Μ. Κόνσολας: Η κυβέρνηση κάνει το μαύρο-άσπρο στο ζήτημα της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου

0
184

Να θολώσει τα νερά επιχειρεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκης, στην απάντησή του προς το Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, σχετικά με τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ για την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας υψηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο.

Ο κ. Κόνσολας είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, κάνοντας λόγο για μονομερείς κινήσεις της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. στη Νίσυρο, ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Σταθάκης αρνείται ότι υπήρξαν μονομερείς ενέργειες!

Όλα αυτά, ενώ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. προχωρά σε διενέργεια διαγωνισμού εκμετάλλευσης της γεωθερμικής ενέργειας υψηλής ενθαλπίας στο νησί και πρόσφατα, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής στρατηγικού εταίρου στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το γεωθερμικό δυναμικό.

Κατά δεύτερο λόγο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος μιλά για την εγκατάσταση γεωθερμοηλεκτρικής μονάδας μικρής ισχύος (έως 5 MW), σε απομακρυσμένη τοποθεσία, εκτός Καλντέρας, που θα είναι αθέατη από τους οικισμούς και τον περιφερειακό δρόμο προς Μανδράκι.

Ο κ. Σταθάκης επικαλείται μελέτες του ΙΓΜΕ και του ΕΚΠΑ που πιστοποιούν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και εμμέσως επιρρίπτει ευθύνες στο Δήμο Νισύρου, επισημαίνοντας ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. έχει ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή τη διεξαγωγή μιας ανοικτής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αίτημα το οποίο δεν έχει έως τώρα απαντηθεί.

Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού χαμηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο, από άλλο φορέα, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σε δήλωσή του, ο κ. Μάνος Κόνσολας αναφερόμενος στην απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζει:

«Ουσιαστικά, η κυβέρνηση κάνει το άσπρο-μαύρο.

Δεν δέχεται ότι έχει προβεί σε μονομερείς ενέργειες, ερήμην της τοπικής κοινωνίας, τη στιγμή που η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. προκήρυξε διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου του νησιού και ανακοίνωσε και την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής στρατηγικού εταίρου.

Στην απάντηση, μάλιστα, αναφέρεται ότι: «δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κανένα έργο στη Νίσυρο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας…».

Οι πολίτες της Νισύρου ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Σε ό, τι αφορά στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου χαμηλής ενθαλπίας από άλλο φορέα, τα παραπέμπει όλα στο μέλλον…σε νομοσχέδιο που θα…κατατεθεί».

 

Δείτε την ερώτηση του Βουλευτή και την απάντηση του Υπουργού:

E Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

ΘΕΜΑ: «Μονομερείς ενέργειες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Νίσυρο, ερήμην της τοπικής κοινωνίας»

Κύριε Υπουργέ,

Η πρόθεση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, να αξιοποιήσει το γεωθερμικό δυναμικό της Νισύρου, δεν είναι απλή υπόθεση, αφού, με κανένα τρόπο, δεν πρέπει να συνδεθεί με την περιβαλλοντική υποβάθμιση, αλλά και με αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό του νησιού.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι για τους οποίους δεν υπάρχουν επαρκείς απαντήσεις, όπως το γεγονός ότι η Νίσυρος ανήκει στις περιοχές υψηλού ηφαιστειακού και σεισμικού κινδύνου και σύμφωνα με επιστημονικές απόψεις και μελέτες η αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας σε ενεργά ηφαιστειακά τόξα, συνιστά επικίνδυνη επιλογή.

Για το ζήτημα αυτό, είχα στείλει επιστολή προς στον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κ. Βρότση, ζητώντας να διαχωριστεί η περίπτωση της Νισύρου από την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων στα άλλα νησιά.

Πρότεινα, επίσης, να αναζητηθούν τρόποι για ήπιες μορφές εκμετάλλευσης, όπως είναι η χαμηλή ενθαλπία, που με τη βοήθεια μιας ανεμογεννήτριας και ενός φωτοβολταϊκού, θα εξασφαλίσουν για τη Νίσυρο, ψύξη, θέρμανση στα σπίτια, ζεστό, κρύο νερό και μείωση του κόστους λειτουργίας του εργοστασίου αφαλάτωσης.

Στην απάντησή του, τον Ιούλιο του 2016, ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία δεν θα προχωρούσε σε καμία ενέργεια χωρίς την αποδοχή και τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Το γεγονός ότι άλλαξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δεν αποτελεί δικαιολογία για τις μονομερείς κινήσεις στις οποίες προέβη η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που προχώρησε σε διενέργεια διαγωνισμού εκμετάλλευσης της γεωθερμικής ενέργειας υψηλής ενθαλπίας στο νησί και πρόσφατα, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής στρατηγικού εταίρου στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το γεωθερμικό δυναμικό.

Όλα αυτά, συμβαίνουν ερήμην της τοπικής κοινωνίας της Νισύρου, αλλά και χωρίς να συνυπολογιστούν οι κίνδυνοι από μια τέτοια ενέργεια και οι ιδιαιτερότητες του νησιού.

Κυρίως, όμως, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2003/35, που προβλέπει τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων για σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα.

Πέρα από τις κινήσεις της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., προκύπτει και ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δεν έχει δώσει, μέχρι σήμερα, επαρκείς απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί για τους κινδύνους από την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο αλλά και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

1. Για ποιο λόγο δεν υπήρξε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους φορείς του νησιού αλλά επελέγησαν μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση μάλιστα και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2003/35;

2. Με δεδομένο ότι το γεωθερμικό πεδίο της Νισύρου είναι πολύ μικρό, έχει συναίσθηση το Υπουργείο των αρνητικών συνεπειών στο περιβάλλον και στον τουρισμό του νησιού;

3. Αναλαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι η εκμετάλλευση υψηλής ενθαλπίας σε ενεργές ηφαιστειακές περιοχές, όπως η Νίσυρος, δεν εγκυμονεί κινδύνους;

4. Για ποιο λόγο δεν εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις για ήπιες μορφές εκμετάλλευσης όπως η χαμηλή ενθαλπία;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ