Χαμός με την τροπολογία για το ΦΠΑ στα νησιά – Σαντορινιός, Καματερός, Κόνσολας, Γάκης, Κρεμαστινός, Περιφερειακό… (BΙΝΤΕΟ)

9
1412

Θέμα: «Η Κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευσή της: αναστέλλει την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά εκείνα που δεν έχει ήδη καταργηθεί»

Παρέμβαση έκανε χθες 19/12/2016 στην ολομέλεια της Βουλής o Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά στην αναστολή της κατάργησης του ειδικού συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου που έχουν δεχτεί την πίεση των προσφυγικών ροών.

http://www.youtube.com/watch?v=iEORZ-cLx6g&feature=em-upload_owner

 

Άδικη η εξαίρεση της Ρόδου και της Καρπάθου

«Είναι άδικη η εξαίρεση της Ρόδου και της Καρπάθου από την σημερινή τροπολογία- είναι και τα δύο νησιά με προσφυγικές ροές. Όμως, επειδή έχει αναπτυχθεί μια παραφιλολογία, θέλω να πω ότι ο Πρωθυπουργός, και στο διάγγελμά του και στην Νίσυρο, μίλησε για αναστολή της κατάργησης της έκπτωσης του ΦΠΑ, στα νησιά, εκείνα που δεν είχε καταργηθεί μέχρι τώρα».

«Η αλήθεια είναι ότι αν η επιστροφή του ειδικού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά της Ρόδου και της Καρπάθου γινόταν, θα έβαζε σε κίνδυνο την διαπραγμάτευση στο σύνολό της και αυτό θα ήταν μια εξέλιξη που κανείς δεν θα μπορούσε να επιθυμεί αυτή τη στιγμή. Μια τέτοια εξέλιξη, θα είχε συνέπεια στη χώρα και σε όλα τα νησιά, με ειδικό συντελεστή ΦΠΑ ή όχι».

 

Ζητώντας απαντήσεις από την αντιπολίτευση

«Η δική σας πολιτική για τα νησιά ήταν συγκεκριμένη: δεν ενισχύονταν οι δομές Υγείας, στα μικρά νησιά τα σχολεία άνοιγαν τον Νοέμβριο, το Κράτος είχε αποσυρθεί τελείως από τα νησιά και το κομβικής σημασίας αναπτυξιακό πρόγραμμα του Νοτίου Αιγαίου δεν το ολοκληρώσατε ποτέ ενώ του Βορείου Αιγαίου δεν το αρχίσατε καν». «Το μόνο μέτρο νησιωτικότητας που είχατε διατηρήσει ήταν οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ».

«Ας μην ξεχνάει, ακόμη, η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι στο μαίλ Χαρδούβελη- σελ. 27, σημείο 5- αναφερόταν η πρόταση για απάλειψη των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ των νησιών. Αυτό ήταν το σχέδιο της ίδια της Ν.Δ. και όχι των δανειστών».

 

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για τα νησιά

«Η συγκεκριμένη τροπολογία, θεωρώ ότι έρχεται σε συνέχεια του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού και των μέτρων, στο πλαίσιο της νησιωτικής πολιτικής, που ανακοίνωσε ο ίδιος από την Νίσυρο».

«Εμείς ανακοινώσαμε ότι θα αναβαθμίσουμε τα Γραφεία Φορολογουμένου, ώστε να μπορεί πιο εύκολα ο νησιώτης να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις του από τον τόπο διαμονής του. Εμείς φροντίσαμε για προσλήψεις– και μέχρι το 1ο εξάμηνο του 2017- 112 μόνιμων γιατρών, 103 επικουρικών γιατρών και 172 άτομα επικουρικό προσωπικό. Δώσαμε αυξημένα βαθμολογικά και οικονομικά κίνητρα στους αγροτικούς γιατρούς, ώστε να έχουν κίνητρο να στελεχώσουν τις δομές των νησιών. Ολοκληρώσαμε το δίκτυο τηλεϊατρικής που τώρα λειτουργεί επαρκώς και μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες των απομακρυσμένων νησιών. Ανακοινώσαμε το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του ΠΔΕ, με αρχικό ύψος 50εκ ευρώ- που μπορεί να αυξηθεί, ανάλογα με τις ανάγκες».

 

Διακομματικό Κάλεσμα για την νησιωτικότητα

«Για μας η νησιωτική πολιτική δεν τελειώνει με αυτή την τροπολογία. Η ενίσχυση των νησιών μας είναι η καθημερινή μας έγνοια. Για αυτό σας καλώ, να παλέψουμε μαζί για τα νησιά και σας καλώ να στηρίξετε τις προσπάθειες που κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να υπάρξει ένα ειδικό νησιωτικό χρηματοδοτικό πλαίσιο στην επόμενη προγραμματική περίοδο, για την ενίσχυση των νησιών».

Η. Καματερός: «Αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά»

«Εμείς οι νησιώτες και τον μειωμένο ΦΠΑ θέλουμε για όλα τα νησιά και αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για να τον κρατήσουμε, γιατί είναι το μοναδικό ως τώρα μέτρο νησιωτικότητας, αλλά και θα αγωνιζόμαστε συνέχεια για να διευρύνουμε τα μέτρα νησιωτικής πολιτικής…»

Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός έκλεισε τη χτεσινή ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής για το θέμα της αναστολής αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

Χαρακτήρισε ως καθαρά τεχνικό ζήτημα την αναστολή για ένα μόνο έτος, ενώ τόνισε πως κακώς δε συμπεριλαμβάνονται στους μειωμένους συντελεστές οι μεταφορές και τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα, κάτι που όμως μεταφέρεται από προηγούμενες διατάξεις και ίσχυε πάντα.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση την κατηγόρησε για υποκρισία, γιατί ενώ εγκαλεί την κυβέρνηση ότι παίρνει πρωτοβουλίες χωρίς την έγκριση των δανειστών και θέτει σε κίνδυνο τη β΄ αξιολόγηση, έρχεται από την άλλη και προτείνει μαξιμαλιστικά μέτρα και συνολική αθέτηση της συμφωνίας ξέροντας πως αυτή τη στιγμή είναι ανεφάρμοστα.

Ο Ηλίας Καματερός τόνισε πως οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα των κατοίκων των νησιών μας, αφού αυτές οι πολιτικές ευθύνονται για τον αποκλεισμό τους από βασικά κοινωνικά αγαθά στην υγεία, την παιδεία, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες.

Είναι οι πολιτικές αυτές που μοναδικό στόχο έχουν το μεγάλο κέρδος για τους λίγους, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των πολλών, που απαξίωσαν τις δομές δημόσιας υγείας με τη γιγάντωση ιδιωτικών εταιρειών, που υποστελέχωναν τη δημόσια εκπαίδευση, που διέλυσαν τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις με τη δημιουργία μονοπωλίων, καταστρέφοντας ακόμα και τις μικρές ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις ενδονησιωτικής συγκοινωνίας.

Είναι αυτές που μοίραζαν επιδοτήσεις για τη δημιουργία συνεχώς μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Είναι οι πολιτικές που θέλουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους χωρίς συμβάσεις με ακόμη χαμηλότερους μισθούς…

Μόνο η Αριστερά, σημείωσε εμφατικά, μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα, να δώσει λύσεις και να ανακουφίσει τους νησιώτες, οικοδομώντας κράτος δικαίου με αναδιανομή εισοδήματος προς όφελος του λαού.

Ολόκληρη την ομιλία του Ηλία Καματερού μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ακόλουθο link:

 

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραβιάζει την ενιαία αρχή και έννοια της νησιωτικότητας»

Κίνηση που παραβιάζει την ενιαία αρχή και έννοια της νησιωτικότητας, χαρακτήρισε την εξαίρεση της Ρόδου και της Καρπάθου από την τροπολογία για την αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. και Βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, σε αναφορά που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Κόνσολας στην αναφορά του προς τον Υπουργό Οικονομικών συμπεριέλαβε:

– Το κοινό Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου και Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου-Κάσου.

– Την επιστολή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου προς τον Πρωθυπουργό.

– Το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.

– Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου.

Σε δήλωσή του ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει:

«Τα νησιά μας αποτελούν τον πιο ευαίσθητο εθνικό χώρο και η Νέα Δημοκρατία αλλά και ο Πρόεδρός της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν πλήρη συναίσθηση του τι σημαίνει εθνικός χώρος.

Κάποιοι άλλοι, όμως, αγνοούσαν και αγνοούν ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Κάποιοι άλλοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει νησιωτικότητα.

Ο κ. Τσίπρας θεωρεί, προφανώς, ότι η Ρόδος και η Κάρπαθος δεν ανήκουν στα Δωδεκάνησα. Λανθασμένη εικόνα επικρατεί και για το μεταναστευτικό, καθώς και τα δύο νησιά έχουν πληγεί με χιλιάδες μετανάστες τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες.

Κατά κύριο λόγο, όμως, αυτή η κίνηση της κυβέρνησης, συνιστά παραβίαση της ενιαίας αρχής και της έννοιας της νησιωτικότητας, αφού δημιουργεί νησιά δύο ταχυτήτων και εγκλωβίζει άλλα νησιά στη λογική της αποθήκης και της φυλακής ανθρώπων με το μεταναστευτικό».

Δημήτρης Γάκης: «Στόχος μας η επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε Ρόδο και Κάρπαθο»

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ
Έμαθα να μιλάω και να μη κρύβομαι. Να λέω την αποψή μου και να υπερασπίζομαι την αλήθεια μακριά από κομματικές σκοπιμότητες.  Με κάθε κόστος.
Η τροπολογία προβλέπει την ΑΝΑΣΤΟΛΗ της ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ των μειωμένων φορολογικών συντελεστών για όσα νησιά εξακολουθεί  να ισχύει και προβλέπεται να καταργηθούν από 1-1-2017. Η Ρόδος και η Κάρπαθος ανήκαν στην πρώτη και δεύτερη ομάδα νησιών στα οποία οι μειωμένοι συντελεστές είχαν καταργηθεί από 1-1-2016 και από 1-6-2016. Η κατάργηςη τους ήταν προαπαιτούμενο της πρώτης αξιολόγησης. Άρα δεν υπάρχει καμία εξαίρεση νησιού στα Δωδεκάνησα που ενώ έχει μειωμένους συντελεστές τους χάνει από 1-12017.
Αν δεν ψηφίσουμε την τροπολογία τότε καταργούνται οριστικά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών στη Ρόδο και στην Κάρπαθο θα θεωρούνταν μονομερής ενέργεια και θα τίναζε στον αέρα την συμφωνία με απρόβλεπτες συνέπειες.
Με την τροπολογία συνεχίζει να διατηρείται ο θεσμός και αυτό μας δίνει τον χρόνο και την δυνατότητα μέσα στο 2017 να παλαίψουμε  επεκτασής τους στη Ρόδο και στην Κάρπαθο.
Η υποκρισία των τοπικών φορέων είναι άνευ προηγουμένου. Με ψέματα φανατίζουν και διχάσουν τον Δωδεκανησιακό λαό. Έχουν μεγάλη ευθύνη.

***

«Η τροπολογία για την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου, αποτελεί μια πράξη ευθύνης και προοπτικής για τη Νησιωτική Χώρα. Ταυτόχρονα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους, ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ασκήσει τα «κυριαρχικά» της δικαιώματα με παραγωγικό, αναπτυξιακό και ανταποδοτικό για την κοινωνία τρόπο. Παράλληλα, κρατάει άσβεστη τη φλόγα της ελπίδας, ότι με συντονισμένες και οργανωμένες δράσεις μπορούμε μέχρι το τέλος του 2017, όχι να οδηγηθούμε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αλλά αντίθετα, να επεκτείνουμε τη ρύθμιση και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, τη Ρόδο και την Κάρπαθο.

Ο ρεαλισμός και η ειλικρίνεια απέναντι στους συμπολίτες μας, είναι η αποτελεσματική πολιτική απάντηση στα όποια συμφέροντα και σκοπιμότητες της θεσμικής νεοφιλελεύθερης ελίτ και του στυγνού γραφειοκρατικού συστήματος της Ευρώπης. Απάντηση, σε όλους όσοι βάζουν συνεχώς εμπόδια στη μεταρρυθμιστική μας δράση και προσπαθούν να ακυρώσουν κάθε θετικό βήμα της Κυβέρνησης, κάθε ενέργεια αντίδρασης στις επιταγές των δανειστών. Δύσκολος ο δρόμος που επιλέξαμε, αλλά όμορφος, γιατί είναι αγωνιστικός.»

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δ. Κρεμαστινός: «Τα νησιά δεν χρειάζονται αναστολή αλλά κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ» – Ομιλία

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την κυβερνητική τροπολογία για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ των νησιών για ένα έτος.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είπε ξεκάθαρα ότι η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ δεν είναι η λύση που χρειάζονται τα Δωδεκάνησα και ότι η Κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσει σε μόνιμη βάση το μειωμένο ΦΠΑ που η ίδια κατάργησε για να μην ερημώσουν τα νησιά και να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες που επιπλέον δημιουργούν η απομόνωση και η εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες. Οι λόγοι, τόνισε, δεν  είναι απλώς οικονομικοί αλλά εθνικοί.

Ολόκληρη η ομιλία του, είχε ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ρωτήσω τον Υπουργό των Οικονομικών πώς θα σχολίαζε, αν άκουγε ότι η Γερμανία επέβαλε φορολογία στη βαριά της βιομηχανία, στα αυτοκίνητά της, 30%. Αυτομάτως θα ήταν μη ανταγωνιστική προς τους ανταγωνιστές της.

Αυτό το οποίο γίνεται σήμερα με τη φορολόγηση των νησιών του Αιγαίου τα καθιστά ουσιαστικά μη ανταγωνιστικά με τον τουρισμό της απέναντι τουρκικής ακτής. Τα ίδια ξενοδοχεία δίδονται στα τουριστικά συγκροτήματα με τιμές μικρότερες κατά τουλάχιστον 30% απ’ ό,τι δίδονται τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Και τούτο γίνεται ακόμα πιο δραματικό γιατί έχει μπει φορολογία και στις διανυκτερεύσεις των τουριστών, οπότε το επόμενο βήμα είναι η ελάττωση του τουρισμού συγκριτικά με την Τουρκία.

Είναι ευτύχημα για τον ελληνικό τουρισμό που η εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας είναι αυτή που είναι πολιτικά, γιατί ο κόσμος φοβάται να πάει αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία. Αυτό το εισπράττουμε εμείς ακόμα αυτήν τη στιγμή. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι ένα επιχείρημα για να αυξάνεται η φορολογία του τουρισμού περισσότερο στα νησιά του Αιγαίου.

Η εθνική σημασία της επιβίωσης και της συγκράτησης των πληθυσμών των νησιών του Αιγαίου είναι προφανής. Η απομόνωση των νησιών, η εξάρτησή τους από τις καιρικές συνθήκες και η εκ των πραγμάτων περιορισμένη οικονομία τους επιβάλλουν ειδικό καθεστώς για την παραμονή των κατοίκων εκεί, για να μην φτάσουμε στην ερήμωση όπως στις αρχές του περασμένου αιώνα, οπότε υπήρξε μαζική μετανάστευση των κατοίκων των νησιών προς την Αμερική και την Αυστραλία. Νησιά με πληθυσμούς 5.000 κατοίκων βρέθηκαν να έχουν 500 κατοίκους μέσα σε μία δεκαετία.

Ακόμα και οι σουλτάνοι –και σημειώστε το αυτό- επί οθωμανικής αυτοκρατορίας διατηρούσαν ειδικό φορολογικό καθεστώς και θρησκευτικό καθεστώς στα νησιά, προκειμένου να συγκρατήσουν τους πληθυσμούς τους και να μην τα οδηγήσουν σε ερήμωση, γιατί προφανώς ακόμα και την οθωμανική αυτοκρατορία τη συνέφερε να μην ερημωθούν τα νησιά. Το ίδιο έκαναν και οι άλλοι κατακτητές.

Η αναστολή του ΦΠΑ κατά συνέπεια, που εισηγείται η Κυβέρνηση σήμερα σαν μέτρο, θεωρείται ανεπαρκέστατη για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση. Σημειώστε ότι ειδικό φορολογικό καθεστώς είχαν τα νησιά τόσο επί ιταλοκρατίας όσο και όταν απελευθερώθηκαν και έγιναν ελληνικά, μέχρις ότου μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση οπότε ο Ανδρέας Παπανδρέου επέβαλε το μειωμένο ΦΠΑ για τα νησιά σαν συνέχεια του ειδικού φορολογικού τους καθεστώτος. Δεν έδωσε δηλαδή κάτι παραπάνω απ’ ό,τι είχαν, με αποτέλεσμα να ωφεληθούν οικονομικά.

Σήμερα όμως πού οδηγούμεθα; Ο Πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στη Νίσυρο και την Τήλο και εξήγγειλε μέτρα, αν θέλετε, βελτίωσης της καταστάσεως αυτής. Σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου εκτάκτως συνεδρίασε, όπως και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και λένε ότι είχαν ρωτήσει τον Πρωθυπουργό αν η Ρόδος θα είναι μέσα στα νησιά που θα τύχουν κατά κάποιον τρόπο αυτής της ευνοϊκής μεταχείρισης, έστω για ένα χρόνο, και ο Πρωθυπουργός όπως λένε, είπε «Γιατί με ρωτάτε; Η Ρόδος δεν είναι Δωδεκάνησος;». Αυτό έγινε πριν από λίγες μέρες.

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου μου έστειλε τη σχετική επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και το καταθέτω στα Πρακτικά μαζί με το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου.

Κατά συνέπεια, η λύση της αναστολής δεν είναι αυτή που χρειάζονται τα νησιά. Τι θα γίνει του χρόνου τον Δεκέμβριο; Θα επανέλθουμε στο ίδιο καθεστώς; Η λύση είναι να εκτιμήσετε ποια είναι τα ισοδύναμα, όπως έκανε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η Συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας, να δώσετε άλλα ισοδύναμα και να αφήσετε το φορολογικό καθεστώς όπως ήταν μέχρι τώρα, ούτως ώστε να είναι ανταγωνιστικός ο ελληνικός τουρισμός προς τον τουρισμό της Τουρκίας.

Όταν βρισκόμαστε σε μια περίοδο που το Αιγαίο ουσιαστικά φλέγεται, φλέγεται εθνικά, που αμφισβητούνται τα νησιά μας φανερά, έχουμε περιθώρια να δώσουμε το σύνθημα να τα εγκαταλείψουν οι νέοι και να βρεθούν στην Ευρώπη, στη Γερμανία, στην Αυστραλία;

Το θέμα δηλαδή που αφορά τα νησιά δεν είναι οικονομικό ούτε μικροπολιτικό. Είναι θέμα καθαρά εθνικό, διαχρονικό, το οποίο, αν θέλετε τη γνώμη μου και τη γνώμη των ιστορικών, συνδέεται με την ύπαρξη αυτή καθαυτή των πληθυσμών στα νησιά αυτά.

Δεν θα σχολιάσω εγώ τα μέτρα, γιατί είναι μέτρα πυροσβεστικά, δηλαδή όχι Κάρπαθος, όχι Ρόδος, ναι τα υπόλοιπα. Οι πληθυσμοί όμως κινούνται στην πρωτεύουσα του Νομού και αγοράζουν προϊόντα από την πρωτεύουσα. Πώς, ας πούμε, ο πολίτης του Καστελόριζου –αυτοί πηγαίνουν να αγοράσουν δυστυχώς προς την Τουρκία, γιατί είναι δίπλα- πώς ο πολίτης της Χάλκης θα βρεθεί στη Ρόδο και θα τύχει της ευνοϊκής ρυθμίσεως που τον αφορά, αφού εκεί τα προϊόντα θα έχουν τις τιμές που επιβάλλει η εξίσωση του φορολογικού καθεστώτος με την υπόλοιπη ενδοχώρα;

Κατά συνέπεια, η πρότασή μου είναι ότι πρέπει να επανεξετάσετε πλήρως το θέμα και να προχωρήσετε πραγματικά στην κατάσταση που επικρατούσε μέχρις ότου η Κυβέρνηση πρότεινε η ίδια στην Τρόικα, με τις σαράντα επτά σελίδες μέτρων, να επιβληθεί αυτό το φορολογικό καθεστώς.

Η Τρόικα το ζήτησε και στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο. Δεν έγινε. Στο τρίτο μνημόνιο όμως η πρόταση ήταν να εξισωθεί. Βρείτε λοιπόν τέτοια ισοδύναμα, ούτως ώστε να απαλειφθούν αυτά τα επιπλέον βάρη και να μπορέσει ο κόσμος της Δωδεκανήσου να ζήσει σωστά, άνετα, φυσιολογικά και ο τουρισμός μας να παραμείνει ανταγωνιστικός προς τον τουρισμό της Τουρκίας.»

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΝΣΤΟΛΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου καταγγέλλει τον απροσχημάτιστο εμπαιγμό που υφίστανται τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από την ελληνική κυβέρνηση.

Η τροπολογία περί αναστολής αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, πλην της Ρόδου και της Καρπάθου, απορρίπτεται απερίφραστα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως διχαστική και απολύτως παραπλανητική ως προς τα προσχηματικά και ψευδή κριτήρια επιλογής των νησιών, που στόχο έχουν να προσφέρουν πολιτικό άλλοθι σε μια απαράδεκτη και προσβλητική, για το Νότιο Αιγαίο, απόφαση.

Από την τροπολογία της κυβέρνησης πληροφορούμαστε ότι στις Κυκλάδες, για τις οποίες δεν υπάρχει καμία μέριμνα και πρόβλεψη, δεν υπάρχουν νησιά της «άγονης γραμμής».

Από την τροπολογία της κυβέρνησης πληροφορούμαστε ότι η Ρόδος και η Κάρπαθος δεν ανήκουν στο Ανατολικό Αιγαίο.

Από την τροπολογία της κυβέρνησης πληροφορούμαστε ότι η Ρόδος και η Κάρπαθος δεν ανήκουν καν στα Δωδεκάνησα.

Από την τροπολογία της κυβέρνησης πληροφορούμαστε ότι η Ρόδος και η Κάρπαθος, που μόνο τον τελευταίο χρόνο δέχτηκαν πάνω από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα προσφυγικών ροών.

Αυτή η προσβλητική για την νοημοσύνη όλων των νησιωτών, απαξιωτική, διχαστική και άνευ ουσιαστικών κριτηρίων τροπολογία, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Πολύ δε περισσότερο, όταν ο εμπαιγμός προέρχεται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, μόλις λίγα 24ωρα μετά τις εξαγγελίες της Νισύρου, έδωσε δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται τη νησιωτικότητα.

Πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου είναι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, χωρίς εξαιρέσεις, αποκλεισμούς και διχαστικά διλλήματα.

Καλούμε τους βουλευτές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να μην νομιμοποιήσουν πολιτικούς τακτικισμούς που εμπαίζουν και διχάζουν τα νησιά που εκπροσωπούν.

Το παρόν ψήφισμα θα επιδοθεί από εκπρόσωπο του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο Προεδρείο της Βουλής, ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας για την εν λόγω τροπολογία, το απόγευμα της Τετάρτης 21/12/2016, στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μην είστε μικρόψυχοι, ο Αλέξης είναι αριστερός, αριστερός στον καβάλο και όταν ανάβει αριστερό φλας στο αυτοκίνητο μόνο...

    Περιμένανε οι 30 του ΣφΥΡΙΖΑ να ακούσουν ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, να εξαγγείλει μειωμένα εισιτήρια, μειωμένες μεταφορές, άφιξη 30 γιατρών, 50 νοσηλευτών, πολλά αναπτυξιακά έργα σαν την επέκταση του στρατοπέδου φυλακή του Αμανιού, στρατόπεδο στην ΨΕΡΙΜΟ και στην ΝΙΣΥΡΟ, και πολλές άλλες ασπιρίνες σαν το εφάπαξ φιλοδώρημα που έδωσε στους συνταξιούχους και το βάφτισε 13η σύνταξη που προέρχεται από την περικοπή των συντάξεων, των επικουρικών, των αναπηρικών των φτωχοποιημένων Ελλήνων ΑΛΛΑ ΠΗΡΑΝ ΤΟ Μ@ΚΡΥΤΕΡΟ από τον ΨΕΥΤΗ και λαϊκιστή που αποκάλεσε τον χοντρό φασίστα ΜΠΟΥΛΗ όπως τον φωνάζαμε όλοι στο Πυλί και στην Νίσυρο….

    • Σας το λέω εδώ και μήνες, τον Φεβρουάριο ο χωρίς τσίπα ΤΣΙΠρΑΣ θα απόδραση με εκλογές πριν πάρουμε χαμπάρι τι ψήφισαν οι δοσίλογοι...

      Θα κάνει εκλογές πριν πάει σε μονοψήφιο ποσοστό και πριν οι επαγγελματίες καταλάβουν τι φόρους και εισφορές θα πληρώσουν. Οι συνταξιούχοι θα δουν νέα περικοπή συντάξεων και το ξεροκόμματο που τους έδωσε δεν φτάνει ούτε για ένα γιαούρτι την ημέρα…

    • Το μεγαλύτερο δούλεμα από τον ΤΣΙΠρΑ το έφαγε ο Περιφερειάρχης ΧΑΤΖΗΠ////ΡΑΣ, περίμενε ΦΠΑ μειωμένο στην Ρόδο.

      Μόνο που δεν του κρατούσε σαν τσαντοκουβαλητής την γεμάτη κούφιες ψεύτικες υποσχέσεις τσάντα… Στο τέλος ο ψευτοδεξιός γκαου πήρε και αυτός το μακρύτερο από τους λαϊκιστές του ΣφΥΡΙΖΑ πασπαλισμένο όλο νησιωτικότητα…

    • Κρίμα βρε Χατζημάρκο, έκανες την ΓΛΑΣΤΡΑ ΣΤΟ ΠΛΑΪ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ, σου έταξε ΦΠΑ μειωμένο για την ΡΟΔΟ αλλά πήρες ραπανάκια.

      Κουβάλησες και από την Κω τα εξαπτέρυγα σου, τους φελλούς του ΕΒΕΔ για να δείξεις δύναμη αλλά στο τέλος πήρες και εσύ ότι περνούν όλοι οι υπόλοιποι, ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΥΜΑΡΑ…

  2. Μην είστε μικρόψυχοι, ο Αλέξης είναι αριστερός, αριστερός στον καβάλο και όταν ανάβει αριστερό φλας στο αυτοκίνητο μόνο...

    ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΣΚΛΗΡΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ για μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά από τα ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ-ΤΣΙΡΑΚΙΑ του ΣφΥΡΙΖΑ… Περιμέναμε να ακούσουμε ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ , να εξαγγείλει μειωμένα εισιτήρια, μειωμένες μεταφορές, άφιξη 30 γιατρών, 50 νοσηλευτών, πολλά αναπτυξιακά έργα, όχι σαν την επέκταση του στρατοπέδου φυλακή του Αμανιού, νέο στρατόπεδο στην ΨΕΡΙΜΟ και στην ΝΙΣΥΡΟ, και πολλές άλλες ασπιρίνες σαν το εφάπαξ φιλοδώρημα μισό γιαουρτάκι ΜΟΝΟ για το 2016 που έδωσε στους συνταξιούχους και το βάφτισε 13η σύνταξη, που προέρχεται από την περικοπή των συντάξεων, των επικουρικών, των αναπηρικών των φτωχοποιημένων Ελλήνων ΑΛΛΑ ΠΗΡΑΝ ΤΟ Μ@ΚΡΥΤΕΡΟ από τον ΨΕΥΤΗ και λαϊκιστή που αποκάλεσε τον χοντρό φασίστα ΜΠΟΥΛΗ όπως τον φωνάζαμε όλοι στο Πυλί και στην Νίσυρο και τους ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ που όλο παλεύουν ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΦΠΑ 24% ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ ….

  3. Τα ζώα του λαϊκισμού των ΣφΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάθε φορά που ετοιμάζονται να ψηφίσουν ΜΕΤΡΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ πετάνε την νησιωτικότητα...

    ….και μετά με ελαφριά την συνείδηση και κολ@τούμπες οι γιαλατζί αριστεροί του κ@λου πάνε και ψηφίζουν στα τέσσερα ότι ποιο δεξιό και αντί λαϊκό θα ψήφιζε ο χειρότερος φασίστας για τον λαό. Τώρα μετά την περικοπή των μισθών, συντάξεων, αναπηρικών, ΕΚΑΣ και αφού τους πέταξαν ένα κοκαλάκι που το ονόμασαν ΟΛΙΓΟΝ ΑΠΟ 13η ΣΥΝΤΑΞΗ ετοιμάζονται για τα εργασιακά και τις ομαδικές απολύσεις…

  4. Αχ βρε Ηλία, γιατί δεν τον έφερνες για μια περατζάδα στο Πυλί τον ΨΕΥΤΗ ΑΛΕΞΗ μαζί με τον ΜΠΟΥΛΗ στο στρατόπεδο ψυχών;;;

    Άλλωστε το Πυλί με 40% στήριξε ΣφΥΡΙΖΑ και ο συγΚΑΜΕΝΟΣ στο χωριό έχει κάνει πολλά καλοκαίρια όταν ένα στρογγυλό, στρουμπουλό μπουλουκάκι, ο ΜΠΟΥΛΗΣ, διέμενε στην θεία του στο Πυλί… Έτρωγε πολύ δούλεμα και τώρα που έγινε υπουργός μας το ξεπλήρωσε με το ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΤΟ ΑΜΑΝΙΟΥ…

  5. ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΕΤΕΩΝΕΣ,,,,,,,,,,
    ΣΙΧΑΜΑΤΑ…..ΓΕΡΜΑΝΟΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ……

  6. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΙΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΚΑΛΑ ΟΤΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ ΣΤΑ ΑΓΑΘΑ . ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ,ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΓΑΘΟ ΠΟΥ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΦΠΑ ,,,,,,

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ