Στην Τήλο ο πρώτος ηλιακός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε ελληνικό νησί

0
117

Το πιο «πράσινο» νησί της Μεσογείου, έτσι όπως χαρακτηρίστηκε το 2018 εξαιτίας της υλοποίησης του πρωτοποριακού ευρωπαϊκού έργου «TILOS» (Technology Innovation for the Local Scale Optimum Integration of Battery Energy Storage), το οποίο συντόνισε η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος (ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ), του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.), έκανε το βήμα παραπάνω.

Οι ερευνητές-Μηχανολόγοι Μηχανικοί Κωνσταντίνος Χριστόπουλο και Γιώργος Σπυρόπουλο ΕΔΙΠ του ΠΑ.Δ.Α., ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία τον πρώτο ηλιακό σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε ελληνικό νησί, στο ακριτικό νησί της Τήλου.

Ο αυτόνομος φωτοβολταϊκός (Φ/Β) σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει εγκατασταθεί στην οροφή δημοτικού κτιρίου του δήμου Τήλου. Ακολούθως, εγκαταστάθηκε σε κεντρικό σημείο του παραθαλάσσιου οικισμού Λιβάδια και το αντίστοιχο σύστημα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων χορηγία της εταιρείας «Schneider».

Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και μέσα από τη διαδικασία του συμψηφισμού (net metering), η αναμενόμενη παραγωγή του Φ/Β σταθμού αναμένεται να καλύψει αφενός τις ενεργειακές ανάγκες δύο ηλεκτρικών οχημάτων, αφετέρου να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών ηλεκτροφωτισμού του παραλιακού πεζόδρομου «Τάσος Αλιφέρης» του οικισμού, αλλά και των ενεργειακών καταναλώσεων του συγκεκριμένου δημοτικού κτηρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ