ΣΦΟΔΡΗ Αντίδραση: Κόνσολα, Κρεμαστινού, Χατζημάρκου, Πάππου για εξαίρεση Ρόδου-Καρπάθου από «πάγωμα» ΦΠΑ

2
743

 

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Τα ψέματα της κυβέρνησης για το ΦΠΑ στα νησιά κατέρρευσαν»

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ στα νησιά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα ψέματα του κ. Τσίπρα εξατμίστηκαν πριν προλάβει να φύγει από τη Νίσυρο.

Με την τροπολογία που κατέθεσε αποκαλύπτεται ότι:

α) Η αναστολή είναι μόνο για ένα χρόνο, ενώ το μεταναστευτικό δεν πρόκειται να έχει επιλυθεί ή να αντιμετωπιστεί επαρκώς μέχρι τότε. Αντίθετα, όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξει ένταση.

β) Από την αναστολή εξαιρούνται μόνο η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και τα νησιά της Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου.

Ποια λογική έχει η εξαίρεση της Καρπάθου; Καμία.

Στην υποθετική περίπτωση που δεχθούμε ότι το μέτρο αφορά μόνο στα νησιά που σήκωσαν το βάρος του μεταναστευτικού γιατί εξαιρείται η Ρόδος;

Από τη Ρόδο, από το καλοκαίρι του 2015 έως σήμερα, πέρασαν 23.000 μετανάστες.

γ) Δημιουργούνται νησιά δύο ταχυτήτων, κάτι που συνιστά στρέβλωση για την περιφερειακή ανάπτυξη και τη νησιωτική οικονομία.

δ) Δεν αντιμετωπίζονται οι αρνητικές συνέπειες από το μεταναστευτικό στην οικονομία των νησιών και στον τουρισμό. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε μία αναλογιστική μελέτη για να προσδιορίσει με ακρίβεια και αριθμούς αυτές τις επιπτώσεις όταν οι απώλειες σε επισκέπτες για την Κω ξεπέρασαν τις 100.000.

Ίσως γιατί τότε θα αποδεικνυόταν ότι το όφελος από την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι ελάχιστο μπροστά σε ό, τι υπέστη η τοπική οικονομία και ο τουρισμός αυτών των νησιών.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευθεί από τη Ρόδο την προεκλογική περίοδο ότι δεν θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Ασήμαντη λεπτομέρεια αυτή για τον έναν Πρωθυπουργό που ποτέ δεν συναντήθηκε με την αλήθεια και τη συνέπεια.

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του κορόιδεψαν, παραπλάνησαν και εξαπάτησαν πολλούς κατά το παρελθόν. Σήμερα δεν μπορούν να κοροϊδέψουν κανέναν.

Όλοι γνωρίζουν ότι το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών το άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Με επιστολή που έστειλε στους δανειστές τον Ιούνιο του 2015 έβαλε ο ίδιος το θέμα της κατάργησης αναφέροντας ότι: «θα προχωρήσει για λόγους δικαιοσύνης στην εξάλειψη των εκπτώσεων συμπεριλαμβανομένων των νησιών, καθώς και στον εξορθολογισμό των εξαιρέσεων».

Όλοι γνωρίζουν ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπερασπίστηκαν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και ότι η κατάργησή τους φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του».

Γ. Χατζημάρκος: «Όνειδος για το ελληνικό κράτος η τροπολογία για τον ΦΠΑ των νησιών»

Δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, για την τροπολογία περί αναστολής της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, πλην της Ρόδου και της Καρπάθου:

«Η σημερνή τροπολογία για τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, και ειδικά αυτά που δέχθηκαν προσφυγικές ροές, αποτελεί όνειδος και ντροπή για το ελληνικό κράτος και τη δημόσια διοίκηση.

Λίγα μόνο 24ωρα ήταν ικανά για να αποκαλύψουν τον ασύλληπτο εμπαιγμό σε βάρος των νησιωτών μας.

Ο πρωθυπουργός που ήρθε στα Δωδεκάνησα για να διακηρύξει τη νησιωτικότητα στην πράξη, είναι ο ίδιος που, λίγες ώρες μετά, προσβάλει, εμπαίζει και διχάζει, ειδικά τα Δωδεκάνησα.

Δεν έχει προηγούμενο, πρωθυπουργός της χώρας να ακυρώνει τις δεσμεύσεις που προσωπικά παρείχε στους εκπροσώπους της Δωδεκανήσου, στο πρόσφατο ταξίδι του στη Νίσυρο.

Δεν έχουμε πλέον την παραμικρή αμφιβολία ότι πρόκειται περί στοχοποίησης και επιλεκτικής τιμωρίας των νησιών μας, αφού το περιεχόμενο της απαράδεκτης, προσβλητικής, διάτρητης τροπολογίας, δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική αφού σύμφωνα με αυτή : η Κάρπαθος και η Ρόδος δεν είναι νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σύμφωνα με το τηλεοπτικό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, δεν είναι νησιά της Δωδεκανήσου σύμφωνα με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού από τη Νίσυρο και δεν είχαν προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σύμφωνα με το “δήθεν” κριτήριο».

Καλώ τους βουλευτές της Δωδεκανήσου να μην νομιμοποιήσουν τον εμπαιγμό και διχασμό των νησιών που εκπροσωπούν».

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Κρεμαστινός έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την κυβερνητική τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου:

 

 

«Η προτεινόμενη τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου χαρακτηρίζεται από τα εξής:

Πρώτον, δεν πρόκειται για κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ αλλά για αναστολή

Δεύτερον, στην αναστολή αυτή δεν περιλαμβάνονται τα μέσα μεταφοράς και τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα

Τρίτον,  η εξαίρεση της Ρόδου που είναι η πηγή της αγοράς όλης της Δωδεκανήσου πέραν των δυσκολιών που θα δημιουργήσει όσον αφορά την τροφοδότηση των άλλων νησιών δημιουργεί και προϋποθέσεις μαύρης αγοράς. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της Καρπάθου με τα γύρω νησιά. Ό,τι η Κυβέρνηση νομίζει ότι κερδίζει εξαιρώντας τα 2 νησιά, το χάνει από τη μη ανταγωνιστικότητα στην οποία καταδικάζει τον τουρισμό τους.

Τέταρτον, αναγράφεται ρητώς ότι  η αναστολή αφορά μόνο το 2017 και αποτιμάται από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε 50 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα καλυφθούν από άλλα ισοδύναμα, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

 

Παρότι ρητά αναγραφόταν και στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο ότι θα έπρεπε να εξισωθεί ο ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου με τον ΦΠΑ της ενδοχώρας, τόσο η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ όσο και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, για εθνικούς λόγους, δεν έφεραν τον εφαρμοστικό νόμο στη Βουλή, καλύπτοντας με άλλα ισοδύναμα μέτρα τη διαφορά που απαιτούσε η Τρόικα.

 

Δυστυχώς η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρά τις πομπώδεις προεκλογικές υποσχέσεις για την προάσπιση του ΦΠΑ των νησιών ήταν η ίδια που, με τις 47 σελίδες μέτρων που πρότεινε προς τους δανειστές, εισηγήθηκε την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών.

 

Τότε, με δήλωσή του, ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είχε πει ότι αυτό το μέτρο δε θα προχωρήσει απειλώντας μάλιστα την καταψήφισή του στη Βουλή. Όμως και τα δυο κόμματα έπραξαν το αντίθετο.

Το θέμα της συνέπειας στις προεκλογικές ή μετεκλογικές δεσμεύσεις των 2 αυτών κομμάτων αφορά τους πολίτες οι οποίοι πρέπει να το αποτιμήσουν.

 

Η εθνική σημασία όμως της επιβίωσης και της συγκράτησης των πληθυσμών των νησιών του Αιγαίου είναι προφανής. Η απομόνωση των νησιών, η εξάρτησή τους από τις καιρικές συνθήκες και η εκ των πραγμάτων περιορισμένη οικονομία τους επιβάλλουν ειδικό καθεστώς για την παραμονή των κατοίκων εκεί, για να μην φτάσουμε σε ερήμωση όπως συνέβη στις αρχές του περασμένου αιώνα οπότε υπήρξε μαζική μετανάστευση των κατοίκων κυρίως προς την Αμερική και την Αυστραλία.

 

Ακόμα και οι σουλτάνοι επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διατηρούσαν ειδικό φορολογικό και θρησκευτικό καθεστώς προς τα νησιά προκειμένου να συγκρατήσουν τους πληθυσμούς τους και να μην τα οδηγήσουν σε ερήμωση. Η αναστολή, κατά συνέπεια, που εισηγείται η κυβέρνηση προς τη Βουλή θεωρείται ανεπαρκέστατη για τους υπερήφανους κατοίκους – ακρίτες των νησιωτικών περιοχών. Τα νησιά χρειάζονται ειδικό αναπτυξιακό καθεστώς με στόχο τον διπλασιασμό των υποδομών στον τουρισμό και ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, αλιείας, γεωργίας, κτηνοτροφίας με στόχο να καταστούν αυτάρκη.»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΔ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ Φ.Π.Α.

 Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

 

Σήμερα το πρωί καταθέσατε τροπολογίαπροσθήκη στο Σχέδιο Νόμου « Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, ΤέληΠαράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις» σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται για το έτος 2017 η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. ( κατά 30%) στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ, γεγονός που προκάλεσε την έκπληξη ημών και των κατοίκων των δύο νησιών μας.

Σε πρόσφατη επίσκεψή σας στη Νίσυρο, την περασμένη Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016, δεσμευθήκατε τόσο εσείς όσο και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κος Πάνος Καμμένος για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε όλο το Αιγαίο και την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών στα νησιά της Δωδεκανήσου όπου και είχε αυξηθεί. Σε ερωτήματα των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων του Νομού μας, προς εσάς και τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, απαντήσατε ότι «Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ, θα ισχύσει για όλα τα νησιά του Νομού Δωδεκανήσου» συμπεριλαμβανομένης και της Ρόδου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κου Γ.Χατζημάρκου, «αν και η Ρόδος περιλαμβάνεται στα νησιά όπου θα ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ», χαρακτηριστικά απαντήσατε « Γιατί; Η Ρόδος δεν είναι στα Δωδεκάνησα;».

Σε συνέχεια της επίσκεψής σας, εξαγγέλθηκαν από το Μαξίμου, αναλυτικά τα 30 μέτρα ελάφρυνσης που εντάσσονται σε ένα  «συνολικό πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας, την ενίσχυση των υποδομών, τον επανασχεδιασμό των θαλάσσιων μεταφορών, τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας και της κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας των κατοίκων των νησιών».

Το πρώτο από τα μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης των νησιών ήταν η Αναστολή αύξησης ΦΠΑ για όλα τα νησιά της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο. Καμία αναφορά για εξαίρεση των νησιών της Ρόδου και της Καρπάθου δεν υπάρχει στις συγκεκριμένες εξαγγελίες σας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ειλικρινά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη σκοπιμότητα της εξαίρεσης των 2 νησιών μας από τα συνολικά μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης που εξαγγείλατε.

Η ανακολουθία δηλώσεων και πράξεων σας, έχει προκαλέσει, αυτονόητα, την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων και των επιχειρηματιών της Ρόδου και της Καρπάθου.

Θεωρούμε πλέον βέβαιο, ότι τα 2 νησιά μας έχουν στοχοποιηθεί, χωρίς ποτέ να δίνεται από οποιονδήποτε Κυβερνητικό εκπρόσωπο ή μέλος της Κυβέρνησης σας, οποιαδήποτε ορθή και τεκμηριωμένη αιτιολόγηση αυτής της επιλογής των πολιτικών σας αποφάσεων.

Η Ρόδος και η Κάρπαθος, ανήκουν στα Δωδεκάνησα. Δεν είναι ανεξάρτητα νησιά. Όπως δηλώσατε και εσείς, «Η Ελλάδα είναι χώρα νησιωτική και αυτό είναι ευλογία».

Ζητούμε την έμπρακτη απόδειξη των λεγομένων σας, για όλους αυτούς που «φυλούν» της Θερμοπύλες και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Έστω και την τελευταία στιγμή, ζητούμε να συμπεριληφθούν στην επίμαχη τροπολογία που καταθέσατε τα νησιά της Ρόδου και της Καρπάθου, τα οποία σκανδαλωδώς εξαιρέθηκαν.

Με τιμή,

Γιάννης Πάππου

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Προς: Πρόεδρο Ελληνικής Κυβέρνησης, κ. Αλέξη Τσίπρα

Κοιν: Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης ΝΔ, κ. Κ. Μητσοτάκη

Πρόεδρο Χ.Α., κ. Μιχαλολιάκο

Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ, κα. Φ. Γεννηματά

Γ.Γ. ΚΚΕ, κ. Δ. Κουτσούμπα

Πρόεδρο ΠΟΤΑΜΙ, κ. Σ.Θεοδωράκη

Πρόεδρο ΑΝΕΛ και Υπουργό Εθνικής Αμύνης, κ. Π. Καμμένο

Πρόεδρο ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, κ. Β. Λεβέντη

Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ν. Σαντορινιό

Βουλευτές Δωδεκανήσου           

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ Η ΛΕΣΒΟΣ ΚΑΙ Η ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΘΑ ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ Η ΡΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ.ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΣΑΝ ΗΡΩΑ.

  2. Η ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ… ΣΙΓΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ. Η ΡΟΔΟΣ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΚΩΣ. ΚΛΑΙΓΕΣΤΕ ΛΕΣ ΚΑΙ ΚΟΒΕΤΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΛΕΦΤΟΜΠΟΧΑΛΟΙ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ