ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Η κυβέρνηση τιμωρεί τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που τολμούν να υπηρετούν στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου

0
315

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η κυβέρνηση τιμωρεί τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που τολμούν να υπηρετούν στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου και σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές»

«Η κυβέρνηση, ουσιαστικά, τιμωρεί τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν ή υπηρετούν σε δυσπρόσιτα σχολεία μικρών νησιών του Αιγαίου, εξαιρώντας τους από την επιπλέον μοριοδότηση», επισημαίνει ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, που κατέθεσε και σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση  για την πρόσληψη μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ουσιαστικά, βάζει ταφόπλακα στην επιπλέον μοριοδότηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει ή και υπηρετούν σε δυσπρόσιτες – απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, κυρίως, των νησιών μας.

Επισημαίνει ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης αποκαλύφθηκαν με το ΦΕΚ που αναμοριοδότησε τα σχολεία το καλοκαίρι του 2018 (ΦΕΚ (3941Β/2018, Υπουργική Απόφαση 133529/ΓΔ4/7-8-2018), το οποίο  παρέλειψε οποιαδήποτε αναφορά στη  μοριοδότηση που θα είχαν αυτά τα σχολεία για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ενώ και η τροπολογία που κατατέθηκε το Νοέμβριο του 2018, εξαίρεσε τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από το διπλασιασμό των μορίων, λόγω συνθηκών διαβίωσης των εκπαιδευτικών στις δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες, εντάσσοντας στη ρύθμιση μόνο τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι με αυτό τον τρόπο, αφαιρείται κάθε κίνητρο για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να επιλέξουν δυσπρόσιτα σχολεία στα μικρά νησιά του Αιγαίου, γεγονός που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο μέλλον για τη στελέχωση αυτών των σχολείων.

Παράλληλα, ζητά από τον Υπουργό Παιδείας την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για να αποκατασταθεί η άνιση αυτή αντιμετώπιση εις βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

 

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Εξαιρούνται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που υπηρέτησαν ή υπηρετούν σε δυσπρόσιτα σχολεία, από την επιπλέον μοριοδότηση»

Κύριε Υπουργέ,

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την πρόσληψη μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ουσιαστικά, βάζει ταφόπλακα στην επιπλέον μοριοδότηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει ή και υπηρετούν σε δυσπρόσιτες – απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, κυρίως, των νησιών μας.

Ουσιαστικά, οι προθέσεις της κυβέρνησης αποκαλύφθηκαν με το ΦΕΚ που αναμοριοδότησε τα σχολεία το καλοκαίρι του 2018 (ΦΕΚ (3941Β/2018, Υπουργική Απόφαση 133529/ΓΔ4/7-8-2018), το οποίο παρέλειψε οποιαδήποτε αναφορά στη μοριοδότηση που θα είχαν αυτά τα σχολεία για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Ακόμα και η τροπολογία που κατατέθηκε το Νοέμβριο του 2018, εξαίρεσε τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από το διπλασιασμό των μορίων λόγω συνθηκών διαβίωσης των εκπαιδευτικών στις δυσπρόσιτες  σχολικές μονάδες, εντάσσοντας στη ρύθμιση μόνο τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Είναι σαφές ότι η Πολιτεία, με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά, τιμωρεί τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που επέλεξαν ή για την ακρίβεια τόλμησαν να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτα σχολεία στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές.

Με αυτό τον τρόπο, αφαιρείται κάθε κίνητρο για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για να επιλέξουν δυσπρόσιτα σχολεία στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Για ποιο λόγο δεν συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο, η οποιαδήποτε αναφορά για τη μοριοδότηση της υπηρεσίας σε δυσπρόσιτα σχολεία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών;

2. Αντιλαμβάνεται την άνιση αντιμετώπιση που υφίστανται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αλλά και το απόλυτο αρνητικό μήνυμα που στέλνει η Πολιτεία για όσους επιλέξουν να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτα σχολεία;

3. Προτίθεται να αποκαταστήσει αυτή την αδικία, καταθέτοντας ρύθμιση για την αναδρομική μοριοδότηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν ή υπηρετούν σε δυσπρόσιτα σχολεία;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ