Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στις εκδηλώσεις του ΤΕΕ Δωδεκανήσου σε Κάλυμνο και Κω την μεγάλη Εβδομάδα

0
76

Ρόδος, 07.05.2019

Θέμα: «Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στις εκδηλώσεις του ΤΕΕ Δωδεκανήσου σε Κάλυμνο και Κω την μεγάλη Εβδομάδα».

  • Η Αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου, ένα εμβληματικό έργο που ενώνει όλη την ανθρωπότητα.

Μεγάλη η ανταπόκριση των νησιωτών συμπατριωτών μας, στις εκδηλώσεις του ΤΕΕ Δωδεκανήσου με θέμα: «Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ», στην Κάλυμνο και την Κω την μεγάλη Εβδομάδα, με εισηγήτρια την Δωδεκανήσια καθ. Ε.Μ.Π. και Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ κα Αντωνία Μοροπούλου.

Στην Κάλυμνο η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα ενώ στην Κω πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Κω (Χάνι) με την ευγενική διάθεση της αίθουσας από το Δήμο Κω.

Η Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου είναι ένα εμβληματικό έργο, ίσως το σημαντικότερο έργο αποκατάστασης της Ορθοδοξίας. Ένα αμιγώς ελληνικό επιστημονικό επίτευγμα και μια τέραστια παρακαταθήκη ανυπολόγιστης αξίας.

Η διεπιστημονική Ομάδα του Ε.Μ.Π. για την «Προστασία Μνημείων» που είχε την επιστημονική ευθύνη του έργου απόκατάστασης με αναγνωρισμένους ακαδημαϊκους (ο κ. Κορρές, ο κ. Γεωργόπουλος, ο κ. Σπυράκος, ο κ. Μουζάκης και επικεφαλής η κα Μοροπούλου), μαζί με 70 Έλληνες επιστήμονες, αναστηλωτές, συντηρητές, τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων, δούλεψαν ακούραστα, ώστε σε λιγότερο από 9 μήνες να γίνει το αδύνατο εφικτό και να παραδοθεί το Ιερό Κουβούκλιο όχι μόνο στις 3 χριστιανικές κοινότητες αλλα σε ολόκληρη την Οικουμένη.

Περιποιεί δε ιδιαίτερη τιμή για τους Δωδεκανησίους, όταν αυτή η προσφορά στην επιστήμη, προέρχεται από μία συμπατριώτισσά μας την καθ. Ε.Μ.Π. κα Αντωνία Μοροπούλου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Θρησκευτικές, Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές καθώς και εκπρόσωποι Φορέων, Επιμελητηρίων και Συλλόγων των νησιών.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής μετά το πέρας των εκδηλώσεων ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Δωδεκανήσου τόσο στο νησί της Καλύμνου τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λέρου – Καλύμνου και Ασυπάλαιας κ.κ. Παϊσιο, τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Γαλουζή αλλά και την πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Καλύμνου κα Ευαγγελία Μπιλλήρη όσο και στην Κω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κωου – Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Κυρίτση και τον πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Κω κ. Γιώργο Χρυσουλάκη, για την εξαιρετική συνεργασία και την άρτια οργάνωση των εκδηλώσεων.

Ακολούθως άπαντες επέδωσαν αναμνηστικές πλάκετες στην κα Αντωνία Μοροπούλου ως ένδειξή βαθιάς εκτίμησης, για το έργο και την προσφορά της στην επιστήμη.

Τέλος ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, συνεχάρη την κα Μοροπούλου για την εξαιρετική παρουσιάση αλλά κυρίως για την δυνατότητα που δόθηκε στους Δωδεκανησίους να γίνουν κοινωνοί αυτής της συγκλονιστικής εμπειρίας. Η συμπατριώτισσα μας, επικεφαλής του έργου, αποκρινόμενη και αντευχαριστώντας τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, τόνισε ότι το έργο ανήκει στην Ελλάδα, στο Πολυτεχνείο, στους Έλληνες μηχανικούς και την ομάδα που το υλοποίησε. Η παρουσίαση θα είναι διαθέσιμη στους μηχανικούς από την ιστοσελίδα του Π.Τ. ΤΕΕ Δωδεκανήσου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ