Αρχική Ειδήσεις Εν Δωδεκανήσω Ο Σύρος πρόσφυγας από τη Μόρια, παντρεύτηκε την αγαπημένη του Σκωτσέζα στη...

Ο Σύρος πρόσφυγας από τη Μόρια, παντρεύτηκε την αγαπημένη του Σκωτσέζα στη Ρόδο!

1
2602

Ο Μοχάνεντ και η Σάρα επέλεξαν το νησί όπου παντρεύτηκαν κι οι Σκωτσέζοι γονείς της, πριν 30 χρόνια

 

Γράφει

Pοδούλα Λουλουδάκη

Μια ιστορία αγάπης με happy end. Μια διαδρομή από τη Ράκα της Συρίας, το προπύργιο των Τζιχαντιστών μέχρι πρότινος, που πέρασε από τη Σκωτία και την Αθήνα για να καταλήξει στη Ρόδο, όπου έγιναν οι γάμοι!

Ο Μοχάνεντ από τη Ράκα, την πόλη-φάντασμα την οποία κι οι Τούρκοι βομβάρδισαν πριν λίγες ημέρες στις θέσεις των Κούρδων, παντρεύτηκε την αγαπημένη του Σάρα, τη χαμογελαστή Σκωτσέζα που δεν σκέφτηκε θρησκείες και διαφορετικά βιώματα και πήρε τον Σύρο πρόσφυγα που έκανε τρία χρόνια σε στρατόπεδα και δομές συγκέντρωσης προσφύγων από το 2013 που έφυγε λαθραία από τη βομβαρδισμένη πατρίδα του.

Μια ιστορία αγάπης με σταθμό ακόμα και τη Μόρια της Μυτιλήνης  που ευοδώθηκε στο Δημαρχείο της Ρόδου, την περασμένη Τετάρτη, εκεί όπου 30 χρόνια πριν παντρεύτηκαν και οι Σκωτσέζοι γονείς της Σάρας!
Είναι τόσο χαρούμενος ο γαμπρός-και πώς να μην είναι άλλωστε-και τόσο ευτυχισμένη η νύφη  που η χαρά τους είναι μεταδοτική.

Όλα ωραία τους φαίνονταν στην κουβέντα μας που ακολούθησε μετά τους όρκους αιώνιας αγάπης. Και η Ρόδος, η ομορφότερη γωνιά του κόσμου όπου θα επιστρέφουν ξανά και ξανά όπως υποσχέθηκαν, δύο μέρες πριν γυρίσουν στην Αθήνα όπου ζουν.

Ζείτε στην Αθήνα, γιατί ήρθατε να παντρευτείτε στη Ρόδο;
Σάρα:  Η μαμά μου, 30 χρόνια πριν ήρθε μαζί με τον μπαμπά μου από τη Σκωτία και παντρεύτηκαν στη Ρόδο, στο Δημαρχείο. Ήταν ενθουσιασμένη με τη Ρόδο. Πριν από ένα χρόνο πέθανε  και η επιθυμία της ήταν αν ποτέ παντρευτώ, να παντρευτώ στη Ρόδο. Κι αυτό έκανα στη μνήμη της, για να το δει και να χαρεί.

Πώς γνωριστήκατε, Σύρος πρόσφυγας εσύ, με τη Σκωτσέζα που ζει στην Αθήνα;
Μοχάνεντ: 
 Είχε κάνει ανακοίνωση, μέσω facebook ότι θέλει κάποιον αραβόφωνο που να μιλάει αγγλικά για να μπορεί να βοηθήσει στον Oργανισμό για το προσφυγικό, στον οποίο εργάζεται.
Ανταποκρίθηκα εγώ. Συναντηθήκαμε για επαγγελματικούς λόγους, κι όταν γνωριστήκαμε, αγαπηθήκαμε. Μετά από δυο-τρεις μήνες αποφασίσαμε ότι θέλουμε να είμαστε μαζί,

Δεν σκέφτηκες ότι πρόκειται για έναν άλλο πολιτισμό, για έναν άνθρωπο με διαφορετικά βιώματα, Σάρα; Δεν είχες κάποιο δισταγμό;
Σάρα: Δεν με απασχόλησε καθόλου αυτό. Τα πάμε πολύ καλά, ταιριάζουμε, ξέρω την ιστορία της Συρίας, κι όσα δεινά περνάει αυτός ο λαός… Η οικογένειά του βρίσκεται πια στη Γερμανία, κι όταν ο Μοχάνεντ μου είπε ότι φεύγει, να πάει να ζήσει μαζί τους, του είπα ότι θα τον ακολουθήσω οπουδήποτε κι αν  πάει να ζήσει. Τον ακολούθησα στη Γερμανία, του είπα “θα είμαι μαζί σου όπου κι αν πας…”

Έκανες χρόνια για να φτάσεις στην Αθήνα, Μοχάνεντ. Περπάτησες μέσα από άλλες χώρες, φιλοξενήθηκες σε πολλές δομές όπως στη Μόρια της Μυτιλήνης και μετά στον Ελαιώνα… Πώς ξεκίνησε η περιπέτειά σου;
Είναι μεγάλη ιστορία. Έπρεπε να πάω στο Στρατό σε μία χώρα που ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Βομβαρδισμοί και τρόμος. Το 2013 έφυγα από τη Ράκα με τα πόδια, και πήγα στο Κουρδιστάν, έφυγα για Ιράκ, μετά Τουρκία, κι από εκεί Σμύρνη και μπήκα στη Μυτιλήνη. Έμεινα στο στρατόπεδο στη Μόρια για λίγο, κι από τη Μόρια προωθήθηκα στον Πειραιά. Εκεί δεν ήξερα κανέναν, δεν υπήρχε καμία οργάνωση, μόνο οι εθελοντές που προσπαθούσαν να μας βοηθήσουν. Μετά εμένα με πήγαν στον Ελαιώνα. Το 2017  γνώρισα και τη Σάρα.

Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στη Ρόδο;
Σάρα:  Ναι, και μας αρέσει πάρα πολύ. Δεν ξέρω γιατί στη Σκωτία όλοι μιλούν για τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα και την Κω. Η Ρόδος είναι πολύ πιο όμορφη. Θα ερχόμαστε συχνά, είναι ο τόπος που παντρευτήκαμε!

Πηγή: rodiaki.gr

Στο 32 λεπτά:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μπάζει από όλες τις πλευρές το παραμύθι αλλά ας ευχηθούμε στο ζεύγος βίον ανθόσπαρτον και πολλούς απογόνους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ