Κακοκαιρία: Σαρώνει η «Ωκεανίς» – 6.000 κεραυνοί στο Νότιο Αιγαίο

0
299

Δείτε που θα είναι κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα– Παραμένουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – «Πνίγηκαν» τα Χανιά – 256 κλήσεις δέχτηκε η πυροσβεστική

Παραμένουν τα προβλήματα από την κακοκαιρία, που πλήττει τη χώρα με χιονοπτώσεις, βροχές και θυελλώδεις ανέμους, ενώ η πυροσβεστική προχώρησε στον απεγκλωβισμό δεκάδων ατόμων σε όλη την επικράτεια.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η ηλεκτρική δραστηριότητα στο Νότιο Αιγαίο, όπου από την αρχή της ημέρας έχουν καταγραφεί σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών περίπου 6000 κεραυνοί.

256 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Σε 256 ανέρχονται οι κλήσεις που έχει δεχθεί η Πυροσβεστική, από τις 6:00 το πρωί έως αυτή την ώρα, για παροχή βοήθειας σε πολίτες και αφαίρεση αντικειμένων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Ειδικότερα, οι κλήσεις στην Πυροσβεστική, από την Αττική, για παροχή βοήθειας ανέρχονται έως τώρα σε 90 και σε 54 για αφαίρεση αντικειμένων, ενώ στην περιφέρεια είναι 22 και 6, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική κατά το τελευταίο 12ωρο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη χώρα, η υπηρεσίασε όλη την επικράτεια, δέχθηκε 147 κλήσεις για κοπές δέντρων και 109 κλήσεις για απομακρύνσεις αντικειμένων.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Κλειστές είναι και οι γραμμές Αγ. Μαρίνας-Νέας Στύρας, Ρίου-Αντιρρίου, Βόλου-Σποράδων, Κυλλήνης-Ζακύνθου, Κυλλήνης-Κεφαλονιάς, Κεραμωτής Καβάλας-Λιμένα Θάσου, Πρίνου-Θάσου και Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, νεότερη ενημέρωση θα υπάρξει πλέον το πρωί της Δευτέρας.

Κλειστά σχολεία

Χαλκιδική: Με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Αριστοτέλη ενημερώνει ότι αύριο Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019 θα παραμείνουν κλειστά τα Νηπιαγωγεία, ΚΔΑΠ, Παιδικοί Σταθμοί, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια στα παρακάτω χωριά του Δήμου: Αρναία, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι, Στάγειρα, Στρατονίκη, Στανός, Βαρβάρα, Μεγάλη Παναγία, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Λήμνος: Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης αποφάσισε αύριο, Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, να παραμείνουν κλειστές οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί.

Φλώρινα: Με ανακοίνωσή της η δημοτικά αρχή κάνει γνωστό ότι τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 9.00 π. μ. λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.
Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Λάρισα: Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου με απόφαση του Δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου, λόγω του παγετού και των άσχημων καιρικών φαινομένων, τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στις τοπικές κοινότητες Αιγάνης, Αμπελακίων και Καλλιπεύκης, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί η μετακίνηση των μαθητών με λεωφορείο από τις τοπικές κοινότητες Ραψάνης – Αιγάνης – Καρίτσας με προορισμό το Γυμνάσιο Λύκειο Πυργετού, Αμπελακίων με προορισμό το Γυμνάσιο – Λύκειο Γόννων και Ελάτειας με προορισμό το Γυμνάσιο-Λύκειο Μακρυχωρίου.

Μαγνησία: Αύριο Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση του Δημάρχου Δ.Εσερίδη, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου: Σας ενημερώνουμε ότι την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) του Δήμου μας, θα παραμείνουν κλειστά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (χιονόπτωσης – παγετού) που επικρατούν σε ολόκληρη της περιοχή του Δήμου.

Οι Δήμοι Ρήγα Φεραίου και Ν. Πηλίου θα εκτιμήσουν την κατάσταση στα σχολικά συγκροτήματα σήμερα το μεσημέρι έως το απόγευμα και θα εκδώσουν σχετική ανακοίνωση.

Φθιώτιδα: Κλειστά θα είναι αύριο Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 τα σχολεία της Αμφίκλειας δεν θα λειτουργήσουν, λόγω μεγάλης χιονόπτωσης.(Νηπιαγωγείο-Δημοτικό & Γυμνάσιο-Λύκειο)

Σαμοθράκη: Τα σχολεία στην Σαμοθράκη θα παραμείνουν κλειστά, αφού η κυκλοφορία στο νησί είναι αδύνατη και επικίνδυνη.

Κεφαλονιά:  Κλειστά θα μείνουν αύριο όλα τα σχολεία Α΄/βαθμιας και Β΄/βαθμιας εκπαίδευσης, εξαιτίας του παγετού

Μετέωρα: Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης των Κοινοτήτων Παναγίας και Χρυσομηλιάς και του οικισμού Αμπελίων στο Δήμο Μετεώρων. Σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του Δήμου Μετεώρων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έναρξη των μαθημάτων, θα πραγματοποιηθεί στις 09:00 π.μ.

Πνίγηκαν για ακόμη μια φορά τα Χανιά

Έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, ειδικά από το επαρχιακό οδικό δίκτυο οπου κανένα σημείο δεν είναι ασφαλές για διέλευση, απηύθυνε μέσω του Flashnews.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη, ήδη έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα σε Κίσσαμο, Κυδωνία και Χανιά από καταπτώσεις βράχων και πλημμύρες στους δρόμους ενώ εκτάκτως θα ανοίξει η γέφυρα στον Αλικιανό, καθώς σημειώθηκε μεγάλη κατολίσθηση στο Φουρνέ και θα πρέπει τεχνικά συνεργεία να μεταβούν στο σημείο.

eglovismosethniki642
plimiravamvakopoulo
plimiravamvakopoulo42

Ο κ. Βουλγαράκης επεσήμανε οτι τα καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται με μεγαλύτερη ένταση, από την περασμένη θεομηνία, συνδυάζοντας έντονη βροχόπτωση, χαλαζόπτωση και ισχυρούς ανέμους και όπως είπε χαρακτηριστικά είναι βέβαιο οτι όλες οι εργασίες που έγιναν για την αποκατάσταση ζημιών τους προηγούμενες ημέρες, πιθανών να έχουν «πάει στράφι».

Μέσα σε μια ώρα πλημμύρες στα Χανιά – Έκλεισε η Εθνική στο ύψος του Βαμβακόπουλου – Ακινητοποιήθηκε ασθενοφόρο – Εγκλωβισμένα οχήματα
Λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι, «άνοιξαν και πάλι οι ουρανοί» στην πόλη των Χανίων με αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από μια ώρα, η πυροσβεστική υπηρεσία Χανίων να δεκτεί απανωτές κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από οικίες, ενώ κάτοικος στην περιοχή των Δικαστηρίων ζήτησε τη συνδρομή της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό του από σπίτι.

Κλαδισός εν μέσω κακοκαιρίας 24/2

Τρια οχήματα είχαν εγκλωβιστεί στον παράδρομο της Εθνικής, στο ύψος των Μουρνιών και με τη βοήθεια της πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν από τον δρόμο που είχε μετατραπεί και πάλι σε ποτάμι. Επίσης, στην Εθνική, στο ρεύμα από Βαμβακόπουλο προς Μουρνιές η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία, καθώς ο δρόμος έγινε απροσπέλαστος λόγω του όγκου του νερού ενώ στο σημείο ακινητοποιήθηκε ασθενοφόρο καθώς και ένα όχημα

Επιχείρηση απεγκλωβισμού τραυματία στην Εύβοια

Επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός τραυματισμένου ανθρώπου από το χωριό Γλυφάδα του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων στην Εύβοια πραγματοποιήθηκε με ερπυστριοφόρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, που έχει στείλει ασθενοφόρο.

xionia16

Διακοπές ρεύματος στην Ανατολική Αττική

Διακοπή ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής και στους πρόποδες της Πεντέλης εξαιτίας της κακοκαιρίας. Ειδικότερα, τα προβλήματα εντοπίζονται στο Κορωπί, τη Νέα Μάκρη και τα Σπάτα, όπου έσπασαν κολώνες και κόπηκαν ηλεκτροφόρα καλώδια.

Καταπλακώθηκαν τουλάχιστον 12 αυτοκίνητα

Τουλάχιστον δώδεκα αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από πεύκο που έπεσε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων στη Νέα Σμύρνη. Τα αυτοκίνητα ήταν σταθμευμένα και ευτυχώς εκτός από τις ζημιές σ’ αυτά δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

neasmirss

Πτώσεις δέντρων είχαμε σε πολλές περιοχές της Αθήνας.

doukissis02

Βυθίστηκε στο χιόνι το Πήλιο

Βυθίστηκε στο χιόνι το Πήλιο αφού οι κάτοικοι κλήθηκαν να φέρουν στην επιφάνεια τα αυτοκίνητα τους, τα όπως αποτυπώνει φωτογραφία που έδωσε το meteo στην δημοσιότητα, θάφτηκαν κάτω από έναν τεράστιο όγκο χιονιού.
Υπενθυμίζεται πως στον ορεινό όγκο του Πηλίου επιχειρούν 60 μηχανήματα της Περιφέρειας Μαγνησίας, κυρίως στον οδικό άξονα Βόλου-Πορταριάς-Χανίων-Ζαγοράς, όπου το χιόνι έφθασε το 1,5 μέτρο και από τους εκχιονισμούς έχει δημιουργηθεί «τείχος χιονιού» που ξεπερνά τα 2 μέτρα και καθιστά δύσκολη την κίνηση των αυτοκινήτων, καθώς αποχιονίζουν τον δρόμο ειδικά μηχανήματα τύπου «ανέμης».

Παρόμοια είναι φυσικά η κατάσταση και στον νομό των Τρικάλων με ύψος του χιονιού φτάνει από τα 10 εκατ. έως το 1,5 μέτρο, σε ορισμένα ορεινά σημεία.

6000 κεραυνοί και ισχυρές καταιγίδες στο Νότιο Αιγαίο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ωκεανίς», η οποία έχει προκαλέσει ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 16:30 το απόγευμα της Κυριακής, παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα, ενώ ιδιαίτερα έντονη είναι η ηλεκτρική δραστηριότητα στο Νότιο Αιγαίο, όπου από την αρχή της ημέρας έχουν καταγραφεί περίπου 6000 κεραυνοί, όπως μετρήθηκαν από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr και παρουσιάζονται στον παρακάτω Χάρτη.

vroxi

Στη Βλάστη Κοζάνης το θερμόμετρο έδειξε -10.8 βαθμούς

Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφονται σε όλη τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί:

xamiloterestherm

Ταυτόχρονα παραμένουν πολύ θυελλώδεις οι άνεμοι στο Αιγαίο καθώς και κατά μήκος του Κορινθιακού κόλπου. Οι 8 μεγαλύτερες ριπές που έχουν καταγραφεί από την αρχή της ημέρας μέχρι τις 9 το πρωί της Κυριακής δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί:

megistere_ripes_anemoy

Έντονα φαινόμενα στο Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη

Από τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.

Επισημαίνεται ότι τα εντονότερα φαινόμενα για ακόμα μία φορά θα εντοπίζονται στα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης όπου θα πέσουν μεγάλες ποσότητες βροχής, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Κρήτη όπου θα εκδηλωθούν και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά, αναμένονται τη Δευτέρα. Παράλληλα, βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα και στις Σποράδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας, στης Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Χιονόνερο και παροδικές, ασθενείς κατά κανόνα, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης τις πρωινές ώρες στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στη Χαλκιδική, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Βελτιωμένος καιρός θα επικρατήσει στη Δυτική Ελλάδα. Τις πρωινές και νυκτερινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -10 έως 2 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από -6 έως 7, στα κεντρικά ηπειρωτικά από -4 έως 6 βαθμούς, στην Ήπειρο από -2 έως 9, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 2 έως 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 9 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10, στα νησιά του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 0 έως 6 βαθμούς, στις Σποράδες, στη Χίο και στη Λέσβο από 2 έως 9, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και στην Κρήτη από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φθάσουν στους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 7 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 6 έως 8 μποφόρ και τοπικά στα δυτικά πελάγη 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά, και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Τις πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να εκδηλωθεί χιονόπτωση και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ, και τοπικά στα θαλάσσια τμήματα πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων ασθενών χιονοπτώσεων κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ