4η ΝΙΣΥΡΙΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ: Παρουσίες – Θεματολογία | Χ. Κορωναίος: Δυναμικό παρών στις επόμενες δημοτικές εκλογές

0
554

4η ΝΙΣΥΡΙΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ- ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 4ης Αμφικτιονίας που ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου 11 Αυγούστου του 2018 στο Ζωσιμοπούλειο θέατρο. Τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κώου – Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Καματερός, ο πρώην Υπουργός Τουρισμού κ. Γεώργιος Νικητιάδης, οι πρόεδροι των απανταχού Νισυριακών Συλλόγων, εκπρόσωποι του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νισύρου,  ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στον Δήμο Νισύρου, ο πρόεδρος της εταιρείας APVita καθώς και μεγάλο πλήθος συμπατριωτών μας. Πρόεδρος και συντονιστής της ημερίδας ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου Γνωμαγόρας κ. Γιάννης Χαρτοφύλης.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κώου – Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση και εξήρε τη μάζωξη των απανταχού Νισυρίων για το καλό της Νισύρου. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δήμαρχος της Νισύρου ο οποίος έκανε τον απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής για την τελευταία τετραετία. Αναφέρθηκε στη νέα Νίσυρο της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης, στη Νίσυρο των καθαρών και νοικοκυρεμένων οικισμών, στο Δήμο του νοικοκυριού και της οικονομικής αυτοτέλειας, στη Νίσυρο που η φήμη της έφθασε στα πέρατα του κόσμου με τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής, και  στα δεκάδες έργα που έχουν πραγματοποιηθεί και στα έργα που έπονται. Κλείνοντας ο Δήμαρχος δήλωσε  ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα δώσει ο ίδιος και η παράταξή του δυναμικά το παρών και έχει την πεποίθηση πως ο λαός της Νισύρου θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και θα του εμπιστευθεί και για την επόμενη δημοτική περίοδο το τιμόνι του νησιού.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο πρώην Υπουργός Τουρισμού κ. Γεώργιος Νικητιάδης ο οποίος επιβεβαίωσε την αισιοδοξία για την επιτυχή κατάληξη της συμφωνίας για τα Λουτρά με τους επενδυτές που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Ακολούθησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στις μεγάλες επιτυχίες της δημοτικής αρχής στην απόκτηση κυριότητας του ανατολικού τμήματος του Γυαλιού και στην διατήρηση των ποσοστών από τις πωλήσεις της ελαφρόπετρας. Αναφέρθηκε επίσης  στο θέμα της γεωθερμίας όπου αυτό το τελευταίο διάστημα βγήκε στο προσκήνιο καθιστώντας σαφές ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας ενώ διευκρίνισε ότι το ζητούμενο για εμάς είναι η περίπτωση εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου χαμηλής ενθαλπίας. Παράλληλα αναφέρθηκε στις λύσεις που δρομολογούνται από την κυβέρνηση για τα εμπόδια και τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν στους μικρούς δήμους στις διαδικασίες των συνοπτικών και ηλεκτρονικών διαγωνισμών, απαντώντας στα παράπονα του Δημάρχου για το σχετικό θέμα.

Το λόγο πήρε ο Ηλίας Καματερός ο οποίος αναφέρθηκε στο μεταφορικό ισοδύναμο και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες με τις πέργολες αφού υποχρεούνται να πληρώνουν πρόστιμο κάθε χρόνο μετά από καταγγελία που έγινε στην πολεοδομία.

Ακολούθησε η απονομή Αριστείου Τιμής στο συμπατριώτη μας κ. Νίκο Ανδριώτη για την πολύτιμη προσφορά του στην Ελληνική παιδεία και την διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας στην Αμερική.  Στην συγκινητική αυτή στιγμή μίλησαν για τον βραβευμένο συμπατριώτη μας περιγράφοντας την πολυσχιδή προσωπικότητα του, ο Δήμαρχος Νισύρου, ο κ. Γιάννης Χαρτοφύλης και ο κ. Γιώργος Νικητιάδης.

 Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο κ. Κωσταντίνος Χαρτοφύλης εκ μέρους της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών και του Συλλόγου Νισυρίων  Αθηνών  ΓΝΩΜΑΓΟΡΑ ο οποίος ευχαρίστησε το ΔΣ του Δήμου Νισύρου που υπερψήφισε την πρόταση του Δημάρχου κ. Χριστοφή Κορωναίου  για την αγορά του διαμερίσματος που βρίσκεται δίπλα στη Γιαννίδειο Εστία προς επέκτασή της και δημιουργία διαμερίσματος για τους Νισύριους που επισκέπτονται την Αθήνα για γιατρούς, διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις αρχές Αυγούστου.

Ακολούθησαν ο κ. Γιώργος Ανδριώτης, πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής,  ως εκπρόσωπος της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Χαραυγή κ. Εφη φίλος, η κ. Ιωάννα Ορσάρη, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νισύρου, η κ. Κωνσταντίνα Κώνστα ως εκπρόσωπος του Δημοτικού Σχολείου, ο κ. Ιωάννης Κουλάκης ως εκπρόσωπος του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου και ο κ. Γεώργιος Ορσάρης εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Νισύρου.

Την ίδια μέρα το απόγευμα στις 7.30 μ.μ. έγιναν τα αποκαλυπτήρια επιγραφής στην πλατεία στην περιοχή του Αγίου Σάββα που ονομάζεται πλέον «Πλατεία  Αντώνη Μεταξωτού Καρπαθάκη», παρουσία πλήθους συμπατριωτών μας.

Την ίδια μέρα στις 8.00 μ.μ. στον Δημοτικό Ξενώνα η Εταιρεία Νισυριακών Μελετών παρουσίασε το βιβλίο του συμπατριώτη μας  Ζαχαρία Τσιρπανλή με τίτλο «Γαμήλιες συμπεριφορές στο Αιγαίο – η περίπτωση της Νισύρου – 19ος αιώνας».

Την Κυριακή το πρωί στην Ι. Μ. Παναγίας Σπηλιανής τελέστηκε αρτοκλασία των Νισυριακών Συλλόγων και παράλληλα, στον Ι. Ν. Εσοδείων  της Θεοτόκου στα Νικειά, τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Τρισάγιο εις μνήμην των Νισύριων Αποδήμων και δωρητών του Δήμου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ ενώ στις 10:30 έγινε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στην Πλατεία Καζαβήδων για τους θανόντες στη ξένη γή απόδημους Νισύριους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ