«Προσβολή στην ιστορία μας η παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο» (Λίστα)

6
734

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Προσβολή στην ιστορία μας η παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο. Άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που να εξαιρεί ρητά και ονομαστικά τους αρχαιολογικούς χώρους»

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στο ζήτημα της εκχώρησης αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«H κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αποδείχθηκε, για μία ακόμα φορά, ότι υπογράφει και παραχωρεί τα πάντα, ότι είναι ικανή για όλα.

Η παραχώρηση, όμως, στο Υπερταμείο αρχαιολογικών χώρων ξεπερνά κάθε όριο. Αποτελεί προσβολή στην πολιτιστική μας κληρονομιά, στην ιστορία και στην εθνική μας αξιοπρέπεια.

Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι οι δανειστές ζητούσαν από όλες τις κυβερνήσεις το Υπερταμείο και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Μία, όμως, κυβέρνηση τους έδωσε το Υπερταμείο: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Υπουργική Απόφαση για την παραχώρηση ακινήτων του δημοσίου στο Υπερταμείο, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 19 Ιουνίου, δεν αναφέρονται τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που παραχωρούνται αλλά μόνο οι αριθμοί κτηματολογίου. Πράγμα που σημαίνει ότι ήταν και είναι δύσκολο να εντοπιστούν ποια είναι τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Είναι εμφανής η σκοπιμότητα αυτής της μεθόδευσης για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο.

Θεωρώ βέβαιο ότι έχουν παραχωρηθεί και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα αλλά και στα Δωδεκάνησα.

Υπάρχει μία και μοναδική λύση: η άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα εξαιρεί ρητά και ονομαστικά την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που έχει γίνει με τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση».

Μουσεία και αρχαία μνημεία προς πώληση – Μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο (Η λίστα)

Photo: Eurokinissi
Photo: Eurokinissi

Λίστα με ακίνητα του Υπουργείου Πολιτισμού, στα οποία περιλεμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία, έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο.

Στα 10.119 ακίνητα που βρίσκονται προς πώληση για να καλυφθεί μέρος του χρέους, έχουν συμπεριληφθεί στην σχετική λίστα αρκετά μνημεία, κυρίως από τα Χανιά.

«Αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής» είναι η απάντηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η ΛΙΣΤΑ

– μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων,
– η τάφρος του Βυζαντινού τείχους,
– η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων,
– ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα,
– συγκροτήματα ενετικών νεωρίων,
– ο προμαχώνας Μοnigo,
– o Ενετικός προμαχώνας Lando,
– το φρούριο Φιρκά και
– το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης).

Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία,

-τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου
-αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως
-το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος
– ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».

Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της δήθεν παραχώρησης μνημείων και ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο κ. Τσακαλώτος, με χθεσινή του ανακοίνωση, παραδέχεται ότι σε υλοποίηση του 75ου προαπαιτούμενου της 4ης αξιολόγησης παρέδωσε στο Υπερταμείο, μετά από απαίτηση του, τα 10.119 ακίνητα του Δημοσίου.

Ο κ Τσακαλώτος είναι πολλαπλά εκτεθειμένος, όχι μόνο για την υποτελή του στάση απέναντι στους δανειστές που απαίτησαν τη δέσμευση της Δημόσιας Περιουσίας για έναν αιώνα στο Υπερταμείο, αλλά και γιατί μεθόδευσε την παράδοση των 10.119 ακινήτων με αδιαφανείς διαδικασίες, προκειμένου να μην ενημερωθούν και να μην αντιδράσουν οι τοπικές κοινωνίες.

Όμως, μετά την από 11-9-2018 Ερώτησή μου, αποκαλύπτεται σταδιακά ότι πίσω από τους 10.119 ΚΑΕΚ που εντέχνως ο κ. Τσακαλώτος επιχείρησε να αποκρύψει τα στοιχεία των ακινήτων ευρίσκονται, μεταξύ άλλων, προστατευόμενα από ειδικές διατάξεις ακίνητα του Δημοσίου, όπως μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομίας, κοινόχρηστα κτίρια, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ..Ο κ. Τσακαλώτος, κατά τη συνήθη της αντικοινοβουλευτικής πρακτικής, δεν απάντησε ποτέ στο αίτημά μας προκειμένου να καταθέσει στη Βουλή και να δημοσιοποιήσει στην ελληνική γλώσσα τις δεσμεύσεις της 4ης αξιολόγησης. Οφείλει τώρα να απαντήσει στις ερωτήσεις μας για να μάθουν οι Έλληνες πολίτες τι προσπάθησε να καλύψει πίσω από τους 10.119 ΚΑΕΚ, για να αποκαλυφθεί πόσο επικίνδυνη γίνεται καθημερινά η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υλοποιώντας όλες τις απαιτήσεις των δανειστών μας.

Το ελάχιστο, όμως, που πρέπει άμεσα να πράξει ο κ. Τσακαλώτος είναι να ακυρώσει με νέα απόφασή του την μεταφορά όλων των προστατευόμενων ακινήτων στο Υπερταμείο, ως ελάχιστη πράξη μεταμέλειας και συγγνώμης.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η ..... Κονιόρδου βέβαια δεν αντιλαμβάνεται χωρίς καπνούς τίποτα τριγύρω της.

    Μπορεί αρχαιολογικός χώρος πρώιμων Ελληνιστικών χρόνων να ‘φέρνει’ σε Βουδιστικό Μοναστήρι ….’πότε Βούδας..πότε Κούγιας…πότε Ιησούς Ιούδαααας’…Η Χαρά της αριστερής Κάνναβης. ..τα αγαθά του Καρανίκα.

    • «Ποια είναι τα 12 Δημόσια ακίνητα στο Νομό Δωδεκανήσου, που εκχωρούνται κρυφά από τους νησιώτες στο Υπερταμείο, στους δανειστές;»

      Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε 2 ερωτήσεις – για τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες αντίστοιχα – προς τον Υπουργό Οικονομικών με τις οποίες ζητά να μάθει ποια είναι τα δημόσια ακίνητα που εκχωρούνται κρυφά από την τοπική κοινωνία στο Υπερταμείο με απαίτηση των δανειστών; Επίσης ζητά να κατατεθούν στη Βουλή εγγράφως όλα τα στοιχεία των συγκεκριμένων ακινήτων.
      Μεταξύ αυτών των ακινήτων, 12 βρίσκονται στα Δωδεκάνησα και 72 στις Κυκλάδες.

  2. Τελικά θα μείνουν στην Ιστορία τα πεπραγμένα αυτής της Κυβέρνησης,ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ..

    Τσακαλώτος χαμογελώντας σε άπταιστα αγγλικά: ‘δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι -οι παλαιοί συνταξιούχοι- θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος’.
    Τελικά η ευχή να αποδημήσουν εις τόπο χλοερό οι συνταξιούχοι είναι επίσημη πολιτική του Σύριζα.
    ΠΩΣ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΊ ΚΑΝΕΊΣ ΤΈΤΟΙΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ !!!!!!!!

  3. ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΚΟΝΣΟΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΚΦΕΡΟΝΤΑΣ ΑΙΣΧΡΑ ΨΕΜΑΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ, ΜΑΖΕΥΤΗΤΕ ΛΙΓΑΚΙ ΕΧΕΤΕ ΛΥΣΣΑΞΕΙ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΟΙΑ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ

  4. αυτην την μασονεια την κανατε πρωτο κομμα στην κω και τωρα κανεναε σας δεν δεχεται οτι την ψηφισε.
    ποσο γκαγκαδες εισαστε..
    να τους χαιρεστε κοροιδα..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ