Ν. Μυλωνάς: Λίγες πληροφορίες για το εκλογικό αποτέλεσμα στην γειτονική Αλικαρνασσό

2
454

‘’Λίγες πληροφορίες για το εκλογικό αποτέλεσμα στην γειτονική Αλικαρνασσό’’

Συμπληρώνουμε το προηγούμενο κείμενο μας για τις τοπικές εκλογές στο γειτονικό Πετρούμι- Bodrum και στον μητροπολιτικό Δήμο των Μούγλων- Muğla.

  1. Για την περιφέρεια Μούγλων-Muğla, όπου ανήκει το Πετρούμι, ο σημερινός μητροπολιτικός δήμαρχος (κάτι μεταξύ νομάρχη και περιφερειάρχη) κ. Osman Gürün του κεμαλικού κόμματος CHP κέρδισε ξανά την πλειοψηφία και τον Δήμο με 36,20%! Ο υποψήφιος του ερτογανικού κόμματος AKP κ. Mehmet Nil Hıdır περιορίστηκε στο 28,29%, όμως αύξησε τις ψήφους του κόμματος κατά 10% σε σχέση με το 2014. Ο γνωστός μας και απερχόμενος δήμαρχος (από το 2009) Bodrum κ. Kocadon που μεταπήδησε στο κεντροδεξιό  Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και ήταν υποψήφιος πήρε το πολύ χαμηλό ποσοστό 3,68%. Ο δικομματισμός και ο διπολισμός, ως γνωστόν, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στις υπόλοιπες υποψηφιότητες!
  2. Στους τοπικούς Δήμους της περιφέρειας των Μούγλων επεκράτησαν οι υποψήφιοι με το χρίσμα του κλασσικού συντηρητικού κεμαλικού κόμματος CHP που κερδίζει τους παραλιακούς τουριστικούς Δήμους Ντατσας-Datsa, Μάκρης-Fethiye, Μαρμαρίδος-Marmaris, και τον μεγάλο Δήμο της Μήλασος-Milas. Το αντίπαλο δέος του CHP, το ερτογανικό κόμμα AKP κερδίζει τον παραλιακό δήμο του KoyicegizDalyan-αρχαία Καύνος και τους εσωτερικούς δήμους της περιοχής. Σημαντικό πολιτικό συμπέρασμα όμως είναι το ότι σε επίπεδο αριθμού ψήφων το κόμμα του Ερτογαν ενισχύθηκε πολύ. Η αύξηση αποκτά μεγαλύτερη σημασία με δεδομένο ότι η περιφέρεια των Μούγλων ιστορικά ψηφίζει το κεμαλικό CHP.
  3. Σπουδαία νίκη πήρε ο κ. Aras Αhmet (κωακής καταγωγής) στον Δήμο του Bodrum με 46,12% με δεύτερο τον κ. Μehmet Tosun με 34,1% που υποστηρίχτηκε από δεξιό ‘’Καλό κόμμα’’ (ΙP) της υπερδεξιάς κ. Μ. Αξενέρ-M.Aksener και τρίτο τον υποψήφιο του ερτογανικού AKP κ. . Tahir Ates περιορίστηκε στο 16,02% .
  4. θυμίζουμε το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι των δηλώσεων του νέου Δημάρχου κ. Aras Αhmet ‘’Ο λαός του Bodrum δεν θα ψηφίσει για το Bodrum μόνο! Θα ψηφίσει για εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται στην Αλικαρνασσό και θέλουν να συναντήσουν ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, κοσμικό, φιλικό, αδελφικό κλίμα. Εάν αποκλίνουμε από αυτό, θα χάσουμε αυτούς τους ανθρώπους’’! Οι δηλώσεις αυτού του τύπου δείχνουν θετικό πολιτικό προφίλ για τον νέο Δήμαρχο κ. Aras Αhmet. Η χερσόνησος της Αλικαρνασσού θεωρείται ‘’η Μύκονος’’ της Τουρκίας! Φιλοξενεί πάνω από 1 εκ. τουρίστες τον χρόνο και επί πλέον 2 εκ. από την ενδοχώρα της Τουρκίας. Είναι πολύ σημαντικό για την τοπική οικονομία του νησιού μας να υπάρχει συνεργασία στον τουρισμό και υπάρχει γιατί αυτό αφορά τον επιχειρηματικό κόσμο που ως γνωστόν μια και εδώ και εκεί δραστηριοποιούνται κολοσσοί του παγκόσμιου τουρισμού, τα κεφάλαια τους και τα συμφέροντα δεν έχουν σύνορα’’! Γι αυτό είναι ακόμη πιο αναγκαίο οι οικονομικές σχέσεις να συμπληρώνονται με τις κατάλληλες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των γειτονικών Δήμων Κω-Bodrum! Υπάρχουν κοινά προβλήματα λόγω ακριβώς της τουριστικής υπεραναπτυξης και εκμετάλλευσης των ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών μας! Είχαμε την ευκαιρία τέλος του 2014 να επισκεφτούμε τον τότε Δήμαρχο καλώντας τον στο νησί μας (σε συνεννόηση φυσικά με τον Δήμαρχο Κω και τις παραπάνω αρμόδιες υπηρεσίες) και συζητώντας τα δεδομένα των Δήμων για τα έσοδα τους από τον τουρισμό είπε χαρακτηριστικά: ‘’αν μπορούσαμε να θεσμοθετήσουμε ένα ειδικό τουριστικό τέλος του 1 ευρώ ανά επισκέπτη θα είχαμε αναμορφώσει όλη την χερσόνησο!’’. Όπως εδώ, εκεί ακόμη περισσότερο όπως μας είπε, το συγκεντρωτικό κράτος ελέγχει αυστηρά και περιορίζει τους Δήμους μη αφήνοντας τους δικαιώματα αποκλειστικής πολιτικής διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων. Επί πλέον υπαρχει ο ίδιος φόβος μπροστά στην δύναμη της μεγάλης επιχειρηματικότητας. Αυτά δυσκολεύουν κάθε νεωτερισμό και εμποδίζουν κάθε ουσιαστικό μέτρο πολιτικής αλλαγής! Αναζητούνται και εδώ και εκεί τα πολιτικά πρόσωπα και οι πολιτικές κινήσεις που θα συζητήσουν με ειλικρίνεια τα κοινά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και να τα προωθήσουν, με δεδομένες τις εθνικές και θρησκευτικές διαφορές μας.

Ευχόμαστε στον Νέο Δήμαρχο του γειτονικού Bodrum- Πετρούμι καλή θητεία!

Νίκος Μυλωνάς

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ