Το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Καμπουράκη

0
626

Εκατοντάδες απλοί πολίτες, φίλοι, συγγενείς, εκπρόσωποι φορέων και αρχών, πολιτικών κομμάτων κι η οικογένειά του, αποχαιρέτησαν χθες το μεσημέρι τον άνθρωπο, τον επιχειρηματία, τον πρωτοπόρο, τον οικογενειάρχη  και τον καλοσυνάτο Ροδίτη, στην τελευταία του κατοικία.

Ο Βασίλης Καμπουράκης, που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην τοπική μας κοινωνία, ήταν ο άνθρωπος που αγωνίστηκε με επιμονή και μεθοδικότητα, καταφέρνοντας έτσι να κυριαρχήσει επιχειρηματικά για πολλές δεκαετίες στην επιχειρηματική ζωή του τόπου μας.
Η κηδεία του έγινε χθες στις 2 το μεσημέρι από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο γιος του και δήμαρχος Ρόδου κος Αντώνης Καμπουράκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ρόδου κος Μανώλης Μαρκόπουλος.
Διαβάστηκαν επίσης δεκάδες ψηφίσματα που εκδόθηκαν από φορείς του πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλόγους κ.α

Ο επικήδειος λόγος του Αντώνη Καμπουράκη
Ράγισαν  καρδιές στον επικήδειο που εκφώνησε ο δήμαρχος Ρόδου κος Αντώνης Καμπουράκης. Επισήμανε συγκεκριμένα:
“Σεβαστέ, και Αγαπημένε μου Πατέρα,
Ο Θεός σε πήρε κοντά του. Έκανες, σ’ όλη τη ζωή σου, με αφοσίωση, το έργο Του στη γη. Τώρα, ίσως έχει για σένα, μια άλλη αποστολή, στον ουρανό. Γιατί σίγουρα ξέρει ο Θεός, πόσο ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα υπήρξες. Ξέρει, πως ποτέ δεν σταματούσες, καμιά προσπάθεια, μέχρι να νιώσεις περήφανος, για το αποτέλεσμα.

Για το έργο σου, μιλούν ήδη, και θα μιλήσουν πολλοί άνθρωποι που σε γνώρισαν, και έζησαν τις αρετές σου, και την προσφορά σου.Εγώ, αυτό που θέλω να σου πω, σαν γιoς σου, αυτή την ώρα της μεγάλης προσωπικής οδύνης, είναι πως για μένα, ήσουν πάντα η Αρχή! Πάντα! Για όλα! Γι’ αυτό, και μου είναι αδύνατον, να μιλήσω για τέλος!
Πρώτα απ’ όλα, συνεχίζουμε εμείς, η οικογένειά σου. Η πολυαγαπημένη σύντροφος της ζωής σου, η μητέρα μας κι  εμείς, τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου. Ξέρουμε πως μας αφήνεις στο πόδι σου, για να συνεχίσουμε το έργο σου. Και θα το πράξουμε στο ακέραιο, όπως εσύ μας δίδαξες, με την ίδια τη ζωή σου.
Έπειτα, δεν υπάρχει τέλος για σένα στις καρδιές μας. Και στο νου μας. Γι’ αυτό, και δεν θα σταματήσουμε νοερά, να προστρέχουμε σε σένα. Να ζητάμε συμβουλή και καθοδήγηση.

Και είναι ακλόνητη η πίστη μας, πως ακόμη κι από κει ψηλά, εσύ  θα βρεις τον τρόπο, για να συνεχίσεις να μοιράζεσαι μαζί μας, το φως της σοφίας σου. Όπως έκανες σε όλη τη ζωή σου. Από την πρώτη στιγμή που σε θυμάμαι.
Αυτό είναι κάτι που καταπραΰνει, έστω και λίγο, τον πόνο σήμερα. Η ευγνωμοσύνη που νιώθω, για όλες τις στιγμές, που μοιραστήκαμε μαζί. Στιγμές πατέρα και γιου. Στιγμές που μου έδωσαν ρίζες, για να νιώθω πάντα, πού είναι το σπίτι μου. Στιγμές που μου έδωσαν φτερά, για να κοιτάζω ψηλά, και να τολμώ, να πετώ προς τα εκεί.

Έτσι έμαθα δίπλα σου, πως το πιο μεγάλο δώρο στις ζωές των ανθρώπων, όσο βρίσκονται επί γης, είναι οι  στιγμές με τους ανθρώπους τους. Οι στιγμές που δημιουργούν αναμνήσεις, που μένουν αναλλοίωτες, μέσα στη ροή του χρόνου.
Όσο πιεστικοί κι αν είναι οι ρυθμοί, όσο φορτικές κι αν είναι οι υποχρεώσεις, ο πιο πολύτιμος χρόνος μας, είναι αυτός που αφιερώνουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να σπαταλάμε, όχι λεπτό, αλλά ούτε δευτερόλεπτο από την ουσία της ζωής, από τη συνεχή μέριμνα και τη φροντίδα για τους αγαπημένους μας. Είναι, ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε.
Καλό ταξίδι, πατέρα μου.»

Στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε ο κος Μανώλης Μαρκόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα:
«Με βαθιά συγκίνηση και μεγάλη οδύνη, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου αποχαιρετά, τον πρωτοπόρο και τον οραματιστή, που προείδε τη δυναμική της Τουριστικής Αγοράς, που αφήσε το δημιουργικό και αέναο αποτύπωμά του, στην ιστορία του τόπου.
O Βασίλης Καμπουράκης θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας, και θα εμπνέει τις επόμενες γενιές. Θα προσωποποιεί τις έννοιες της εργατικότητας, της κοινωνικής προσφοράς αλλά και της ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής επιτυχίας και οικογενειακής ζωής. Και αυτή είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη, που την αφήνει σε όλους μας!!

Είθισται σε τέτοιες στιγμές τα λόγια να χαρίζονται απλόχερα εις μνήμην του εκλιπόντος όμως στην περίπτωση του Βασίλη Καμπουράκη νιώθεις βαθύτατα υπόλογος ότι τα λόγια δεν έφθασαν να περιγράψουν το μεγαλείο της προσωπικότητάς του.
Δεν είχα την τιμή να τον γνωρίζω προσωπικά,  όμως από μικρό παιδί άκουγα για τα επιτεύγματά του και ένιωθα δέος  καθώς όποτε ο πατέρας μου προσπαθούσε να περιγράψει την έννοια του ικανότατου επιχειρηματία, αξιοκράτη εργοδότη και καλού οικογενειάρχη χρησιμοποιούσε το παράδειγμά του.  Μέσα από την συνεργασία και τη φιλία με τον γιο του Αντώνη συνειδητοποίησα ότι ακόμα και αυτό που είχα εκτιμήσει  υστερούσε  της πραγματικότητας.

Στον Βασίλη Καμπουράκη, απευθύνουμε σήμερα το ύστατο Χαίρε. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Ροδίτικης γης, που θα τον σκεπάσει. Της Ροδίτικης γης, που τόσα της πρόσφερε. Αιωνία του η μνήμη.» Ο Βασίλης Καμπουράκης πατέρας του σημερινού δημάρχου Ρόδου, ήταν ένας  χαμηλών και ήπιων τόνων άνθρωπος, και ένας από τους αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες του νησιού μας.
Με την εργατικότητα και τη μεθοδικότητά του κατάφερε να κυριαρχήσει σε κορυφαίες θέσεις στην τουριστική αγορά της χώρας μας. Γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1931 στην Αιθιοπία. Το 1947 έφυγε και εγκαταστάθηκε στο Τζιμπουτί της τότε γαλλικής Σομαλίας.

Στη Ρόδο επέστρεψε το 1960, όπου παντρεύτηκε τη Βαλασία το γένος Μαρκουλή και απέκτησε δύο παιδιά: Τον Αντώνη και τη Μαίρη.
Το 1962 άρχισε τις οικοδομικές εργασίες του ξενοδοχείου Mediterranean δυναμικότητας 297 κλινών,  του οποίου τα εγκαίνια έγιναν τον Ιούνιο του 1964. Από το 1966 προγραμμάτιζε με τους συνεργάτες του νέες επενδύσεις και το 1968 έγινε ένας από τους κύριους μετόχους της εταιρείας η οποία κατασκεύασε το ξενοδοχείο Rodos Palace.

Τo 1970 αφού πούλησε τις επιχειρήσεις του στο εξωτερικό εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Ρόδο ασχολούμενος προσωπικά με τη διεύθυνση του ξενοδοχείου Mediterranean και την ανέγερση του Rodos Palace που λειτούργησε το 1973 και ήταν δυναμικότητας 1220 κλινών.

Πηγή: rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ