Το έθιμο με τα παραδοσιακά κόλυβα την παραμονή του Ψυχοσάββατου της Πεντηκοστής στην Κάλυμνο

0
598

Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής, λέγεται – «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το δεύτερο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το πρώτο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω).

Τα Ψυχοσάββατα είναι αφιερωμένα στους κεκοιμημένους.

Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ’ ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής:

Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνών, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ’ αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».

Στην Κάλυμνο τηρούν το έθιμο με τα παραδοσιακά κόλυβα και σήμερα Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, παραμονή του Ψυχοσάββατου της Πεντηκοστής,όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, δεκάδες ήταν τα πιάτα με τα κόλυβα που οι Καλυμνιές πήγαν στις εκκλησίες του νησιού για να τιμήσουν και να  μνημονεύσουν τους νεκρούς τους.

Το ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής είναι η ημέρα, που σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, οι ψυχές επιστρέφουν στον Κάτω Κόσμο, αφού κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου κυκλοφορούσαν ελεύθερα πάνω στη γη.

Ο φακός του kalymnos-news,gr  κατέγραψε την προετοιμασία του παραδοσιακού κόλυβου,από Καλυμνιά νοικοκυρά, ενώ επισκέφτηκε και τις εκκλησίες του Αγίου Μάμμαντος,του Αγίου Θεολόγου που χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κκ. Παϊσιος και της Παναγίας Κεχαριτωμένης στη Χώρα, όπου δεκάδες ήταν τα πιάτα με τα παραδοσιακά κόλυβα.

Δείτε το ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαίλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς.

Πηγή: kalymnos-news.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ