Ελένη Μαυρογάλου: ΠΕΡΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ

1
383

ΠΕΡΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ

Αγαπητοί μου Συμπολίτες,

Προσμένοντας την Ανάσταση του Κυρίου, σήμερα, ημέρα Λυτρώσεως από την προδοσία και το ψέμα, ας ανακαλύψουμε την αλήθεια και την ουσία των πραγμάτων, πέρα από την έντονη παροχολογία της προεκλογικής περιόδου στο νησί μας.

Ο σαφέστερος και πληρέστερος τρόπος να αποτυπωθεί η επάρκεια, η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα μίας δημοτικής αρχής, ευτυχώς για τους δημότες της, εντοπίζεται στη σύγκριση του Προϋπολογισμού με τον Απολογισμό των πεπραγμένων του εκάστοτε δήμου. Ειδικότερα, στον Προϋπολογισμό ενός Δήμου διαφαίνεται, πέρα πάσης αμφιβολίας, το σχέδιο, ο σωστός προγραμματισμός, η ικανότητα υλοποίησης και απορρόφησης των κρατικών επιχορηγήσεων της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Ενώ παράλληλα, αποτελεί ουσιαστικά το όραμα και τη βούληση της τοπικής αρχής για τη βελτίωση της ζωής των δημοτών της.

Για να εξετάσουμε, λοιπόν, με αντικειμενικά κριτήρια, εάν δικαίως η νυν δημοτική αρχή του νησιού μας διεκδικεί την διοίκηση της Πάτμου και των Πατμίων για τρίτη συνεχή φορά. Είναι σε θέση να τηρεί τις δεσμεύσεις που παίρνει έναντι των δημοτών της κάθε χρόνο μέσα από τον Προϋπολογισμό που συντάσσει; Έχει όραμα για τον τόπο μας; Ή απλά υφίσταται μία εξάρτηση με την εξουσία εις βάρος της προόδου και της ανάπτυξης του νησιού μας;

Κατά τον τελευταίο προϋπολογισμό του Δήμου Πάτμου, η νυν δημοτική αρχή προϋπολόγιζε τις συνολικές δαπάνες της στο ποσό των 8.400.000 ευρώ περίπου. Σύμφωνα, όμως με τον Απολογισμό που συνέταξε η ίδια δημοτική αρχή, τελικώς μέχρι την 31.12.2018 είχαν ενταλθεί – υλοποιηθεί 1.100.000 ευρώ περίπου, ήτοι ποσοστό 13% επί των αρχικών δεσμεύσεών της!!! Εάν δε, σε αυτά συνυπολογίσουμε τις σταθερές λειτουργικές δαπάνες και τη μισθοδοσία του προσωπικού του Δήμου, τα οποία λίγο έως πολύ είναι σταθερά, αντιλαμβανόμαστε ότι το ποσοστό υλοποίησης είναι ακόμη μικρότερο!!!

Ειδικότερα, στην κατηγορία Επενδύσεις (έργα, μελέτες, επεμβάσεις σε δημόσιους χώρους κ.λπ.) του Δήμου μας, η νυν δημοτική αρχή ενώ είχε προϋπολογίσει δαπάνες ύψους 2.260.000 Ευρώ περίπου, τελικώς είχαν ενταλθεί μέχρι την 31.12.2018 28.500 ευρώ περίπου, ήτοι ποσοστό μόλις 1,3%!!! Ακόμη και εάν λάβουμε υπόψη μας τις εκτιμήσεις της ιδίας δημοτικής αρχής για τα πληρωθέντα έως την 31.12.2018, η δαπάνη δεν ξεπερνά τελικά τις 420.000 ευρώ περίπου, ή 18,5%!!!

Αυτό αναμένετε, αγαπητοί μου συμπολίτες, από μία δημοτική αρχή που διοικεί τον Δήμο μας τα τελευταία εννέα χρόνια; Από μία δημοτική αρχή που υποτίθεται ότι έχει εμπειρία και γνώση των ζητημάτων του Δήμου μας; Κύριοι εκπρόσωποι της νυν δημοτικής αρχής, αυτό είναι το όραμά σας για την Πάτμο; Μήπως έχετε καταλήξει απλός διαχειριστής της καθημερινότητας του Δήμου μας, χωρίς κανένα σχέδιο ανάπτυξης του τόπου;

Καύχιεσθε, παράλληλα, για το υψηλό αποθεματικό του Δήμου μας, προβάλλοντας το ως αποτέλεσμα της σωστής διαχείρισης των οικονομικών προς όφελος των δημοτών. Μήπως, όμως, τελικά ουδεμία σχέση έχει με ορθή διαχείριση, αλλά αποδεικνύει την ανεπάρκεια, την αναποτελεσματικότητα, την ανικανότητα και την αδράνεια σας να προχωρήσετε σε έργα;;; Μήπως ξεχάσατε ή τελικά δε γνωρίζετε ότι η εξέλιξη, ανάπτυξη και πρόοδος ενός τόπου κρίνονται από την σύνταξη μελετών και την εκτέλεση έργων υποδομής, που εντέλει εκτός της βελτίωσης των όρων διαβίωσης των πολιτών, εισφέρουν ουσιαστικά πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη στον Δήμο;;; Ή μήπως, τελικά, συντάσσετε προϋπολογισμούς για να κατευνάσετε τους ψηφοφόρους με έργα που δεν έχετε σκοπό να εκτελέσετε;;;

Ενδεικτικά, εξηγείστε μας, γιατί στον Κάμπο, για τη συντήρηση και επισκευή δεξαμενών ύδατος, για την προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικής δεξαμενής, καθώς και για την μελέτη έργων αποχέτευσης λυμάτων, ενώ είχατε συνολικώς προϋπολογίσει περί τα 220.000 ευρώ, έχει ενταλθεί τελικώς το απόλυτο ΜΗΔΕΝ, ενώ ακόμη και στις εκτιμήσεις σας προβλέπετε ποσό 1.500 Ευρώ;;; Εάν αυτό δεν είναι εμπαιγμός κατά των πολιτών, πως θα το χαρακτηρίζατε εσείς αυτό;;;

Σταχυολογώντας τις υπόλοιπες δαπάνες του Προϋπολογισμού σας, απαντήστε μας σας παρακαλώ, γιατί ενώ υποσχεθήκατε στους δημότες σας κατασκευές κτιρίων ύψους 186.000 ευρώ τελικά πράξατε ΜΗΔΕΝ;;; Και γιατί αφήσατε τις παιδικές χαρές στο έλεος του Θεού, ενώ είχατε προϋπολογίσει για την πιστοποίηση αυτών 60.000 ευρώ;;;

Τα ανωτέρω, άλλωστε, δεν αποτελούν προσωπικές και μόνον εκτιμήσεις, καθώς ο Δήμος μας, επί των ημερών διακυβέρνησής σας, δεν κατάφερε να συμπεριληφθεί σε κανέναν από τους πίνακες των δεικτών αποτελεσματικότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πιλοτική έρευνα του ΚΕΦΙΜ (Ανεξάρτητος μη- κομματικός, μη-κερδοσκοπικός Οργανισμός). Και μη βιαστείτε να επικαλεστείτε την έλλειψη προσωπικού και υποστελέχωσης του Δήμου Πάτμου, που συχνά – πυκνά αναφέρετε, καθώς Δήμοι όπως της Φολεγάνδρου, Τήνου, Αντιπάρου Αγαθονησίου, Οινουσών και Αγίου Ευστρατίου εμφανίζονται με τις καλύτερες επιδόσεις στους δείκτες αποτελεσματικότητας της έρευνας.

Και εάν θεωρείτε ότι αδικείσθε, πείτε μας ποιες είναι τελικά οι μελέτες των έργων που καταφέρατε να συντάξετε εσείς κε Δήμαρχε, όχι η Περιφέρεια ή άλλοι φορείς, και ζητάτε άλλα τέσσερα χρόνια εμπιστοσύνης για να τα υλοποιήσετε; Προσέξτε μελέτες όχι προεκλογική παροχολογία! ‘Η μήπως ζητάτε επιπλέον τέσσερα χρόνια για να καταφέρετε να πείσετε τους συνδημότες μας ότι μεριμνείτε για αυτούς, τη στιγμή που δεν απορροφήσατε, ως φαίνεται, την κρατική επιχορήγηση της υπ΄αριθμ. 6291/20.03.2018 αποφάσεως ύψους 201.200 ευρώ για λειτουργικές δαπάνες και επενδύσεις προς όφελος των συμπολιτών μας;;;

Αγαπητοί μου συμπολίτες, είναι, λοιπόν, πολλά εκείνα που πρέπει να αναλογισθούμε προτού εισέλθουμε στις κάλπες της 26ης Μάϊου. Πέρα από τις συγγενικές, φιλικές και διαπροσωπικές μας σχέσεις, οφείλουμε ως δημότες να ξεπεράσουμε την απλή διαχείριση των καταστάσεων και να πάρουμε στα χέρια μας το αύριο αυτού του θεοβάδιστου τόπου.

Και όπως έλεγε και ο αιρετικός, για την εποχή του, Νίκος Καζαντζάκης «Έ κακομοίρη άνθρωπε μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις – […]. Ας ανασκουμπωθούμε εμείς που το ξέρουμε, ας σύρουμε μπορεί να μας ακούσουν!»

Ας ευχηθούμε το Άγιο Φως της Αναστάσεως να πλημμυρίσει τις καρδιές και τη σκέψη μας για να προχωρήσει ο τόπος μας ΜΠΡΟΣΤΑ!

Καλή Ανάσταση!

Ελένη Δ. Μαυρογάλου

Δικηγόρος

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Πάτμου – Η ΠΑΤΜΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το υψηλό αποθεματικό κινδυνεύει να γίνει ταμείο «παχουλό » για το Ελληνικό Κράτος με τα νέα δεδομένα.
    Οι επισκέψεις στην Αθήνα στα διάφορα υπουργεία χωρίς κατάθεση εγγράφων αποτελούν ένα ακόμα θέμα προς συζήτηση διότι τα ΜΜΕ γράφουν ότι θέλουν… ή ότι τους δηλώσουν χωρίς να υπάρχει απόδειξη σε χάρτι το τι αιτηθήκαμε και πότε έγινε αυτό…βλέπε μείωση τιμής των καυσίμων.
    Επίσης είναι αδιανόητο δημόσια υπηρεσία να σου λέει …..περίμενε να αφαιρέσω μερικά μηνύματα για να δούμε τι μας έστειλες.
    Ακόμα και ο αριθμός πρωτοκόλλου θέλει ειδική αίτηση για να τον παραλάβεις.
    Ίσως κάποιοι να λένε πως αυτά είναι ψιλά γράμματα.
    Ίσως κάποιοι προτιμούν τους ώριμους από τους νέους πολιτικούς.
    Η Δημοκρατία επιτρέπει σε όλους να είναι υποψήφιοι στις εκλογες…. Παραβάτες και μη…. Οφειλέτες και μη.
    Ο τόπος τελικά έχει αυτό που του αξίζει.
    Προσκαλώ σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο όποιον θέλει για να μάθουμε την αλήθεια των θεμάτων της Πάτμου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ