Ασφυκτιούν τα κέντρα υποδοχής μεταναστών | Στην Κω 1.973 (816 θέσεις)

2
426
Ασφυκτιούν και πάλι τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών στα Δωδεκάνησα, ενώ και τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων είναι γεμάτα! Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση στις προσφυγικές & μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τα νησιά ενώ οι προωθήσεις από τα ΚΥΤ στην ενδοχώρα, καθυστερούν με αποτέλεσμα να επικρατεί «συμφόρηση» στους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας.
Το μεγάλο πρόβλημα των ΚΥΤ είναι ο υπερπληθυσμός. Στην Λέρο παραμένουν 1224 (860 θέσεις) και στην Κω 1.973 (816 θέσεις). Πέραν των ΚΥΤ, παραμένουν και σε Κρατητήρια Αστυνομικών Τμημάτων. Συγκεκριμένα στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου υπάρχουν σε καθημερινή βάση 70 έως 80 άτομα τουλάχιστον (ενώ η χωρητικότητα δεν ξεπερνά τα 40 άτομα). Ανάμεσά τους οικογένειες με γυναίκες και παιδιά. Και δεν είναι η πρώτη φορά που τα κρατητήρια του ΑΤ Ρόδου έρχονται αντιμέτωπα με ένα τέτοιο πρόβλημα. Αντίστοιχα φαινόμενα είχαν εκδηλωθεί και στο παρελθόν.
Η κατάσταση πλέον είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς με μεγάλη καθυστέρηση προωθούνται στα ΚΥΤ νέοι μετανάστες/πρόσφυγες με αποτέλεσμα να συνωστίζονται στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες υποδομές με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό.
Οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ κάνουν λόγο για μία ωρολογιακή βόμβα που πρόκειται σύντομα να εκραγεί, επιρρίπτοντας ευθύνες στην φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο για το γεγονός ότι καθυστερούν οι διαδικασίες επαναπροώθησης στην Τουρκία όλων όσων δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν αλλά και της προώθησης στην ενδοχώρα (π.χ. όσων αιτούνται ασύλου).
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και την άνοιξη του τρέχοντος έτους, είχαν αποσυμφορηθεί τα ΚΥΤ Κω και Λέρου σε σημαντικό βαθμό. Όταν ξεκίνησαν οι νέες ροές και καθώς «κόλλησε» η προώθηση των μεταναστών, έφθασαν πλέον τα κέντρα να μην είναι σε θέση να δεχθούν επιπλέον άτομα.
Μόνη ελπίδα η νέα νομοθεσία που θα αφορά τις διαδικασίες υποδοχής και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στη χώρα και η βελτίωση της κατάστασης και των συνθηκών φιλοξενίας στα νησιά. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα σε ένα εξάμηνο να αντιμετωπιστεί αποδοτικά ένα ζήτημα εξαιρετικά δύσκολο με πολλαπλές παραμέτρους.
Όπως αναφέρει ο νέος ειδικός γραμματέας πρώτης υποδοχής Μάνος Λογοθέτης: «Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και σε αυτόν τον τομέα, να φτάσουμε να αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό όπως κάθε άλλο θέμα για το οποίο πρέπει να λαμβάνουμε μέριμνα.
Αυτό σημαίνει να έχουμε ένα σχέδιο, μια μέθοδο, μια στρατηγική για αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές ροές αλλά και ένα πλάνο για να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή κρίση».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Προς Διοικητρια ΚΥΤΚΩ δώσε στην δημοσιότητα έστω και της τελευταίες μέρες που είσαι Διοικητρια

  2. Ένα από τα «δώρα» στους κατοίκους των νησιών μας από την απελθούσα Κυβέρνηση, μαζί με κάτι άλλα.
    Για να μη ξεχνάμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ