«Έφυγε» από τη ζωή ο Αντώνης Χαλίκος πατέρας του μεγάλου ευεργέτη Γιάννη Χαλίκου

0
1662

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 87 ετών ο Αντώνης Χαλίκος , σήμερα πρωινές ώρες Παρασκευής 8 Φεβρουαρίου 2019 ,στο Νοσοκομείο Καλύμνου όπου διακομίστηκε.
Ο Αντώνης Χαλίκος, υπήρξε ένας βιοπαλαιστής της ζωής ,από μικρός εργάστηκε στους ταρσανάδες στην Κάλυμνο και την Κω, ξενιτεύτηκε στο Ντάργουιν της Αυστραλίας ,επέστρεψε στην Κάλυμνο όπου διατηρούσε κατάστημα ναυτιλιακών ειδών στις Πατήθριες.

Παντρεμένος με την Ειρήνη Χαλίκου  υπήρξε ένα καλός οικογενειάρχης και είχε την τύχη να αποκτήσει δύο αξιόλογα  παιδιά το Γιάννη και την Μαργαρίτα 

Ο γιος του Γιάννης Χαλίκος κατάφερε να αναδειχθεί σε ένα πολύ πετυχημένο επιχειρηματία στο μακρινό Ντάργουιν με τεράστια αγάπη στην ιδιαιτέρα του πατρίδα την Κάλυμνο.

Ο Γιάννης έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα τεράστιο κοινωνικό έργο και έχει κάνει μεγάλες δωρεές στο Δήμο Καλυμνίων, στην Ιερά Μητρόπολη, στο Νοσοκομείο σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού.

Με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ως ένδειξη ελάχιστης αναγνώρισης για την αγάπη και την προσφορά του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κάλυμνο, στην οποία έχει προσφέρει τόσα πολλά με το πλούσιο ,συνεχές και ποικίλο κοινωνικό και αναπτυξιακό έργο του στο Γιάννη Χαλίκο απονεμήθηκε  ο τίτλος του «ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ»

Ο εκλιπών Αντώνης Χαλίκος ,υπήρξε εργατικός, αγαπητός, κοινωνικός, καλοσυνάτος, στήριξε συμπολίτες του που του ζήτησαν την βοήθεια του.

Η ημέρα και η ώρα της  εξόδιου ακολουθίας δεν έχει οριστεί ακόμη.

Στη φωτογραφία ο Αντώνης Χαλίκος με τον γιό του Γιάννη κατά την ειδική συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου  Καλύμνου, στις  20 Ιουλίου 2017 κατά την οποία απονεμήθηκε στο Γιάννη ο τίτλος του «ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ»

Πηγή: kalymnos-news.gr

 

ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ: Ψήφισμα εις μνήμην του πατέρα, του Μεγάλου Ευεργέτη της Καλύμνου Ιωάννη Χαλίκου
Έφυγε από τη ζωή, ένας παραδοσιακός Καλύμνιος της διασποράς. Ένας δικός μας άνθρωπος, πατριώτης σαν όλους εμάς, που ζούμε μακριά από την Κάλυμνο, κουβαλώντας μαζί, τις αξίες της πατρίδας.
Έφυγε από τη ζωή, ο Αντώνης Χαλίκος…
Αφήνοντας πίσω στα παιδιά του, την παρακαταθήκη του λεβέντη. Την παρακαταθήκη του Καλύμνιου, που ταξίδεψε στα πέρατα της γης για να εργασθεί, μα που ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο που γεννήθηκε. Ένας αητός…
Ένας αητός, αετόπουλο γεννά… Γνήσιος Καλύμνιος, διατηρώντας ως φυλακτό τη διδασκαλία του πατέρα του ο Γιάννης Χαλίκος. Ο Μεγάλος Ευεργέτης της Καλύμνου, παράδειγμα της λεβεντοσύνης και του Καλύμνικου αλτρουισμού. Με μεγάλη καρδιά και μια διάπλατα ανοιχτή αγκαλιά, που θεράπευσε πολύ πόνο. Στον οποίο ο πατέρας του, Αντώνης Χαλίκος, δίδαξε, να μη λησμονήσει ποτέ τον τόπο που γεννήθηκε.
Ένας από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της μακρινής Αυστραλίας, πορευόμενος με την ευλογία του πατέρα του, ακολούθησε πιστά τις συμβουλές του. Αλήθεια, πόσοι από αυτούς που παραβρέθηκαν στη κηδεία του Αντώνη Χαλίκου, δεν έδιναν ευχές, μέσα από την καρδιά τους; Πόσοι Καλύμνιοι και πόσα ιδρύματα, δεν ευεργετήθηκαν, από την οικογένεια Χαλίκου; Πόσες καινούριες δουλειές δεν δημιούργησαν στο νησί, προκειμένου, να μην ξενιτευτούν κι άλλοι Καλύμνιοι; Από χρήματα, που βγήκαν με μόχθο και ατελείωτες ώρες δουλειάς στη ξενιτιά;
Η απώλεια του Αντώνη Χαλίκου, μετέφερε τόνους μελαγχολίας, όχι μόνο στην οικογένειά του, στα παιδιά του Γιάννη και Μαργαρίτα, στα εγγόνια και τα δισέγγονά του, αλλά σε όλο το νησί.
Υπήρξε ζεστός άνθρωπος, καλός πατέρας, με μεγάλη καρδιά. Καλοπροαίρετος, δίκαιος, αλλά και αυστηρός, πιστός και αφοσιωμένος στις αρχές του. Δίδαξε, πως ο αληθινός πλούτος είναι η αξιοπρέπεια. Είχα την τύχη, να τον έχω συγγενή.
Τα παιδιά του, ο Γιάννης και η Μαργαρίτα, δεν φαντάστηκαν ποτέ, πως θα ερχόταν η ώρα που θα αποχαιρετήσουν τον πατέρα τους. Και όμως ήρθε… Και έδωσαν κρυφή υπόσχεση, πως θα συνεχίσουν να κάνουν τα πάντα για να τιμήσουν τη ζωή, την παρακαταθήκη του πατέρα τους. Με αυτό τον τρόπο, θα συνεχίσουν να τον κρατούν περήφανο, από όπου και αν τους παρακολουθεί.
Χάθηκε ένας ακόμα αυθεντικός πατριώτης, που έζησε στη διασπορά του Καλύμνικου πληθυσμού…
Χάθηκε, ένας ακόμη αετός του Αιγαίου! Καλό ταξίδι Αντώνη Χαλίκο…

ΨΗΦΙΣΜΑ της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου
«Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας»

Ρόδος, 11 Φεβρουαρίου 2019
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας» σε έκτακτη συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019, αποφάσισε, με τα έσοδα της επόμενης εκδήλωσης του συλλόγου, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, να αγοραστεί εξοπλισμός για το Νοσοκομείο Καλύμνου, εις Μνήμην Αντωνίου Χαλίκου, πατέρα του Ευεργέτη της Καλύμνου, Ιωάννη Αντωνίου Χαλίκου.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η Πρόεδρος Η Γεν. Γραμμ.
Μαρία Βάλλα Χρυσάνθη Τηλιακού

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ