την επιδότηση στις τιμές των εισιτηρίων.

Για να ταξιδέψουν οι μόνιμοι κάτοικοι θα πρέπει να τυπώσουν προηγουμένως μέσω της σχετικής ιστοσελίδας τους προσωπικούς τους κωδικούς, τους οποίους στην συνέχεια θα χρησιμοποιούν κάθε φορά στο πρακτορείο που εκδίδει τα εισιτήριά τους. Το ποσό θα πιστώνεται εντός ημερών στους λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί στο σύστημα taxis.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 49 νησιά συμπεριλαμβανομένης και της Νισύρου, και από 1η Ιανουαρίου 2019 σε όλα τα νησιά εκτός της Κρήτης, της Εύβοιας και της Λευκάδας. Στην πρώτη φάση του μέτρου, δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο του 2018, θα απαιτηθούν περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2019 τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ