Δημήτρης Γάκης: Τώρα είναι η στιγμή να οργανώσουμε το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με πρωταγωνιστή την ίδια την τοπική κοινωνία

0
305

Δημήτρης Γάκης: «Τώρα είναι η στιγμή να οργανώσουμε το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με πρωταγωνιστή την ίδια την τοπική κοινωνία»

***

Άρθρο του προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Δημήτρη Γάκη, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Η ΡΟΔΙΑΚΗ» (7/9/18) για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις σύγχρονες αναπτυξιακές και κοινωνικές προκλήσεις στα νησιά

***

Η εκ των πραγμάτων έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) στη Δωδεκάνησο, μέσα στην κορύφωση, είναι αλήθεια, της τουριστικής περιόδου, έρχεται παράλληλα σε μια σημαντική χρονική στιγμή για τη χώρα, που σηματοδοτείται από το τέλος των μνημονίων και της επιτροπείας μετά από μακροχρόνια περίοδο κρίσης και οικονομικής λιτότητας.

Η συγκυρία αυτή, αποτελεί μια νέα ευκαιρία για τη Δωδεκάνησο, με δυνατότητες αλλά και μεγάλες προκλήσεις.

Μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε, για να τελειώσουμε με τις παθογένειες που χαρακτήριζαν τη λειτουργία της ΤΑ στο παρελθόν και να δρομολογήσουμε λύσεις σε τοπικό επίπεδο. στη διαμόρφωση αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών, με πρωταγωνιστή την ίδια την κοινωνία.

Ας την εκμεταλλευτούμε λοιπόν κατάλληλα.

Με συναίνεση –μεταρρυθμίσεις – εξωστρέφεια – συλλογικότητα, όλα όσα καθορίζουν την ουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

***

Η νέα αρχιτεκτονική της ΤΑ στη Δωδεκάνησο

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, οι θεσμικές αλλαγές που έφερε ο «Κλεισθένης Ι», αλλά και τα ισχυρά σήματα που δεχόμαστε από παντού, μας δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή της περιφερειακής αποκέντρωσης. Αυτή είναι η πραγματικότητα που ξεδιπλώνεται μπροστά μας και επιβεβαιώνεται από τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα ζητήματα της πολιτικής συνοχής στην ΕΕ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-27.

Χρειάζονται λοιπόν αλλαγές που να αγγίζουν την ουσία της έννοιας «ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ», την καθημερινότητα του πολίτη.

Να δημιουργούν ένα «δίκτυ ασφαλείας» στις κοινωνίες.

Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι έχουμε κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ωστόσο, αποτελεί κοινή μας πεποίθηση ότι το μέλλον της ΤΑ μπορεί να είναι ευοίωνο μόνο εάν εκμεταλλευθούμε τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις και κάνουμε τα απαραίτητα και θαρραλέα βήματα προς τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η α’ βάθμια και η β’ βάθμια Αυτοδιοίκηση ώστε τα λάθη του παρελθόντος να μην επαναληφθούν.

***

Η Αυτοδιοίκηση στις Νησιωτικές Περιοχές: Προκλήσεις και Δυνατότητες

Στο παραπάνω πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικό, περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά, όπως τα νησιά του Αιγαίου να νιώσουν στην καθημερινότητά τους ότι αποτελούν «εδαφική συνέχεια» της Ηπειρωτικής χώρας και όχι απομονωμένα διάσπαρτα κομμάτια του κοινού μας σπιτιού.

Η πρόκληση βρίσκεται μπροστά μας.

Πιστεύουμε στην ανάγκη να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι για να κουβεντιάσουμε για την επόμενη μέρα.

Για την αξιοποίηση των μεγάλων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων αλλά και για την επίλυση χρόνιων και μεγάλων προβλημάτων που υπάρχουν και στη Ρόδο και σε όλα τα Δωδεκάνησα.

Για το νερό, για την πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, για τα σκουπίδια, για την ποιότητα εξυπηρέτησης του πολίτη (με έμφαση στην εξυπηρέτηση των ΑμΕΑ), τη συνέργεια μεταξύ των νησιωτικών Δήμων με το Κράτος σε κρίσιμα ζητήματα «νησιωτικότητας», όπως είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση (και εδώ, θέλω να τονίσω τα σημαντικά βήματα που έχουμε κάνει ως Κυβέρνηση στο Μεταφορικό Ισοδύναμο), η Υγεία, ο Πολιτισμός – ας δράσουμε επιτέλους αποφασιστικά για την ενεργοποίηση της νέας Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου: Είναι ένα σημαντικό έργο, οδηγός πολιτιστικής ανάπτυξης στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και δεν πρέπει να μένει μόνο στις καλές προθέσεις …

Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αυτό το νέο – ευέλικτο και άκρως αποτελεσματικό μοντέλο αποκεντρωμένης διοίκησης – που θα αξιοποιεί αποτελεσματικά τις υποδομές των μεγάλων (νησιωτικών) δήμων (προς όφελος και των μικρότερων νησιών), θα εξασφαλίζει την ισόρροπη σχέση των ΟΤΑ στις νησιωτικές περιοχές και θα συμβάλλει τόσο στην ανάπτυξη (με «όχημα» τον ποιοτικό τουρισμό και με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου – αυτό είναι το νέο «αναπτυξιακό μοντέλο τουρισμού» που θέλουμε για τα νησιά μας), αλλά και στο ρόλο που θέλουμε για τους Δήμους στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και των Τοπικών Κοινοτήτων σε αυτούς. Διότι, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει την ίδια αφετηρία και το ίδιο τέρμα:

Από την κοινωνία για την κοινωνία, από τον πολίτη για τον πολίτη.

Αυτή είναι η νέα ευκαιρία που μας δίνεται σήμερα.

Και μέσα από ένα δημόσιο και ευρύ διάλογο να μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε το ρόλο της ΤΑ στα νησιά δίνοντας ώθηση στην αποτελεσματική λειτουργία τους, χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα, με στοχευμένη και κατάλληλη αξιοποίηση των διαθέσιμων ανθρώπινων και υλικών πόρων.

Μαζί και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.

Με το διάλογο στα αυτοδιοικητικά θέματα είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της εμπιστοσύνης των πολιτών αν σταθούμε με όσο το δυνατόν ευρύτερες συναινέσεις δίπλα του.

Συνδιαμορφώνοντας τις λύσεις στα τοπικά προβλήματα, δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στην προσπάθεια για μια ισόρροπη, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Και μπορούμε, να βρούμε τέτοια πεδία για ουσιαστικές και διαφανείς συνεργασίες, προγραμματικές συγκλίσεις, δημιουργικές συνθέσεις στην τοπική νησιωτική αυτοδιοίκηση, ώστε να κερδηθεί το στοίχημα της ουσιαστικής και ρεαλιστικής αποκέντρωσης.

Δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τις προσδοκίες των πολιτών

Ο διάλογος για το πώς θα το πετύχουμε ξεκίνησε.

Ρόδος, 6/9/18

Δημήτρης Γάκης

Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής

***

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ