ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η διαχείριση του μεταναστευτικού μετατράπηκε σε παραμάγαζο της κυβέρνησης και μνημείο αδιαφάνειας

0
54

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η διαχείριση του μεταναστευτικού μετατράπηκε σε παραμάγαζο της κυβέρνησης και μνημείο αδιαφάνειας»

Έντονη αντιπαράθεση χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τις καταγγελίες κακοδιαχείρισης των κονδυλίων για το μεταναστευτικό.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, που ήταν μεταξύ των ομιλητών, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και το μετέτρεψε σε παραμάγαζο και μνημείο αδιαφάνειας.

«Με 1,7 δις ευρώ, που διατέθηκαν τα τρία αυτά χρόνια για τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες, δεν θα έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί hot spot», επισήμανε ο κ. Κόνσολας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη δίνει στοιχεία για τη διαχείριση των κονδυλίων, αλλά και για τον ακριβή αριθμό των κονδυλίων που έχουν διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαχείριση του μεταναστευτικού από το 2015 έως σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Κόνσολα τα νησιά δεν αποσυμφορούνται για δύο λόγους:

1ον: Γιατί δεν λειτουργούν επαρκείς υποδομές της υπηρεσίας ασύλου αλλά και η ίδια η διαδικασία ασύλου είναι χρονοβόρα και ευνοεί παρελκυστικές τακτικές.

2ον: Γιατί ο αριθμός των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία είναι πολύ μικρός ενώ η κυβέρνηση είναι ανίκανη να μετακινήσει και αυτούς που δηλώνουν εθελοντικά ότι θέλουν να ξαναγυρίσουν στις χώρες τους.

Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις στον τουρισμό των νησιών του Αιγαίου από την επιλογή της κυβέρνησης να τα μετατρέψει σε χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

Ιδιαίτερα η κρουαζιέρα έχει καταρρεύσει σε αυτά τα νησιά αφού:

– H Μυτιλήνη, που το 2014 είχε 53 κρουαζιερόπλοια, το 2017 είχε 5.

– Η Κως το 2014 είχε 79 κρουαζιερόπλοια, το 2017 είχε 16,φέτος είχε 9.

– Η Χίος το 2014 είχε 36 κρουαζιερόπλοια, το 2017 είχε 7 και φέτος είχε 2.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει για το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, αφού σε δύο μήνες εκπνέει η προθεσμία για τη εξάμηνη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών σε αυτά τα νησιά.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε:

«Τι θα κάνει η κυβέρνηση, θα τους καταργήσει ή θα τους διατηρήσει για ένα ακόμα εξάμηνο; Και πότε προβλέπεται να ενημερώσει τους πολίτες; Έχει αντιληφθεί ότι είμαστε σε μια περίοδο που γίνονται κρατήσεις στον τουρισμό για την επόμενη χρονιά και θα πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα;».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ