ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Λαϊκή συσπείρωση οι θέσεις που ανέπτυξαν Γ. Ντουνιαδάκης & Κ. Μακρή | «Κόντρα στους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες, που είναι τα «καλά παιδιά», των κυβερνήσεων και της ΕΕ»

1
569

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Τις θέσεις και διεκδικήσεις της Λαϊκής συσπείρωση για την Περιφέρεια και τον Δήμο παρουσίασαν απόψε αναλυτικά σε ανοιχτή εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο ο επικ. του ψηφοδελτίου στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου Γιάννης Ντουνιαδάκης και η επικ. του ψηφοδελτίου στον Δήμο Κω Κική Μακρή.

Και οι δύο ανέπτυξαν τις κεντρικές θέσεις της Λαϊκής συσπείρωσης για την δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους,συνταξιούχους, στην νεολαία του νησιού, να πάρουν τώρα την μεγάλη απόφαση, να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά να ισχυροποιήσουν την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Για μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση σε δήμους και περιφέρειες, απέναντι στις κυβερνήσεις. Κόντρα στους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες, που είναι τα «καλά παιδιά», των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Για να μπουν εμπόδια στη φορομπηξία, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στα σχέδια του κεφαλαίου. Για να ακουστεί
δυνατά η φωνή των εργατικών-λαϊκών διεκδικήσεων, για σταθερή δουλειά, για έργα, υποδομές, υπηρεσίες, προς όφελος των λαϊκών αναγκών, η έλλειψη των οποίων τόσο
τραγικά φάνηκε στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Οι κομμουνιστές δήμαρχοι απέδειξαν τι σημαίνει «συγκρούομαι με το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο, δεν κρύβομαι πίσω από αυτό», όπως κάνουν άλλοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που, ενώ το στηρίζουν, το επικαλούνται για να συσκοτίσουν τις ευθύνες
τους. Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δεν θα πουν ποτέ ότι η πάλη για τα λαϊκά δικαιώματα «δεν είναι στην αρμοδιότητά τους», όπως λένε όλοι οι άλλοι.
«Πορευόμαστε με θάρρος και τόλμη, μαζί ήμαστε πιο δυνατοί, για να κάνουμε την πραγματική διαφορά, που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος μας».

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΚΗΣ ΜΑΚΡΗ

Μπήκαμε πια αποφασιστικά στην προεκλογική περίοδο και απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα προς τους πολίτες του Δήμου Κω να στηρίξουν ,να δυναμώσουν την μοναδική φωνή που από το 2010 με την παρουσία της Πανελλαδικά σε Δήμο και Περιφέρεια με σήμα το γαρύφαλλο και την στήριξη του ΚΚΕ μπορεί και εκφράζει τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα.

Τις μέρες αυτές με την παρουσία του ναυάρχου περιοδεύσαμε για άλλη μια φορά σε χώρους δουλειάς και μιλήσαμε με πολλούς εργαζόμενους ,συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους,νέους και γυναίκες

Υπάρχει δυσαρέσκεια και απογοήτευση .

Εμείς λέμε βέβαια ότι υπάρχει λύση και διέξοδος

Αυτό που χρειάζεται είναι η μαχητικοποίηση όλων αυτών που έχουν πικρή πείρα από όλες τις αποχρώσεις που διαχειρίστηκαν τον δήμο .

Χρειάζεται αυτή η δυσαρέσκεια να μην διοχετευθεί σε κανάλια γνωστά και δοκιμασμένα που παρουσιάζονται για αυτές τις εκλογές με διαφορετικά ονόματα από τις προηγούμενες. Η αναγκαιότητα είναι να δυναμώσει και να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής συσπείρωσης,μέχρι την ανάδειξη του ως Αρχη του Δήμου γιατί μπορεί να ανοίγει δρόμους και να δημιουργεί προϋποθέσεις στην διεκδίκηση μικρών η μεγάλων λύσεων, στην πραγματοποίηση μικρών ή μεγάλων αιτημάτων.

Μπροστά σε αυτή την επίπλαστη πραγματικότητα που στήνουν, στις νέες παγίδες που εμφανίζουν προκειμένου ο λαός να μην σταθεί εμπόδιο στους σχεδιασμούς τους δεν γίνεται να μασάμε τα λόγια μας,δεν μπορούμε να σταυρώνουμε τα χέρια.

Η κινητικότητα στα τοπικά ψηφοδέλτια και παρατάξεις είναι μια μικρογραφία αυτών των πρωτοφανών ως προς την ευκολία μετακινήσεων στελεχών στα αστικά τους κόμματα στην Βουλή. Μετακινήσεις που προβληματίζουν,δυσανασχετούν και απογοητεύουν τον κόσμο. Εμείς λέμε δεν τους αφορά. Να γυρίσουν πλάτη σε αυτό το θέατρο

Εμείς σας λέμε ξεκάθαρα πως

Σήμερα δεν χωράνε άλλοι πειραματισμοί. Δεν υπάρχουν περιθώριά για λάθος επιλογή στήριξης πολιτικών δυνάμεων που κατασπαράζουν τα λαϊκά δικαιώματα, δουλεύοντας για τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών

Δεν υπάρχει «ανεξάρτητος» ή «υπερκομματικός» συνδυασμός! `Η παλεύει μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για να διεκδικήσει σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής, ή αποδέχεται αυτή την κατάσταση μοιρολατρικά και διαχειρίζεται ό,τι περισσεύει από τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και τα σκληρά μέτρα των κυβερνήσεων και του κράτους της πλουτοκρατίας.

Ο συνδυασμός μας και όχι δημοτική παράταξη ΔΕΝ απαρτίζεται μόνο από κομμουνιστές αλλά και από άλλους αγωνιστές που μπορεί να μην συμφωνούν σε όλα μαζί μας ,αναγνωρίζουν όμως ότι το ΚΚΕ έχει πολύχρονους δεσμούς με τους εργατοϋπαλλήλους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους νέους και τις νέες .Παλεύουμε μαζί για πολλά χρόνια στους χώρους δουλειάς, σε κάθε γειτονιά , και αυτό εκτιμάται πλατιά από τους εργαζόμενους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση άνοιξε συζητήσεις μέσα και έξω από συμβούλια, για κάθε δικαίωμα, για πλήρη – σταθερή εργασία και προστασία των ανέργων, για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για τους μισθούς και τις συντάξεις, για τη μόρφωση των παιδιών, για την Υγεία, την Πρόνοια, για έργα υποδομής, για τον αθλητισμό, για τον πολιτισμό, για την αντιπλημμυρική – αντισεισμική θωράκιση, για την αντιπυρική προστασία,για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημοτικής-λαϊκής περιουσίας.

Δεν μιλάμε γενικά για το καλό του νησιού, ενδιαφερόμαστε και παλεύουμε για το πώς ζουν και πως θα μπορούσαν να ζουν οι κάτοικοι του νησιού μας. Εμμένουμε στη θέση μας πως η ευημερία του νησιού δεν μπορεί να υπάρξει ξέχωρα από την ευημερία των ανθρώπων της.

Για αυτό καλούμε τον καθένα από τους εργαζόμενους,τους άνεργους,τις γυναίκες, τους νέους να αξιολογήσουν τον κάθε συνδυασμό και υποψηφιότητα με βάση την τοποθέτησή του για την ανάπτυξη του τόπου ,πως την εννοεί και για ποιόν . Ποιανού συμφέροντα θα εξυπηρετήσει Πως τοποθετείται στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή μας, τι λέει για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και στις ελλείψεις σε υποδομές και τομείς που επηρεάζουν καθοριστικά το επίπεδο της ζωής μας..

Αναδείξαμε τα αίτια της μείωσης των πόρων, δώσαμε και δίνουμε τη μάχη για την επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δήμων ώστε να μπορούν να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους. Βρεθήκαμε απέναντι σε όσους το παίζουν θύματα της οικονομικής κρίσης διαχειριζόμενοι αυτή την κατάσταση και προβάλλοντας τη λογική του «μικρότερου κακού» ως αναγκαία, συμπιέζοντας τις απαιτήσεις του κόσμου όλο και περισσότερο

Η Λ.Σ έχει δέσμευση της να στηρίζει να προβάλει τις ανάγκες του λαού μας, της νεολαίας,ενάντια στις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν και σε όσους την προωθούν και την στηρίζουν σε όλα τα επίπεδα. Και πιστεύουμε πως ότι σε αυτό το δρόμο μπορούμε να συναντηθούμε και με άλλους συναγωνιστές, άσχετα αν συμφωνούμε σε όλα.

Θεωρούμε πως η ενισχυμένη παρουσία της Λαϊκής Συσπείρωσης στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο είναι μια αναγκαιότητα Και με την ευκαιρία της σημερινής μας εκδήλωσης απευθύνουμε κάλεσμα αγωνιστικής συσπείρωσης σε όσους αντιλαμβάνονται ότι η πρωτοπόρα αγωνιστική στάση των κομμουνιστών σε δήμους και περιφέρειες είναι η μοναδική, πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση. Σε όλους εκείνους που δεν συμβιβάζονται με τη ζωή που ζούμε και που έχουν τη διάθεση να παλέψουν για να την αλλάξουμε.

Αυτή την πρόταση ,την πρόταση διεξόδου από την μιζέρια και τον ωχαδελφισμό, την απομόνωση και την απαισιοδοξία έχουν κάθε λόγο να την στηρίξουν τα λαϊκά νοικοκυριά της Κω

Οι «άμεσες λύσεις» που δίνονται ως υπόσχεση και θα υπάρχει και μια πλειοδοσία στο ποιος θα δώσει περισσότερες , είναι χωρίς αντίκρισμα .

«Αμεσες λύσεις» σε ένα σύστημα που είναι αποφασισμένο να σε θυσιάσει δεν πρόκειται ποτέ να δώσει λύση στο πρόβλημά σου !Γιατί οι πολιτικές δυνάμεις που σήμερα υπόσχονται την λύση είναι αυτές που εφάρμοσαν κάθε πτυχή της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο βολικό να διατηρήσει τα προβλήματα για να ενισχύσει στην λογική της ομηρίας,της πελατειακής σχέσης.

Θυμηθείτε πως κάθε κατάκτηση, το κάθε δικαίωμα είναι αποτέλεσμα της ταξικής πάλης, των λαϊκών αγώνων. Σε αυτών που οι δυνάμεις του ΚΚΕ πρωτοστατούν

Ο λαός πρέπει να σκεφτεί καλά. Διαφήμισαν τον «Καλλικράτη» και διαφημίζουν σήμερα τον «Κλεισθένη», καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες.

Στην πράξη πια αποδεικνύεται πως η Τοπική Διοίκηση είναι μέρος του κρατικού μηχανισμού που προωθεί την αντιλαϊκή πολιτική και τη στρατηγική της ΕΕ, στηρίζει τους επιχειρηματίες και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να υποταχθούν, να χειραγωγηθούν οι εργαζόμενοι.

Ο δήμος πρωτοστατεί στο χαράτσωμα του λαού, χρησιμοποιούν την ανταποδοτικότητα και επιβάλλουν τέλη για υπηρεσίες που θα έπρεπε να είναι δωρεάν.

Πως νομίζετε ότι φτιάχνονται τα πλεονάσματα,ο ισχυρός Δήμος της Κω. ; Η ανταπόδοση μονιμοποιείται και επεκτείνεται ενώ οι ελάχιστες παροχές που είναι ορατές,δρόμοι φωτισμοί καθαριότητα είναι σε απαράδεκτη κατάσταση.

Προωθούνται προγράμματα ελέγχου της ακραίας φτώχειας ως υποκατάστατα του δικαιώματος της εργασίας, πολλοί εργαζόμενοι στην Τοπική Διοίκηση δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, συμβασιούχοι για χρόνια, 8μηνίτες με άθλιες αμοιβές και συνθήκες δουλειάς.

47 νεκροί πανελλαδικά από εργατικά «ατυχήματα» τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας.

Τα έργα που προωθούνται ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων και της κερδοφορίας τους, και αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι τα έργα που χρειάζεται ο λαός για τις ανάγκες του. Το ζούμε με τις ζημιές του σεισμού ,με τις πλημμύρες που δείχνουν την παντελή ή ευκαιριακή πρόβλεψη για αντιπλημμυρικά

Ολα υποτάσσονται στη λογική του «κόστους – οφέλους» για να ωφελείται το κεφάλαιο. Ολα στη γραμμή της ΕΕ και του αστικού κράτους,…

Η Λ.Σ τονίζει πως ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δικαιούται μια καλύτερη ζωή και πρέπει να την διεκδικήσει.

Λέμε σε όλους: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε να γίνουν κριτήριο για τη στάση σας, καταδικάζοντας τους υπεύθυνους, με τους αγώνες και με την ψήφο σας στις εκλογές του Μάη και στις βουλευτικές εκλογές.

Να δώσετε δύναμη στο ΚΚΕ, στη «Λαϊκή Συσπείρωση», για να δυναμώσει η λαϊκή αντεπίθεση, και με την ψήφο σας στις εκλογές που έρχονται

Μην ψάχνετε τη διαφορά, τη διαφορά μπορεί να την κάνει ο λαός με ισχυρό ΚΚΕ παντού.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗ

Χαίρομαι που βρίσκομαι κοντά σας στο πλαίσιο του αγώνα για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και ευθύνη που το κόμμα μας με όρισε υποψήφιο περιφερειάρχη σε ένα ευαίσθητο τμήμα του Αιγαίου και το οποίο με την παλιά μου ιδιότητα γνώρισα από την πλευρά της θάλασσας.

Τα προηγούμενα 5 χρόνια η ΛΣ έδωσε τις μάχες της σ’ ολη την χώρα. Στην ίδια ρότα θα δώσουμε κι εμείς τον αγώνα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που εφαρμόζεται συνολικά τόσο σε τοπικό όσο και σε κρατικό επίπεδο. Η Περιφέρεια για παράδειγμα διαχειρίζεται κονδύλια εσπα που μη ξεχνάμε έχουν πληρώσει οι ευρωπαϊκοί λαοί και ο ελληνικός. Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι που κατευθύνονται αυτά τα ΕΣΠΑ και πως; Αραγε καλύπτονται όλες οι κρίσιμες ανάγκες του λαού; Εμείς λέμε όχι γιατί η ΕΕ επιλέγει μόνο έργα που αποφέρουν άμεσο κέρδος για τους επιχειρηματίες & τους εργολάβους.

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε ορισμένες κρίσιμες ανάγκες του λαού και πως αυτές καλύπτονται.

Σε όλα τα νησιά το πρόβλημα της Υγείας είναι έντονο. Ούτε το καλοκαίρι επαρκούν οι υποδομές. Όχι ότι στην ηπειρωτική χώρα τα πράγματα είναι όπως πρέπει για τον λαό. Μπορεί να χτίζονται νοσοκομεία, όπου χτίζονται, μπορεί να βάζουν και τον πρωθυπουργό να κάνει τα εγκαίνια, αλλά το ιατρικό, νοσηλευτικό, ή το τεχνικό προσωπικό έχει τεράστιες ελλείψεις. Τα ίδια ισχύουν και για το δικό σας εδώ που επισκεφθήκαμε χθες! Συνάδελφός μου εν ενεργεία, όπως και άλλοι φαντάζομαι, αναγκάζεται να πηγαινει το παιδί του στην Κάλυμνο

Σε ότι αφορά την παιδεία έχομε ανεπαρκή κτίρια, πολλά παλιάς κατασκευής, έχομε προβλήματα στη μετακίνηση μαθητών και έντονο το πρόβλημα των αναπληρωτών που ξεσηκώθηκαν τελευταία και καλά έκαναν

Η Περιφέρεια και οι δήμοι προσπαθούν να επιδοτήσουν τη διαμονή γιατρών, καθηγητών και δασκάλων. Δεν είμαστε αντίθετοι! Οι ανάγκες πρέπει να καλυφθούν, όχι όμως μεσα από την τοπική φορολογία, λες και δε φθάνουν οσα δίνει ο λαός στην εφορεία. Η Περιφ και οι δήμοι πρέπει να διεκδικούν τα κονδύλια από την κεντρική κυβέρνηση.

Ρωτάμε όμως κυβέρνηση και ΤΔ, γιατί επιχορηγούνται, όσο επιχορηγούνται, μόνο αυτές τις κατηγορίες; Κατοικία πρέπει να εξασφαλίζεται και στους άλλους δημόσιους υπάλληλους, που υπηρετούν στα νησιά, για παράδειγμα στους συναδέλφους μου των Σωμάτων ασφαλείας, αλλά και των στρατιωτικών. Ειδικά μάλιστα σε νησιά με υψηλό κόστος διαμονής και διαβίωσης.

Αλλά μήπως και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν πρόβλημα κατοικίας και διαβίωσης;; τεράστιο! Νομίζουμε πρέπει τα σωματεία τους όπως και οι ίδιοι να δραστηριοποιηθούν και να διεκδικήσουν λύσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες τους όπως αρμόζει για κάθε εργαζόμενο τον 21ο αιώνα. Η σημερινή κατάσταση θυμίζει «Μεσαίωνα».

Και από τον Μεσαίωνα να περάσουμε στην εγκατάλειψη. Είναι τουλάχιστον ντροπή να μένουν νησιά του Αιγαίου αποκλεισμένα για μέρες! Δεν μπορεί από την μια να συζητάμε ότι αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και από την άλλη, τα νησιά του Αιγαίου να μένουν ξεκομμένα μεταξύ τους και από την ηπειρωτική χώρα, είτε λόγω καιρού, είτε λόγω πλημμελούς λειτουργίας των βαποριών, είτε στο τέλος – τέλος λόγω της ακρίβειας των εισιτηρίων. Αν αυτό δεν είναι εγκατάλειψη τότε τι είναι; Και πιο συγκεκριμένα εγκατάλειψη του λαού των νησιών, γιατί οι προύχοντες ….

Θέλουμε λιμάνια σωστά, για να δένουν ασφαλώς τα πλοία. Θέλουμε λιμάνια με ασφαλή πρόσβαση προς αυτά από το εσωτερικό των νησιών, με ανθρώπινες εγκαταστάσεις για την αναμονή των επιβατών! Διεκδικούμε δρομολόγια τακτικά και σταθερά που να καλύπτουν τις ανάγκες και των απόμερων και των μικρών νησιών και όχι μόνο για δυο τρεις μήνες.

Θέλουμε φθηνό εισιτήριο. Όχι ακριβό εισιτήριο για τον νησιώτη και συγχρόνως επιδοτήσεις και αφορολόγητα για τους ακτοπλόους και τα σαπάκια τους. Όμως φθηνό εισιτήριο για τον λαό και επιχειρηματικό κέρδος δεν συμβαδίζουν.

Εδώ μόνο η πρόταση του ΚΚΕ για κοινωνικοποίηση μεταξύ άλλων και των μεταφορικών μέσων και των ναυπηγείων μπορεί να δώσει ριζική λύση, σε μια άλλη κοινωνία εργατική σοσιαλιστική. Με μια οικονομία από την οποία θα λείψει το καπιταλιστικό κέρδος! Έτσι μόνο θα έχουμε αξιόπλοα πλοία που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού των νησιών με ελάχιστο αν όχι δωρεάν εισιτήριο και δουλειές για τους εργαζόμενους. Έτσι, μεταξύ άλλων, θα μπορέσει να κρατηθεί και ο πληθυσμός στα νησιά, ανάγκη που ολοι αναγνωρίζουν, αλλά η πολιτική τους οδηγεί ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού με το μεταφορικό Ισοδύναμο! Μπορεί να έχει ωραίο τίτλο αλλά δεν αποκαθιστά τη ζημιά που υπάρχει. Αυτός που μετακινείται πόσες φορές μετακινείται; Ή μήπως μπορούν όλοι να μετακινηθούν; Ολοι όμως οι νησιώτες επιβαρύνονται από τα είδη πρώτης ανάγκης με τις τιμές στα ύψη. Αλλά επίσης δεν τους έχουμε καμιά εμπιστοσύνη, για τον τρόπο υλοποίησης του μετ ισοδ.. Τους καλούμε να ανακοινώσουν στοιχεία από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου να δούμε ποιες κατηγορίες πολιτών επωφελήθηκαν, από ποια νησιά και τι ποσά τελικά δόθηκαν.

Σχετικό είναι και το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά την κατάργηση του οποίου ψήφησαν όλοι τους με το 3ο μνημόνιο. Τώρα επανέφεραν το μέτρο στα νησιά με χοτ σποτ, συνδέοντας το με το αν υπάρχουν περισσότεροι πρόσφυγες από την δυναμικότητα των δομών. Η ανάγκη για μειωμένο φπα είναι αντικειμενική για όλα τα νησιά. Το ΚΚΕ κατέθεσε σχετική τροπολογία στη βουλή πρόσφατα, που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, για να βγει την επόμενη μέρα νησιώτης βουλευτής του Συριζα να υποσχεθεί μειωμένο φπα για όλα τα νησιά. Να σημειώσουμε εδώ ότι εμείς μάλιστα διεκδικούμε κατάργηση του φπα στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης για όλο το λαό της χωρας, όχι μόνο στα νησιά.

Ένα άλλο ζήτημα επίσης σοβαρό που θεωρούμε ότι υπάρχουν βαριές ευθύνες κυβερνήσεων και ΤΔ και απαιτείται κατά προτεραιότητα να αντιμετωπισθεί είναι η λήψη των αναγκαίων μέτρων και υλοποίηση έργων πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών για την προστασία του λαού. Οι σχετικές δαπάνες πρέπει να καλυφθούν από το κεντρικό κράτος αφού τέτοια σοβαρά έργα δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ.

Έχουμε προβλήματα και στο νερό. Τα όποια έργα υλοποιούνται, διερωτόμαστε ποιον ωφελούν και πως αξιοποιούνται;; Έχουμε περιπτώσεις όπου η κατασκευή και η διαχείριση των έργων παραδίδονται στον μεγαλοεπιχειρηματία. τα δίκτυα μεταφοράς του νερού συνήθως μένουν ως έχουν. Το αποτέλεσμα είναι κακή ποιότητα νερού στα σπίτια του λαού..

Κεντρική κυβέρνηση, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και δήμοι διαχρονικά τα δίνουν όλα για την τουριστική ανάπτυξη. Δηλαδή ανάπτυξη για τους επιχειρηματίες του τουρισμού και όχι βέβαια για τους εργαζόμενους. Ενώ η πίττα του κέρδους από τον τουρισμό μεγάλωσε οι εργαζόμενοι δεν είδαν καμμιά αύξηση. Για τους εργαζόμενους επιφυλάσσουν για μεν την τουριστική σεζόν τα εξαντλητικά ωράρια, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και για δε το υπόλοιπο διάστημα επιδόματα ανεργίας ψίχουλα που δεν καλύπτουν τις ανάγκες.

Η μονομερής κατεύθυνση της οικονομίας των νησιών προς την παροχή υπηρεσιών – στον τουρισμό είναι αρνητική. Ο πρωτογενής τομέας έχει εγκαταληφθεί αλλού λιγότερο αλλού περισσότερο!

Αν όμως πάει κάτι στραβά για τον τουρισμό, τότε τι θα συμβεί;; πως θα ζήσει ο κόσμος; Θα τον στείλουν πάλι στη ξενιτειά;; δε φθάνει τόσες γενιές που γέμισαν την Αυστραλία και τον Καναδά εξαιτίας της διαχρονικής εγκατάλειψης των νησιών, της εγκατάλειψης του λαού γενικότερα;

Φίλες κι φίλοι σ & σ

στην άλλη πλευρά του νομίσματος η πολιτική με τις τεράστιες ελλείψεις σε κρίσιμους τομείς, εμπλέκει επίσης τον λαό όλο και βαθύτερα σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους.

Αστικά κόμματα και οι παρατάξεις, για παράδειγμα, χειροκρότησαν τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό. Εμείς λέμε όχι σ’ αυτή τη συμφωνία που έχει στόχο τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα και στα νησιά. Στη Σάμο πρόσφατα, όπως κι εσεις εδώ παλαιότερα, με πρωτοβουλία του εργατικού κέντρου και τη συμμετοχή πολλών φορέων ξεσηκώθηκε ο κόσμος εκφράζοντας αλληλεγγύη και συμπόνοια προς τους εγκλωβισμένους στα νησιά πρόσφυγες και μετανάστες. Έγιναν διαδηλώσεις με αίτημα το κλείσιμο των χοτ σποτ στα οποία μένουν σε άθλιες συνθήκες πολλαπλάσιοι άνθρωποι από τις δυνατότητες. Να προωθηθούν σε ανθρώπινες εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική χώρα, καθ’ οδον προς τις χώρες προορισμού τους.

Κουβέντα όμως δεν κάνουν αστικά κόμματα και οι παρατάξεις τους στην ΤΔ, για το τι προκαλεί την προσφυγιά. Κανείς από αυτούς δεν εξηγεί, ότι εκατομμύρια άνθρωποι μετατρέπονται σε πρόσφυγες από την φτώχεια που γεννά ο καπιταλισμός και από τους πόλεμους που κάνουν οι σύμμαχοι και συνέταιροι τους οι ΗΠΑ το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κουβάλησε εδώ την νατοϊκή αρμάδα για να βοηθήσει υποτίθεται στην αντιμετώπιση τού προβλήματος των προσφυγικών ροών. Οι πραγματικοί λόγοι είναι άλλοι βέβαια. Για να ελέγχουν τη διέλευση των ρώσικων πολεμικών απ’ το Αιγαίο. Αστικά κόμματα και παρατάξεις φυσικά συγκατένευσαν.

Όλοι τους επίσης συμφωνούν για τη παραχώρηση νέων βάσεων στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα. Συμφωνούν με την υπόλοιπη όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Δεν είπαν όμως στο λαό για το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η πολιτική για τον ίδιο. Ο λαός πρέπει να ξέρει, ότι:

Οι αμερικανονατοικές βάσεις δεν προστατεύουν την χώρα, αποτελούν όμως υποψήφιους στόχους επιθέσεων αντιπάλων ιμπεριαλιστών. Και έχει γεμίσει η χώρα από δαύτες …

ο λαός θα πρέπει να ξέρει επίσης ότι:

Η αποστολή τμημάτων των ΕΔ εκτός συνόρων σε δώδεκα ευρωνατοϊκες στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και σε πάμπολλες νατοϊκές ασκήσεις πρόβες πολέμου, αντικειμενικά αδυνατίζουν την άμυνα της χώρας. Αν χρειαστεί δεν θα είναι στα συνορα για να τα προστατέψουν.

Η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, οδηγεί σε ένα γενικότερο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στον οποίο θα στείλουν τα παιδιά του λαού να χύσουν το αίμα τους, γιατί έτσι θα επιτάσσουν τα αμερικανο – ευρωενωσιακά μονοπώλια.

Η αμερικανονατοϊκής κοπής συμφωνία των Τσιπρα – Ζάεφ διατηρεί, αντίθετα με ότι ήταν ζητούμενο, τον αλυτρωτισμό μεταξύ των χωρών, ενώ συγχρόνως την έσπρωξε στις αγκάλες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο αλυτρωτισμός είναι το καλό χαρτί για τις λυκοσυμμαχίες στο πλαίσιο του διαίρει και βασίλευε. Το ΚΚΕ καταψήφισε και την συμφωνία και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Είπε ένα πελώριο «Όχι» στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο δολοφονικό στρατιωτικό μηχανισμό.

  • όπως έχουν δηλώσει η συμφωνία αυτή θα είναι πρότυπο και για άλλες στην περιοχή. και έχομε σε εκκρεμότητα το Κυπριακό, ενώ έχουμε συζητήσεις για αλλαγή συνόρων μεταξύ Κοσσόβου και Σερβίας, έχουμε την προβολή από αλβανικής πλευράς της ιδέας για την Μεγάλη Αλβανία που εμπλέκει άμεσα και την χώρα μας κ.α. Καταλαβαίνουμε λοιπον τι θα συμβεί …

με βάση το πρότυπο, στο κυπριακό για παράδειγμα προωθούν διχοτομικά σχέδια σε ευρωνατοϊκό πλαίσιο, έτσι ώστε οι … άνθρωποι – οι ιμπεριαλιστές- να κάνουν τις δουλειές τους στην περιοχή με άνεση απέναντι στους ανταγωνιστές τους.

Τελικά αποκτήσαμε ένα ακόμα υποτίθεται σύμμαχο στο πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών που όμως προβλήματα δεν λύνουν. Όπως δε λύνονται τόσο με την σύμμαχο Αλβανία οσο και με την Τουρκία.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, να τονίσουμε ότι οι ΗΠΑ ΝΑΤΟ ΕΕ το μόνο που κάνουν είναι να σφυρίζουν αδιάφορα σε σχέση με την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας από την Τουρκία και την επιθετικότητα της. Τα αστικά όμως κόμματα (είτε ψήφισαν είτε όχι τη συμφωνία Τσίπρα Ζάεφ) αλλά και οι παρατάξεις τους στην Τοπ. Διοίκηση, κλείνουν τα μάτια για την στάση αυτή των ΗΠΑ ΝΑΤΟ ΕΕ.

Ο λαός πρέπει να μην επηρεάζεται από τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, αλλά να παραμένει σε ετοιμότητα. Δεν πρέπει επίσης να παίρνει στα σοβαρά τα παραμύθια της, ότι δήθεν η Ελλάδα είναι πυλώνας «σταθερότητας και ασφάλειας» στην περιοχή, ξεπλένοντας μάλιστα τις λυκοσυμμαχίες, ότι συμβάλλουν και στα δυο αυτά! Με σύνορα σε αμφισβήτηση ανατολικά και με μεγαλοϊδεατισμούς και αλυτρωτισμούς στα βόρεια, πως μπορούν να μιλούν για σταθερότητα;;

Τα πράγματα είναι σοβαρά και εγκυμονούν κινδύνους τόσο στο Αιγαίο, όσο και ευρύτερα, ενώ οι συμμαχίες της χώρας καμιά ασφάλεια δεν παρέχουν. Αντίθετα οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αποτελούν πηγή κινδύνων και συμφορών για το λαό, όπως έδειξε ο βίος και η πολιτεία τους σε ότι αφορά την χούντα, την Κύπρο και τα Ίμια. Όπως απέδειξαν στους γειτονικούς λαούς η επέμβαση και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τα γεγονότα στην Ουκρανία, οι παλαιότερες και οι νεότερες επεμβάσεις στις χώρες της Μ. Ανατολής, την Λιβύη και την Συρία. Τώρα ετοιμάζονται να καταπιαστούν με την Βενεζουέλα …

Επομένως οι διαχρονικοί σύμμαχοι της χώρας είναι αχρείαστοι, αλλά και επικίνδυνοι και ο λαός επιβάλλεται να τους διώξει από το Αιγαίο και την χώρα και ολοι μαζί οι λαοί από τα Βαλκάνια.

Δεν ξέρω αν πολλοί από εδώ μέσα είσαστε αισιόδοξοι από την προχθεσινή συνάντηση Τσίπρα Ερντογάν. Εμείς δεν είμαστε καθόλου ειδικά που έγινε στο πλαίσιο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην περιοχή στους οποίους συμμετέχουν ενεργά οι δυο χώρες. Δηλαδή οι αστικές τάξεις τους και όχι οι λαοί τους που δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε μεταξύ μας. Και στο παρελθόν είχαμε ανάλογες συναντήσεις μέχρι και κουμπαριές, αλλά οι παραβιάσεις – παραβιάσεις και οι αμφισβητήσεις – αμφισβητήσεις. Φθάσαμε πέρυσι σε επίπεδα επιθετικότητας.

Οι συζητήσεις δεν βλάπτουν, αλλά ας μην υπερβάλουμε για την αποτελεσματικότητά τους!

Εμείς καλούμε τους δυο λαούς να δυναμώσουν την αλληλεγγύη μεταξύ τους, να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα. Επειδή όμως δεν κάνουν οι λαοί κουμάντο …

Το κόμμα μας με κάθε ευκαιρία έχει ξεκαθαρίσει, ότι οι κομμουνιστές στην ηρωική 100χρονη Ιστορία του, έχουν γράψει ηρωικές σελίδες για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Στις δύσκολες ώρες θα πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, για να συντριβεί ο όποιος ξένος εισβολέας εάν τολμήσει και επιτεθεί στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, όμως, ο λαός και σ’ αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να έχει καμιά εμπιστοσύνη, να μη χαριστεί στην αστική κυβέρνηση, που έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί έχει δώσει τα πάντα στο κεφάλαιο, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Καμιά ανοχή και στήριξη στην άρχουσα τάξη που συμμετέχει στον πόλεμο για την προώθηση των δικών της οικονομικών συμφερόντων.

Η εργατική τάξη, ο λαός μας είναι αναγκαίο να νικήσει οριστικά και να χτίσει τη δική του εργατική εξουσία, τη σοσιαλιστική κοινωνία, που είναι η μόνη διέξοδος για την εξάλειψη των αιτιών των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Έτσι θα καταργηθούν η εκμετάλλευση, η ανεργία, η φτώχεια και οι πόλεμοι που σημαδεύουν το καπιταλιστικό σύστημα.

Φίλες και φίλοι σ & σ

Η πολιτική συνολικά, που με μικροδιαφορές ακολουθείται διαχρονικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όλα τα αστικά κόμματα και τις παρατάξεις τους στην Τοπική διοίκηση, δεν ακολουθείται χωρίς λόγο. Ακολουθείται, γιατί αποβλέπει στην κερδοφορία του ελληνικού επιχειρηματικού κεφαλαίου και όχι του λαού. Για τον λαό επιφυλάσσουν την κατάσταση εγκατάλειψης και εργασιακού Μεσαίωνα που είπαμε προηγουμένως ότι κυριαρχεί στο Νότιο Αιγαίο. Συγνώμη αλλά έτσι βλέπει ενας απόστρατος του ΠΝ τα νησιά που αμφισβητούνται από μια γειτονική χώρα και θα περίμενε να είναι η βιτρίνα της χώρας, με το λαό τους να ζει και να εργάζεται σ’ αυτά με συνθήκες που επιβάλλει ο 21ος αιώνας.

Επομένως ο ελληνικός λαός, ο λαός του Αιγαίου πρέπει να καταδικάσει συνολικά την σε βάρος του πολιτική τόσο σε επίπεδο κοινωνίας, όσο και σε ότι αφορά την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Το μήνυμα καταδίκης μπορεί να σταλεί μόνο υπερψηφίζοντας τους υποψήφιους του ΚΚΕ και της Λαϊκής συσπείρωσης στις επόμενες εκλογές, που είναι η «άλλη φωνή» απέναντι στην πολιτική που ακολουθούν όλοι οι άλλοι που του ζητούν την ψήφο του.

Σας καλούμε λοιπόν όλους να εκφράσουμε μαζί, την αγανάκτηση, την διαμαρτυρία μας και την καταδίκη για την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, γεμίζοντας τις κάλπες σε ολες τις εκλογικές διαδικασίες του επόμενου διαστήματος με ψήφους της ΛΣ και του ΚΚΕ.

Καλή συνέχεια καλή δύναμη η σε όλους

διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Εναντιωνόμαστε στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων , στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο όπως το χαράτσι ταφής και το «πληρώνω όσο πετάω». Λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις , στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης. Παλεύουμε για την διασφάλιση όλων των εργαζόμενων , με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, συνθήκες υγιεινής και προστασίας τους .

Δελτίο τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης

Ολοκληρώθηκε χθες Παρασκευή 15/02/2019 η διήμερη περιοδεία του υποψήφιου Περιφεριάρχη Ν. Αιγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γιάννη Ντουνιαδάκη υποναύαρχο ΠΝ ε.α. στην Κω .

Συνοδευόμενος με κλιμάκια υποψηφίων με επικεφαλής την υποψήφια Δήμαρχο Κω Κική Μακρή,πραγματοποίησε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κω (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΩ) προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που απασχολούν τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της περιοχής. Επισκέφθηκε εργασιακούς χώρους και κουβέντιασε με εργαζομένους για τα πρόβλήματα και τις διεκδικήσεις τους. Απεύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να στηρίξουν το ΚΚΕ παντού και μέσα απο την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμους και Περιφέρεια, ωστε την επόμενη μερα να δυναμώσει η πάλη απέναντι στις πολιτικές που συνθλίβουν τη ζωή τους.

Στην ανοικτή σύσκεψη το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γιάννη Ντουνιαδάκης τόνισε για άλλη φορά τον αντιδραστικό και εχθρικό για τα λαϊκάσυμφέροντα χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στου ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Παράλληλα υπενθύμισε τις ευθύνες που έχουν κεντρική και τοπική διοίκηση για την εγκατάληψη του λαού των νησιών θιγοντας την κατάσταση σε δομές υγείας,σχολεία,διασύνδεση νησιών μεταξύ τους αλλά και με την υπόλοιπη Ελλάδα την ώρα που τα σύνορα είναι υπο αμφισβήτηση με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια η υποψήφια Δήμαρχος στο Δήμο Κω με τη Λαϊκή Συσπείρωση Κική Μακρή στην τοποθέτησή της ανέδειξε πως οι αλλαγές στους δήμους και περιφέρειες με «Καλλικράτη» πριν και «Κλεισθένη» σήμερα έρχονται να υπηρετήσουν την πολιτική ΕΕ και εκάστοτε κυβέρνησης. Η ανταποδοτικότητα ,η ένταση της τοπικής φορολογίας ,η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και ελλείψεις σε έργα υποδομής προς όφελος των λαϊκών αναγκών από τη μια και η ολόπλευρη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων από του δήμους από την άλλη, αποδεικνύουν αυτή την εκτίμηση. Κομμάτι αυτού του παζλ το θέατρο τον ανεξάρτητων,υπερκομματικών ,το παζάρι τον υποψηφίων που μετακινούνται ,το οποίο δεν αφορά στο ελάχιστο τον λάο και τη ζωή του. Αυτό που έχει ανάγκη ο λαός του νησιού είναι μια δημοτική αρχή που θα διεκδικεί απο την κεντρική εξουσία ,θα βάζει εμπόδια και θα βρίσκεται καθημερινά στο πλεύρο του λαού στις διεκδικήσεις του. Για αυτό οι εργαζόμενοι,οι αυτοαπασχολούμενοι,οι άνεργοι,οι αγρότες και οι νέοι δεν χρειάζεται να ψάχνουν να βρουν τις διαφορές ανάμεσα στις άλλες δυνάμεις άλλα να κάνουν αυτοί τη διαφορά ,ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμο και Περιφέρεια,ισχυροποιώντας το ΚΚΕ παντού !

Για την Λ.Σ Δήμου Κω

16 Φεβρουαρίου 2019

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ