Δηλώσεις του Δημήτρη Γάκη για την περιοδεία του στα νησιά του Βορείου Συγκροτήματος

0
64

Δηλώσεις του Δημήτρη Γάκη για την περιοδεία του στα νησιά του Βορείου Συγκροτήματος

Το link του βίντεο των δηλώσεων Γάκης στη ΔΤ Κω: https://youtu.be/uibP6Yo4JP4

Από την Κω, προτελευταίο σταθμό της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα, ο υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, μίλησε στους δημοσιογράφους της δημοτικής τηλεόρασης της Κω και δήλωσε:

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη Χώρα ολόκληρη. Ολοκληρώνονται σήμερα στην Κω και αύριο στο Νοσοκομείο Λέρου οι επαφές μου στο Βόρειο Συγκρότημα. Στο Νοσοκομείο της Λέρου, ένα σημαντικό έργο για το νησί, έγιναν πολλά πράγματα, αναδιαρθρώθηκε εκ βάθρων και οι κάτοικοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους όχι μόνο από το Νοσοκομείο αλλά και από το σύνολο των νησιωτικών πολιτικών. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, τις αφαλατώσεις, κρίσιμες παρεμβάσεις, που ακούγονταν δεκαετίες χωρίς να υλοποιούνται, τα έργα υποδομής κ.ά. έργα που στηρίζουν ολόπλευρα τους νησιώτες. Διαπίστωσα επίσης ιδίοις όμμασι ότι η λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας είναι υποδειγματική. Πρότυπο για όλες τις αντίστοιχες δομές στην ΕΕ. Και στα υπόλοιπα μικρά νησιά, την Αστυπάλαια, τους Λειψούς, ο κόσμος μας υποδέχτηκε με την ίδια προσμονή του νέου και του κοινωνικά δίκαιου για το οποίο εργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, μαζί με τους νησιώτες, αλλά και με αγωνία, που έγινε αγανάκτηση όταν εκφράστηκαν οι απόψεις των συμπατριωτών μας για τις πολιτικές προτάσεις τη ΝΔ και του αρχηγού της.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ , μια προσωπική δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα να παραμείνουν οι μειωμένοι συντελεστές στα πέντε νησιά που βίωσαν πιο έντονα το μεταναστευτικό, ανάμεσά τους η Κως και η Λέρος, όσο εκείνος είναι πρωθυπουργός. Αυτή η δέσμευση δεν είναι μόνο η συνέπεια με την οποία αντιμετωπίζουμε κάθε πτυχή της καθημερινής δραστηριότητας του νησιώτη, αλλά διατηρεί ταυτόχρονα ζωντανή την ελπίδα και την προσδοκία για ένα νομοθετικό πλαίσιο μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.

Για την Κω:

Συζητήσαμε επίσης τα ζητήματα της Υγείας και της οδικής ασφάλειας, με αφορμή τα πρόσφατα δυστυχήματα. Το Νοσοκομείο απέδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε έκτακτες συνθήκες (τόσο με την εμπειρία του προσωπικού του στη διαχείριση των συμβάντων του σεισμού, όσο και με την καθημερινή ανταπόκριση στις ανάγκες των κατοίκων). Αλλά το μεγάλο έργο της δημιουργίας νέου Νοσοκομείου στην Κω, που δρομολογήθηκε από τη δική μας Κυβέρνηση, είναι αίτημα όλης της Κω αλλά και ολόκληρου του Βόρειου Συγκροτήματος και πρέπει να υλοποιηθεί, αυτό θα είναι η πρώτη μέριμνά μας στην επόμενη Κυβέρνηση. Με την ίδρυση της πρώτης ΤΟΜΥ εξάλλου, ενισχύθηκε σημαντικά η δημόσια υγεία στο νησί.

Θέλαμε εξ αρχής να δώσουμε μεγάλη προσοχή στα μικρά νησιά. Εκείνα που έχουν μέχρι χίλιους κατοίκους απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ. Ένα σημαντικό μέτρο θα λειτουργήσει θετικά για τις τοπικές κοινωνίες. Τέλος, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο Δημήτρης Γάκης δήλωσε ότι στα θέματα της φορολόγησης πρέπει να τηρείται η νομιμότητα και καλώς τιμωρούνται οι παραβάτες, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις , κάτι που θα έχει ευνοϊκές επιπτώσεις και στην κατανάλωση και στη μείωση της ανεργίας. Γι’ αυτό το τελευταίο, που είναι πολύ σημαντικό πρέπει να δίνονται κίνητρα στους επιχειρηματίες και βοήθεια από το Κράτος. Και όλα αυτά θα αποδώσουν καρπούς αφού η οικονομική ανάπτυξη θα φέρει ταυτόχρονα και έσοδα στο Κράτος.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-.-

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε συνέντευξή του, στο ραδιοσταθμό 9.84 και την εκπομπή «Καθαρή Έξοδος», απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Νεκτάριου Νιώτη και Τζίνας Μοσχολιού, ο υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, δήλωσε:

Για τα διόδια της Αττικής Οδού:

Σε πολλές περιπτώσεις μέχρι τώρα, η Κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύθηκε συμβάσεις που είχαν υπογραφεί όλες από προηγούμενες κυβερνήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις είχαμε αίσια αποτελέσματα, με σεβασμό στο νόμο αλλά και με προσήλωση στην υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Έτσι ευελπιστώ ότι θα συμβεί και σε αυτή την περίπτωση.

Για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις:

Δημιουργήθηκε πράγματι μια δυσαρέσκεια σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις από την Εφορία και το ΣΔΟΕ. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση για τον έλεγχο της Αγοράς, έτσι ώστε να λειτουργεί με βάση τους θεσπισμένους κανόνες. Ωστόσο, ο χρόνος στον οποίο συμβαίνουν τόσο οι έλεγχοι όσο και το θέμα της Αττικής, που προαναφέραμε, εν μέσω δηλαδή της προεκλογικής περιόδου, μας κάνει καχύποπτους ότι και οι δύο αυτές ενέργειες εντάσσονται σε μία προσπάθεια να βληθεί το κύρος της Κυβέρνησης. Από μεριά της, η Κυβέρνηση δεν επιχείρησε ποτέ αυτά τα χρόνια να κάνει παρεμβάσεις στη Δημόσια Διοίκηση. Αντίθετα, με μια σειρά μέτρων, όπως η δημιουργία του μητρώου στελεχών και η θέσπιση της αξιολόγησής τους, προσπάθησε να κατοχυρώσει την ανεξαρτησία και την απρόσκοπτη λειτουργία της, χωρίς κομματικές παρεμβάσεις. Τα στελέχη που υπηρετούν σήμερα σε θέσεις κλειδιά δεν έχουν καμία πολιτική σχέση με μας. Είναι αξιόλογα στελέχη αλλά προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους. Επομένως η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει με σκοπό να επηρεάσει και να καθοδηγήσει τη λειτουργία των μεγάλων οργανισμών και επιχειρήσεων. Υπάρχουν όμως μηχανισμοί που δε λειτουργούν έτσι.

Για τις δηλώσεις Παναγιωτάκη και το μέλλον της ΔΕΗ:

Τα προβλήματα της ΔΕΗ είναι υπαρκτά και σχετίζονται με το πρόσφατο παρελθόν της επιχείρησης, προτού αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, όταν η Επιχείρηση τεμαχίστηκε και τα «φιλέτα» δόθηκαν σε ιδιώτες με συνέπεια η μείωση των εσόδων της επιχείρησης. Ο κύριος Παναγιωτάκης είναι από τα πιο αξιόλογα και αποτελεσματικά στελέχη στην δημόσια διοίκηση. Ο αρμόδιος Υπουργός, ο κύριος Σταθάκης, απέκλεισε την αύξηση στα τιμολόγια και επομένως η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης έχει εκφραστεί. Η δική μου γνώμη, και με παρέμβασή μου στη Βουλή υποστήριξα, η επέκταση της ρύθμισης των εκατό είκοσι δόσεων και στους ελεύθερους επαγγελματίες, να περιλαμβάνει και τις οφειλές προς τη ΔΕΗ. Δεν πρόκειται μόνο για ένα μέσο ανακούφισης προς τους ελευθεροεπαγγελματίες. Αναμένουμε με αυτόν τον τρόπο να αυξηθούν και τα έσοδα της επιχείρησης.

Σε κάθε περάτωση η συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις προς την Πολιτεία είναι εκ των ων ουκ άνευ. Δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που έχουν επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις και τόκους, με συνέπεια η αρχική οφειλή τους να έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί. Δεν λέω άρα να σβηστεί κεφάλαιο, κάτι που θα ήταν κατάφωρη αδικία σε βάρος των συνεπών οφειλετών. Μιλάω για τις περιπτώσεις όπου το κόστος των προσαυξήσεων γίνεται δυσβάσταχτο.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-.-

Δημήτρης Γάκης: «Οι Λειψοί στο επίκεντρο της νησιωτικής μας πολιτικής: Του «μέτρου» και της αειφόρου ανάπτυξης»

***

Ο υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, την Τετάρτη 26 Ιουνίου, συνεχίζοντας την περιοδεία του στα νησιά του Βορείου Συγκροτήματος, επισκέφθηκε τους Λειψούς.

«Αν θελήσουμε να αναφέρουμε κάποιο από τα μικρά νησιά της Ελλάδας που συγκεντρώνει όλα μαζί τα χαρακτηριστικά της «Νησιωτικότητας», με τα προβλήματα, αλλά και με τις δυνατότητες και τις αναπτυξιακές προοπτικές που έχει λόγω των χωρικών ιδιαιτεροτήτων του, δεν υπάρχει πιο κατάλληλο παράδειγμα απ’ τους Λειψούς», τόνισε στη συνομιλία του με κατοίκους και φορείς των Λειψών ο υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης.

Ο Δημήτρης Γάκης, ανταποκρίθηκε στην πρόκληση για διάλογο με τους κατοίκους του ακριτικού νησιού και συνομίλησε μαζί τους ανοικτά, ανθρώπινα, όπως ακριβώς ταιριάζει στον χαρακτήρα του νησιού, που καινοτομεί σε ιδέες «μικρονησιωτικής» ανάπτυξης και κοινωνικής προσφοράς. «Τα προβλήματα και οι σκέψεις που αναδείχθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις, αποτελούν την παρακαταθήκη για την αναπτυξιακή δυναμική ενός τόπου, που στηρίζεται στη συνεργασία των πολιτών του και η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει (με μέτρα όπως το Μ.Ι. και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 1000 κατ.), γιατί πιστεύει σε αυτήν ακριβώς την προοπτική της ήπιας τουριστικής και συνεργατικής οικονομίας», σημείωσε ο Δημήτρης Γάκης.

Ο υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου συναντήθηκε με τον επανεκλεγέντα Δήμαρχο Λειψών Φώτιο Μάγγο και συζήτησαν το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για την επόμενη 4ετία και ειδικότερα ζητήματα που αφορούν την τουριστική-πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού και τη στήριξη που πρέπει να δίνεται στους μικρούς νησιωτικούς ΟΤΑ.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ