ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Κ. Γρίβας από Κω: Η Ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση μέσα στο νέο διεθνές σύστημα και η ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών αποτρεπτικών ικανοτήτων

4
836

Η Ομιλία του Dr κ. Κωνσταντίνου Γρίβα στην Κω 8/6/2019

Το Σάββατο 8 Ιουνίου στην Πνευματική Εστία Ιεράς Μητροπόλεως Κώου & Νισύρου πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Γεωπολιτικής κ. Κωνσταντίνο Γρίβα ομιλία με θέμα:

« Η Ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση μέσα στο νέο διεθνές σύστημα και η ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών αποτρεπτικών ικανοτήτων.»

Ο κ. Γρίβας ανταποκρίθηκε με μεγαλη προθυμία στην πρόσκληση ευαισθητοποιημένων πολιτών του νησιού μας.

Τον καθηγητή προλόγισε ο Υποστράτηγος Ε.Α. κ. Σεργεντάνης Στυλιανός.

Αρχικά, ο ομιλητής επισήμανε πως ζούμε σε μια εξαιρετικά μεταβατική ιστορική περίοδο.

Η παγκόσμια κυριαρχία ξαναμοιράζεται , αλλάζει το διεθνές σύστημα και η ευρασιατική σκακιέρα, καθώς η Κίνα ανοίγει διπλό νέο δρόμο του μεταξιού που οδηγεί στην Αν. Μεσόγειο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο μιας οικονομικής και γεωπολιτικής σύγκρουσης λόγω της θέσης της ( ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων ) και λόγω των κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η δύναμη που τελικά θα ελέγξει το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο θα πρωταγωνιστεί στα διεθνή δρώμενα!

Επειδή λοιπόν, το διακύβευμα είναι τεράστιο, η Τουρκία θέλει να κυριαρχήσει στην περιοχή απειλώντας την γεωπολιτική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ.Γρίβα, ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι εξαιρετικά πιθανό ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επιθετικής στάσης της γείτονος.

Οι Η.Π.Α. δεν θα στηρίξουν τη χώρα μας καθώς δεν επιθυμούν τη διακοπή των σχέσεων τους με την Τουρκία που αποτελεί γι’ αυτούς την δίοδο προς την Ασία.

Είναι λοιπόν, αυτονόητο ότι, το ελληνικό πολιτικό σύστημα οφείλει να δημιουργήσει μια βάση ισχύος για να υπερασπίσει την ίδια την ύπαρξη της Ελλάδας.

Τέλος,ο καθηγητής ως ειδικός στις Σύγχρονες Στρατιωτικές Τεχνολογίες έκανε αναφορά σε νέα οπλικά συστήμα καθώς και την ανάγκη προσαρμογής της χώρας μας στα νέα δεδομένα.

 

«Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Στρατιωτική Σχολή
Ευελπίδων όπου διδάσκει το μάθημα της «Διεθνούς Γεωγραφίας και Συστημικής
Γεωπολιτικής Ανάλυσης των Σύγχρονων Οπλικών Τεχνολογιών». Διδάσκει επίσης
«Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή» στο Τμήμα Τουρκικών
και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου ΑΘηνών. Ως επισκέπτης
καθηγητής και διαλέκτης διδάσκει στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή
Εθνικής Ασφάλειας και τη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών της Πολεμικής
Αεροπορίας. Έχει γράψει πολλές μελέτες για θέματα γεωπολιτικής και
σύγχρονων στρατιωτικών τεχνολογιών. Το τελευταίο του βιβλίο «Η Στρατιωτική
Άνοδος της Κίνας και η Γεωπολιτική του Πολέμου στη Μέση Ανατολή»
κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη».

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νάστε καλά.
  Μού θυμήσατε τον απατημένο σύζυγο
  που προσπαθούσε να πείσει τη γυναίκα του
  οτι η …άνοδος πολλές φορές εξαρτάται απο πολλούς αστάθμητους παράγοντες.
  Και ποτέ δεν φταίει μόνο ο ένας…
  Η σιλουέτα και η συμπεριφορά της , εμπνέει…
  Και άλλα πολλά και διηγώντας τα να κλαίς.
  Τον μήτσο κλαίγανε που λες situation.

 2. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΡΑΚΗ ΚΛΠ.ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

  Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι ενός κυκλώνα. Ενός αμερικανικού κυκλώνα, ο οποίος στην κυριολεξία σαρώνει τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Κράτη, όπως η Σερβία, η Τουρκία και η Ελλάδα, θα βρεθούν στο επίκεντρο επικίνδυνων σχεδιασμών. Για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ιμπεριαλιστών, θα γίνουν αλλαγές συνόρων.Η Ελλάδα στο σημείο αυτό κινδυνεύει θανάσιμα. Κάποιοι έχουν ανοίξει ταυτόχρονα όλα τα εθνικά της θέματα, για να την αναγκάσουν σε αυτοακρωτηριασμό.Αιγαιο,Κρητη Θράκη, Κύπρος,Μακεδονια και Ήπειρος είναι ανοικτά ζητήματα, τα οποία θα σύρουν την Ελλάδα σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, που θα θυμίζει χειρουργείο. Θα την αναγκάσουν να θυσιάσει κάτι σημαντικό, για να σώσει υποτίθεται τα υπόλοιπα. Όμως, το χειρότερο είναι πως όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί με τη συνεργασία των ελληνικών πολιτικών ηγεσιών. Είναι πλέον προφανές ότι κάποιοι «Έλληνες», για να κάνουν εκ του ασφαλούς μεγάλες πολιτικές καριέρες, έχουν προσυμφωνήσει να εξυπηρετήσουν τους ολέθριους αυτούς σχεδιασμούς.ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

 3. Πάλι με χρόνια με καιρούς.
  Τί μού θυμίσατε…
  Αλλά να σε πώ;
  Κάλλιο 5 και στο χέρι, παρά το όπλο παρά πόδα…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.