Την αύξηση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων των συνδυασμών ανακοίνωσε ο Αλέξης Χαρίτσης

0
212

Σημαντική αλλαγή στον νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στην ομιλία του στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Όπως είπε, το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση τροπολογία που θα προβλέπει την αύξηση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων των συνδυασμών. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι τουλάχιστον ίσος με το αριθμό των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου του αντίστοιχου δήμου και θα παρέχεται η δυνατότητα να είναι αυξημένος κατά 50%.

Να σημειώσουμε ότι με το νόμο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» που δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουλίου 2018  το σχετικό άρθρο προέβλεπε ότι: «ο  αριθμός των υποψήφιων συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου της οικείας κοινότητας με δυνατότητα προσαύξησης έως και τριάντα τοις εκατό (30%).

Ειδικότερα για το Δήμο Καλυμνίων ο αριθμός των μελών του ΔΣ είναι 27. Με τη αύξηση του 30% ο ανώτερος προβλεπόμενος αριθμός ήταν 35 υποψήφιοι. Με την εξαγελλία για αύξηση του 50%, ο ανώτερος αριθμός ανέρχεται στους 41 υποψηφίους.

Άρα οι  συνδυασμοι των υποφηίων Δημάρχων στην Κάλυμνο θα πρέπει να έχουν από 27-41 υποψηφίους.

Επίσης σύμφωνα με το σχετικό άρθρο ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%)τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων συμβούλων του οικείου συνδυασμού.

Δηλαδή ο κάθε συνδυασμός θα πρέπει να έχει υποψήφιες γυναίκες που ο αριθμός θα κυμαίνεται από 11 έως 16 κατ’ελάχιστον.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ