H. Kαματερός: «Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι η ναυαρχίδα της νησιωτικής πολιτικής»

2
505

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Την πεποίθηση ότι έχουν γίνει πολλά βήματα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ενίσχυση της νησιωτικότητας, εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δ» ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Καματερός.
Επιπλέον, μιλάει για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ενώ αναφορικά με τις εκλογές, δηλώνει πως «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο». Όσον αφορά τις εκλογές στην Τ.Α. ο κ. Καματερός ξεκαθαρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «στοχεύει στην δημιουργία όσο το δυνατόν ευρύτερων προοδευτικών συμμαχιών απέναντι στις νεοφιλελεύθερες, δεξιές πολιτικές».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Καματερέ, η Ελλάδα βγαίνει από τα Μνημόνια σε λίγες ημέρες. Εκτιμάτε ότι η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε καλό δρόμο;
Ναι, νομίζω ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Ο λαός ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και του εμπιστεύτηκε να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια στα οποία μας καταδίκασε η πολιτική των τελευταίων δεκαετιών, της ρεμούλας, της διαπλοκής, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους.
Το δοκιμάσαμε το 2015 παλεύοντας με τα θηρία των δανειστών, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που είχαμε αλλά αναγκαστήκαμε σε μία επώδυνη συμφωνία το καλοκαίρι του 2015 προκειμένου να μείνει η χώρα όρθια και να προσπαθήσουμε να ορθοποδήσουμε στη συνέχεια.
Μας ανέθεσε ο λαός την ευθύνη αυτή στις εκλογές του Σεπτέμβρη 2015.
Και τώρα ήρθε η ώρα που πραγματικά βγαίνουμε από τα μνημόνια. Ο λαός μας πέρασε πολλά. Έχει κουραστεί. Όχι όμως μόνο έχουμε μείνει όρθιοι σαν χώρα, αλλά έχει αρχίσει και η ανάκαμψη.
Ναι, έπρεπε να τηρήσουμε την συμφωνία, αλλά το κάναμε τα τελευταία χρόνια μέχρι να φτάσουμε ως εδώ, με τρόπο ώστε να μην φορτωθούν άλλα βάρη σε αυτούς που πέρασαν ή έφτασαν στο κατώφλι της φτώχειας.
Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Να έχουν όλοι δωρεάν περίθαλψη και πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως στέγη, ρεύμα, τροφή και νομίζω ότι σε αυτό τα καταφέραμε.
Τα χαμηλά εισοδήματα δεν επιβαρύνθηκαν. Ήταν βέβαια ήδη πολύ χαμηλά από τα δύο πρώτα μνημόνια.
Και τα μεσαία εισοδήματα δεν αντέχουν άλλο και πρέπει να ανακουφιστούν από τους φόρους και τις εισφορές.
Για αυτό έχει μεγάλη σημασία η λήξη των μνημονίων. Για να μπορούμε να παίρνουμε μέτρα μόνοι μας χωρίς επιβολή, στην κατεύθυνση που θέλουμε.
Και οι στόχοι που έχουμε δεσμευτεί να πιάσουμε, δεν μας τρομάζουν. Με την πολιτική της διαφάνειας, της δίκαιης ανάπτυξης, της πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά και της ρεμούλας και τους στόχους θα πιάσουμε, και θα ανακουφίσουμε μικρά και μεσαία εισοδήματα.
Η ανεργία μειώνεται, όλοι οι δείκτες της οικονομίας πάνε καλύτερα και πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα, πώς θα αλλάξουμε σαν χώρα, σαν τόπος, ώστε να ωφελούνται όλοι και όχι οι λίγοι. Αυτά συζητήσαμε και στο αναπτυξιακό συνέδριο και θα επιδιώξουμε να γίνουν πράξη.
• Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές; Είστε αισιόδοξος ότι θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο;
Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα ως τις εκλογές. Είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος της βουλευτικής περιόδου ο λαός της Δωδεκανήσου θα εκτιμήσει τόσο την γενική κυβερνητική πολιτική για την έξοδο από τα μνημόνια που μας έχει βάλει σε ρότα ανάκαμψης, όσο και την έναρξη εφαρμογής νησιωτικής πολιτικής όπως το Μεταφορικό Ισοδύναμο, τα μέτρα ενίσχυσης ιδιαίτερα των μικρών νησιών κ.α.
Παρά τον πρωτοφανή πόλεμο των περισσότερων μέσων ενημέρωσης που ξεδιάντροπα κατασκευάζουν ψευδείς ειδήσεις εξυπηρετώντας τα συμφέροντα που μας έφεραν την κρίση και εκφράζονται από την Ν.Δ., ο λαός καταλαβαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσουν άλλη πολιτική αυτοί που κυβερνούσαν τις τελευταίες δεκαετίες και ευθύνονται για την κρίση, όσες υποσχέσεις κι αν δίνουν τώρα. Τους ξέρουμε. Όχι μόνο την πολιτική τους αλλά και τα πρόσωπα.
Το ξέρουμε ότι οι προσδοκίες του λαού μας ήταν πιο μεγάλες. Και οι δικές μας. Έστω όμως και με καθυστέρηση οι υποσχέσεις μας αρχίζουν και υλοποιούνται.
Βγαίνουμε από τα μνημόνια και ήδη σχεδιάζουμε ένα καλύτερο αύριο με την κοινωνία, για τους πολλούς.
• Ποια είναι η άποψή σας για το Μεταφορικό Ισοδύναμο; Έχει ξεκινήσει ήδη να εφαρμόζεται αν και οι Δωδεκανήσιοι επιμένουν στην επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Είναι κάτι εφικτό;
Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι η ναυαρχίδα της νησιωτικής πολιτικής. Είναι το μέτρο που μειώνει το κόστος μεταφοράς στα νησιά. Αν και πιλοτικά, έχει ξεκινήσει πολύ καλά, αλλά πρέπει να το καταλάβουν και να το αξιοποιήσουν όλοι οι νησιώτες.
Περιμένουμε επίσης να δούμε τις θετικές επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων.
Όμως το Μεταφορικό Ισοδύναμο στην πλήρη του μορφή πρέπει να ισχύει για όλους και για όλα. Να μπορεί να έρθει ξανά ο εσωτερικός τουρισμός.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται δέσμη μέτρων που έχουν να κάνουν με το ακτοπλοϊκό, την παρέμβαση του Δημοσίου, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, την αναπτυξιακή πολιτική, την κατηγοριοποίηση των νησιών κ.α.. Ευελπιστώ ότι μετά την πιλοτική εφαρμογή, θα αναπτυχθεί μετά από μελέτη, ένα σχέδιο για την ολοκληρωμένη εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου.
Δεν συνδέουμε το Μεταφορικό Ισοδύναμο με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Υπόψη ότι στις μεταφορές πάντα ο Φ.Π.Α. ήταν αυξημένος και δεν είχε μείωση 30%.
Ο Φ.Π.Α. είναι ένα φορολογικό μέτρο που εμείς στηρίζουμε και θα επιδιώξουμε να επανέλθει σε όλα τα νησιά, με εξορθολογισμό. Να σημειώσω εδώ πως ανατράπηκε όλη η επιχειρηματολογία όλων αυτών που έλεγαν ότι την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ δεν μας την επέβαλαν οι ξένοι, με την αντίδραση της Γερμανίας στην διατήρηση του Φ.Π.Α. στα πέντε νησιά που μπλόκαρε την δόση των 15 δισ. για μόλις 25 εκατομμύρια του ΦΠΑ των πέντε νησιών.
Η νησιωτική πολιτική απαιτεί μια σειρά από φορολογικά μέτρα που πρέπει να είναι αυξημένα για τα μικρά νησιά, όπως εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη Νίσυρο τον Δεκέμβρη του 2016.
Με την έξοδο από τα μνημόνια και με τον αυξημένο βαθμό ελευθερίας που θα έχουμε, θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε αυτή την πολιτική.
• Οδεύουμε πλέον για τις εκλογές του Μαΐου. Είναι έτοιμη η κυβέρνηση για τους υποψήφιους σε δήμους και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με δεδομένη και την εφαρμογή της απλής αναλογικής;
Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ πήρε απόφαση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές Α΄ και Β΄ βαθμού που στοχεύει στην δημιουργία όσο το δυνατόν ευρύτερων προοδευτικών συμμαχιών απέναντι στις νεοφιλελεύθερες, δεξιές πολιτικές.
Για την αναβάθμιση της Τ.Α. για την αποκέντρωση, την κοινωνική συμμετοχή, την δημοκρατία, την ισόρροπη τοπική ανάπτυξη.
Δεν νομίζω ότι είμαστε ακόμη έτοιμοι γι αυτό και ο χρόνος είναι λίγος. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι.
• Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει εφαρμόσει αυτό που λέμε μέτρα για την ενίσχυση της νησιωτικότητας; Είστε ικανοποιημένος;
Έχουν γίνει πολλά. Πρέπει να γίνουν περισσότερα, στο πλαίσιο της νησιωτικής πολιτικής.
Έχοντας και την ευθύνη από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ για την ναυτιλία και την νησιωτική πολιτική, σας απαντώ καθαρά όχι, δεν είμαι ικανοποιημένος.
Ξέρουμε βέβαια ότι οι προηγούμενοι δεν έκαναν τίποτα για την νησιωτική πολιτική. Αυτό όμως δεν είναι άλλοθι.
Όπως ξέρουμε ότι λόγω μνημονίων δεν μπορούσαμε να αναπτύξουμε την δική μας πολιτική.
Όμως κάποια πράγματα παραπάνω ιδιαίτερα στην φορολογική ελάφρυνση των κατοίκων των μικρών νησιών (όπως πχ ΕΝΦΙΑ) νομίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει.
Έγιναν πολλά. Όπως η βελτίωση στις δομές υγείας, τα κίνητρα στον αναπτυξιακό νόμο, τα κίνητρα στους νέους αγρότες, η βελτίωση στο ακτοπλοϊκό, η βελτίωση στην παιδεία (καθηγητές έγκαιρα παντού), η εφαρμογή της τηλεϊατρικής, η ευρυζωνική παντού, η ενίσχυση των νησιωτικών ΟΤΑ κ.α.
Όμως για την εφαρμογή της νησιωτικής πολιτικής χρειάζονται ΤΟΜΕΣ. Τομές παντού:
Στο ακτοπλοϊκό με τον έλεγχο του Δημοσίου, κάτι αντίστοιχο που γίνεται με το ΜΕΤΡΟ και τις αστικές συγκοινωνίες, ώστε να υπάρχει φτηνή, πυκνή και ποιοτική συγκοινωνία. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι σε αυτή την κατεύθυνση.
Στην υγεία. Ένα τελείως διαφορετικό σύστημα τόσο στην Διοίκηση με μεγαλύτερη αποκέντρωση και συμμετοχή της Τ.Α. όσο και στα κίνητρα, ακόμα-ακόμα και στην ιατρική παιδεία με ειδικές σχολές.
Στα αναπτυξιακά σχέδια με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε νησιού ώστε να υπάρχει σχέση αλληλοσυμπλήρωσης και όχι εξάρτησης.
Κατηγοριοποίηση των νησιών σε παράκτια, απομακρυσμένα, περιφερειακής ή νομαρχιακής ή υπερτοπικής εμβέλειας ώστε να υλοποιείται η πολιτική όλων των υπουργείων στη βάση της νησιωτικότητας.
Η προσαρμογή της λειτουργίας της Βουλής στον έλεγχο της εφαρμογής της νησιωτικότητας που προβλέπεται από το σύνταγμα. Ίσως χρειάζεται και αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ειδικό φορολογικό καθεστώς στα νησιά ανάλογα με την κατηγορία τους.
ΤΟΜΕΣ. Αυτές και άλλες χρειάζονται.
Παραπέρα επεξεργασία και εξειδίκευση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού χρειάζεται.
Τώρα που θα μπορούμε να κινηθούμε πιο ελεύθερα σαν κυβέρνηση, εμείς οι νησιώτες θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Απορώ ρε Ηλία πως τα λες αυτα και δεν γελάς;Τα πιστεύεις;Τα λες να τα πιστέψουμε εμείς;Κοίτα αν εσύ έχεις λαλισει εμείς ακόμα κρατιόμαστε.Εχουμε τα προβλήματα που μας φερατε μην έχουμε και το δούλεμα από πάνω.Ελεος …μην παίζετε με την υπομονή μας.

  2. Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τους συντρόφους ότι ο κρατούμενος αριθ.Σ-854 Ιβάν Ντενίσοβιτς Σούχοφ νίκησε τους δεσμώτες του.Το καθεστώς κατέρευσε με πάταγο και οι ευρωπαϊκοί λαοί έστειλαν στον σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας σύσωμη την νομενκλατούρα που τους καθότανε στο σβέρκο.΄Ερχεται η ώρα που στην πατρίδα του Θουκυδίδη το αιθεροβάμον,ανεπάγγελτο,απάτριδο κηφηναριό θα λογοδοτήσει για τα πεπραγμένα του.Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο κατηγορητήριο(π.χ.παραγρ.9,10,13) της περίφημης δίκης των έξη που έφερε την κάθαρση στην χώρα μας εύκολα θα διαπιστώσει ότι οι δράσεις τους στα Εθνικά θέματα στην οικονομία κλπ.ταυτίζονται με τις ενέργεις εκείνων που την 15/11/1922 οδηγήθηκαν στου Γουδή για τα περαιτέρω……

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ