Κυβερνησιμότητα των Δήμων μέσω ισχυρών επιτροπών που θα έχει την πλειοψηφία η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει η νέα Κυβέρνηση

0
143

Με ισχυρές επιτροπές που θα έχουν τον τελικό λόγο στις πιο κρίσιμες αποφάσεις θα επιδιώξει η νέα κυβέρνηση να λύσει τα χέρια σε νικητές της αυτοδιοίκησης, που αναλαμβάνουν καθήκοντα (την 1η Σεπτεμβρίου) με μειοψηφία στα συμβούλια.

Για το κυβερνητικό επιτελείο αποτελεί προτεραιότητα να προλάβει τυχόν χάος στους δήμους, γι’ αυτό και παρεμβάσεις αναμένονται στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Έγκυρες  πηγές μιλούν για «μικρό πλέγμα διατάξεων άμεσης εφαρμογής» και κεντρικός πυλώνας θα είναι η δυνατότητα λήψης σημαντικών αποφάσεων «από άλλο όργανο, εφόσον δεν το καταφέρνει το συμβούλιο και, άρα, κινδυνεύουν συμφέροντα του δήμου».

Τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι, ενδεικτικά, η ψήφιση προϋπολογισμού, ενώ το εν λόγω «όργανο» πιθανότατα θα είναι δύο ή τρεις επιτροπές (Οικονομική, Εκτελεστική, Ποιότητας Ζωής) με αυξημένη αρμοδιότητα και με τον δήμαρχο να επιλέγει τα περισσότερα μέλη.

Πέραν όσων ορίζει ο «Καλλικράτης», θα καθοριστούν αναλυτικά τα καθήκοντα, ώστε να μην υπάρξει – πρακτικά – σύγχυση.

Τοπικοί άρχοντες χωρίς πλειοψηφία περιμένουν πώς και πώς τις ρυθμίσεις, καθώς θα αφορούν και ενδιαφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των Δημοτικών Αρχών που προέκυψαν στις δημοτικές εκλογές 26ης Μαΐου και 2ας Ιουνίου 2019.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ