ΣΥΡΙΖΑ Κω: «Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά» | Αποθέωση Γαβρόγλου: Από του χρόνου τα σχολεία θα αρχίζουν στις 09:00

0
377

«Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά»

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς  χτύπησε σήμερα βρίσκοντας τα σχολεία όλης της χώρας στελεχωμένα με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, χάρη στον σωστό προγραμματισμό και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδοντας ακόμη μια φορά τις Κασσάνδρες.

Προτού ακόμη ανοίξουν τα σχολεία, είχαν ήδη προσληφθεί 19.480 εκπαιδευτικοί.

Συγκεκριμένα:

  • 12.392 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων)

  • 3.988 εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας και

  • 3.100 αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) για την Ειδική Εκπαίδευση.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για οποιαδήποτε σύγκριση με το παρελθόν.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΣΧΟΛ.ΕΤΟΣ

Α/ΘΜΙΑ

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Β/ΘΜΙΑ

ΣΥΝΟΛΟ

2011-2012

2.509

0

1.112

3.621

2012-2013

3.545

0

1.296

4.841

2013-2014

1.257

0

184

1.441

2014-2015

2.497

0

498

2.995

2015-2016

0

0

0

0

2016-2017

3.695

1.484

740

5.919

2017-2018

6.313

8.104

954

15.371

2018-2019

8.763

8.941

1.776

19.480

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικά αναβαθμισμένο δημοκρατικό σχολείο, το οποίο θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, που θα χωρά όλη τη γνώση και όλα τα παιδιά, βρίσκεται στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής πολιτικής του.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η γνώση δεν είναι εμπόρευμα,  τα σχολεία δεν είναι επιχειρήσεις, οι μαθητές  δεν είναι πελάτες, όπως  διατυμπανίζει ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης

Για την Αριστερά η Παιδεία είναι κινητήριος μοχλός για την πρόοδο και την ευημερία  κάθε κοινωνίας, είναι θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός καλύτερου και δικαιότερου κόσμου!!!

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους και σε όλες!!!

Αποθέωση Γαβρόγλου: Από του χρόνου τα σχολεία θα αρχίζουν στις 09:00

Αποθέωση Γαβρόγλου: Από του χρόνου τα σχολεία θα αρχίζουν στις 09:00 | Newsit.gr

Μια τέτοια ανακοίνωση δεν θα μπορούσε να μην τύχει της αναγνώρισης που της αξίζει. Πρώτη μέρα στα σχολεία σήμερα (11.09.2018) και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου από το 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων έριξε τη… βόμβα: από του χρόνου τα σχολεία θα αρχίζουν στις 09:00!

Φυσικά, μόλις η μαγική φράση βγήκε από τα χείλη του Κώστα Γαβρόγλου, οι μαθητές τον χειροκρότησαν θερμότατα. «Για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω» είπε ο υπουργός Παιδείας. Η απόφαση δεν έχει παρθεί επίσημα, πρέπει να σημειωθεί. Αλλά αφού το ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας μάλλον δεν μπορεί να… γυρίσει το ρολόι πίσω!

Ο Κώστας Γαβρόγλου βρέθηκε στον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς στο 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων και χαρακτήρισε την παρουσία του συμβολική. Γιατί με την παρουσία του εκεί θέλησε να επισημάνει την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Φωτογραφία Eurokinissi

«Ο βασικός λόγος της παρουσίας μου εδώ είναι για να εκφράσω την έμφαση που δίνουμε και θα δώσουμε στα ΕΠΑΛ ως κυβέρνηση και ως υπουργείο» είπε ο κ. Γαβρόγλου και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους μαθητές: «Έχει σημασία να κερδίσετε την κοινωνία, να πάψει να πιστεύει ότι στα ΕΠΑΛ πάνε τα παιδιά που δεν τα καταφέρνουν στο σχολείο. Αυτό τελείωσε. Στα ΕΠΑΛ πάνε τα παιδιά που επέλεξαν να πάνε στα ΕΠΑΛ».

Φωτογραφία Eurokinissi

Το πρόγραμμα «Νέα αρχή στα ΕΠΑΛ», που ξεκίνησε πέρυσι πιλοτικά, φέτος υλοποιείται σε όλα τα επαγγελματικά λύκεια. Το πρόγραμμα πέρασε με επιτυχία τις «εξετάσεις» πέρυσι και είναι μεγάλη η ικανοποίηση στο υπουργείο για το γεγονός ότι οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ φέτος αυξήθηκαν κατά 15%.

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στις επιτυχίες των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στις εισαγωγικές εξετάσεις της Τριτοβάθμιας, αλλά και στα καινούργια προγράμματα σπουδών. Μάλιστα, εξήγησε στους μαθητές τις επιλογές που τούς δίνει το ΕΠΑΛ και σημείωσε ότι από του χρόνου, τον Σεπτέμβριο του 2019, θα έχουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ τη δυνατότητα να πηγαίνουν στα διετή προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων χωρίς εξετάσεις και αποφοιτώντας από εκεί θα λαμβάνουν πτυχίο επαγγελματικών προσόντων ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Φωτογραφία Eurokinissi

Επίσης, ο υπουργός στάθηκε στο ζήτημα της βίας στα σχολεία, τονίζοντας ότι «η βία δεν είναι αστείο. Πρέπει να φύγει από τα σχολεία μας. Δεν έχει τόπο σε δημοκρατική κοινωνία». Τέλος, εξήρε τη στάση και το έργο των εκπαιδευτικών κατά τα χρόνια της κρίσης, καθώς, όπως είπε «το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα δεν κατέρρευσε και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς».

Στη συνέχεια, ο υπουργός μετέβη στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΚΚΕ ΚΩ: Διέξοδος στις αγωνίες και τα όνειρά μας:

Ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας

στη μόρφωση και στη ζωή!

Ήρθε ο Σεπτέμβρης, φτάσαμε στο άνοιγμα των σχολείων, τα παιδιά ξανανταμώνουν στα προαύλια με κέφι και χαρά. Όμως γονείς κι εκπαιδευτικοί κοιτάζονται μεταξύ τους και ξεκινούν ν’ αντιπαλέψουν γνωστά και συσσωρευμένα προβλήματα…

Άλλη μια χρονιά «μία από τα ίδια»;

Δεν είναι «μία από τα ίδια», είναι χειρότερα…

Γιατί όταν τα προβλήματα και οι ελλείψεις συσσωρεύονται, λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και μας απομακρύνουν ακόμα περισσότερο απ’ όλα όσα έχουμε ανάγκη σήμερα εμείς και τα παιδιά μας.

Μας απομακρύνουν από τις δυνατότητες της εποχής μας για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα τα παιδιά, χωρίς ο γονιός να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ για να συμπληρώνει εκτός σχολείου τη μόρφωση του παιδιού του, τις αναγκαίες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

  • Δεν είναι «μια από τα ίδια», αλλά βήμα πίσω να μη βρίσκονται όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί στο σχολείο από την αρχή της λειτουργίας του και να περνάνε δυο και τρεις βδομάδες για να λειτουργήσει το ολοήμερο και να φτιαχτεί το κανονικό πρόγραμμα. Είναι αναχρονισμός να κάνει ο δάσκαλος εικαστικά ή μουσική όταν υπάρχουν οι αντίστοιχες ειδικότητες εκπαιδευτικών που περιμένουν τον διορισμό τους.

  • Δεν είναι «μια από τα ίδια», αλλά βήμα πίσω, σήμερα να παλεύει μόνος του ο γονιός για να εντοπίσει και να θεραπεύσει τυχόν μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού του, να συρρικνώνονται κι άλλο τα Κέντρα Διάγνωσης, να παρακαλούν γονείς και δάσκαλοι για τμήματα ένταξης και για παράλληλη στήριξη κι αυτή να μην έρχεται ποτέ…

  • Δεν είναι «μια από τα ίδια», αλλά βήμα πίσω, το σύνολο των βιβλίων στα βασικά μαθήματα, στη Γλώσσα, τα Μαθηματικά, την Ιστορία κ.ο.κ. από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο, να είναι γεμάτα λάθη, ανακρίβειες, μισές αλήθειες, να είναι κακογραμμένα και δύσκολα να τα καταλάβουν ακόμα κι οι γονείς που αγωνιούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

  • Είναι κοροϊδία η δήθεν θεσμοθέτηση από την κυβέρνηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, χωρίς να δώσει χρήματα ούτε για μια αίθουσα νηπιαγωγείου, ούτε για έναν νηπιαγωγό παραπάνω… Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να διαφημίζει το δίχρονο νηπιαγωγείο, όμως αυτό λειτουργεί μόνο για το 20-25% των παιδιών της αντίστοιχης ηλικίας και την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν και εκτός των παιδικών σταθμών!

  • Είναι αναχρονισμός να υποβιβάζονται σχολεία με την πρώτη ευκαιρία, να κλείνουν και να συγχωνεύονται κάθε χρόνο ολιγομελή τμήματα σε ΕΠΑΛ και κατευθύνσεις σε Γενικά Λύκεια, να βλέπουν τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας ως κόστος που μπορούν να εξοικονομήσουν, αντί να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και να γίνεται έτσι καλύτερο το μάθημα.

  • Τα τελευταία χρόνια όλο και κάποιος μεγάλος σεισμός ταρακουνάει μια περιοχή της χώρας κι αφήνει πίσω του μεγάλες ζημιές, ενώ φέτος θρηνούμε θύματα ακόμα από πλημμύρες και φωτιές. Κι όμως…στο 55% των σχολικών κτιρίων της χώρας δεν έχει γίνει κανένας προσεισμικός έλεγχος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στα υπόλοιπα σχολεία που έχουν ελεγχθεί δεν έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και ενισχύσεις των κτιρίων…

  • Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αλλαγές για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση, που θα κάνουν το σχολείο πολύ πιο σκληρό και ανταγωνιστικό. Με διπλές πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στο τέλος της Γ’ Λυκείου, όχι μόνο δε θα μειωθούν, αλλά θα αυξηθούν τα φροντιστήρια και το άγχος μαθητών και γονιών, ενώ ταυτόχρονα η αναγκαία γενική μόρφωση θα σταματάει ουσιαστικά στη Α’ Λυκείου.

Βλέπουμε τα παιδιά μας και σκεφτόμαστε το «αύριο», κάνουμε όνειρα μαζί τους, μοιραζόμαστε την αγωνία να τους προσφέρουμε ό,τι το καλύτερο, να τους δώσουμε εφόδια για το παρόν και το μέλλον τους, για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, να βάζουν υψηλούς στόχους και να τους κατακτάνε.

Σ’ αυτόν τον δρόμο στέκονται δίπλα μας συχνά εκπαιδευτικοί με θέληση και μεράκι. Ομως το σχολείο και γενικότερα το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν απαντά σε αυτές τις αγωνίες του γονιού, του εκπαιδευτικού και του παιδιού. Δεν εξασφαλίζει ούτε το παρόν ούτε το μέλλον, αλλά πετάει το μπαλάκι στον γονιό και το ίδιο το παιδί, του λέει «αν δεν τα καταφέρεις εσύ θα φταις»!

Η δικιά μας ευθύνη είναι να απαιτήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν. Ολα αυτά που μπορούμε να έχουμε με βάση τις δυνατότητες που έχουν γεννηθεί εδώ και χρόνια και που υπάρχουν στον 21ο αιώνα.

Τώρα είναι η ώρα να οργανωθούμε, να πάρουμε στα χέρια μας και να κάνουμε δική μας υπόθεση τη μόρφωση που δικαιούνται τα παιδιά μας, να διεκδικήσουμε:

– Αμεση κάλυψη των κενών, καμία διδακτική ώρα χαμένη. Άμεση έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

– Κανένα παιδί εκτός ολοήμερου σχολείου. Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα Ενταξης για τους μαθητές που το έχουν ανάγκη.

– Να λειτουργήσουν όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής για τους μαθητές που το έχουν ανάγκη.

– Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.

– Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους μαθητές, άμεση υποδομή για δωρεάν δελτία υγείας.

– Διαγραφή των χρεών των σχολείων προς τις ΔΕΚΟ.

– Δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.

– Να μην περάσει το σχέδιο για το νέο ακόμα πιο σκληρό και ανταγωνιστικό Λύκειο.

Το Γραφείο Τύπου.-

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά στους μαθητές και καλή δύναμη στον αγώνα και την προσπάθεια για την κατάκτηση της γνώσης.

Ευχόμαστε καλή δύναμη στους γονείς, που μοιράζονται μαζί μας την αγωνία τα παιδιά τους να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια, για το παρόν και το μέλλον τους, να βάζουν υψηλούς στόχους, να τους κατακτάνε.

Ευχόμαστε καλή δύναμη και αντοχή στους εκπαιδευτικούς, που έχουν κρίσιμη ευθύνη για τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς.

Ξέρουμε καλά.

Έχουμε ζήσει από πρώτο χέρι τι σημαίνει η “κανονικότητα” στα σχολεία, για την οποία μιλά υποκριτικά η κυβέρνηση.

Τα προβλήματα ζουν και βασιλεύουν, τα σχολεία έχουν σοβαρά προβλήματα υποδομών, τα σχολικά βιβλία είναι κακογραμμένα, γεμάτα ανακρίβειες και ψέματα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση φέρνει ένα σχέδιο για ένα Λύκειο ακόμα πιο ταξικό και ανταγωνιστικό.

Δε θα της περάσει.

Η μάχη της λαϊκής οικογένειας, για να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο, για τα παιδιά της μπορεί να γίνει νικηφόρα.

Οι αγωνίες και τα όνειρα των μαθητών μπορούν να βρουν διέξοδο.

Με το ΚΚΕ, με τους κομμουνιστές σε κάθε σχολείο, σε κάθε σωματείο, σε συλλόγους γονέων, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία, που θα ‘χει το νου της στο παιδί.

Εδώ είναι η ελπίδα.

ΑΘΗΝΑ 11/9/2018 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ