«Ξεφούσκωσε» η υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας με κατηγορούμενο έναν 60χρονο κάτοικο της Κω

1
982
Ποινή φυλάκισης 5 ετών επέβαλε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου σ’ έναν 60χρονο κάτοικο της Κω, που κρίθηκε ένοχος, με απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3), κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας, απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, με θύμα την πρώην σύντροφό του.
Αναγνώρισε εξάλλου στον κατηγορούμενο, με ομόφωνη απόφασή του, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς για μεγάλο διάστημα μετά την πράξη. Δύο τακτικοί δικαστές είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να κηρυχθεί ένοχος απειλής κι ένα μέλος ένοχος εξύβρισης επί τω έργω. Κρίθηκε εξάλλου αθώος για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί.
Το Δικαστήριο αφού αφαίρεσε τον χρόνο κράτησής του (363 ημέρες), ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής υπό τον όρο μη συμβίωσης, μη προσέγγισης και μη συναναστροφής του κατηγορούμενου με το θύμα. Ομοφώνως αποφάσισε επιπλέον η έφεση του κατηγορούμενου να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Η Εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε στην αγόρευσή της στο δικαστήριο να κριθεί ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας και αθώος παραβίασης των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί όντας κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση του αδελφού της πρώην συντρόφου του. Πρότεινε εξάλλου να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 5 ετών. Σημειώνεται ότι κατερρίφθησαν ουσιαστικώς οι ισχυρισμοί της φερόμενης ως θύματος απόπειρας ανθρωποκτονίας.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» στον κατηγορούμενο είχε επιβληθεί την 14η Οκτωβρίου 2019 ποινή κάθειρξης 13 ετών για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με ενδεχόμενο δόλο, του 46χρονου αδελφού της συντρόφου του, Leandro Λάππα αλλά και για παράνομη οπλοχρησία. Κατά της τελευταίας αποφάσεως έχει ασκηθεί από τον Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου έφεση, κατόπιν αιτήσεως των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας κ.κ. Μιχάλη Εκατομάτη και Παναγιώτη Κανελλόπουλου.
Ο Εισαγγελέας έκρινε ειδικότερα ότι η ποινή που του επιβλήθηκε είναι χαμηλή και δυσανάλογη της σοβαρότητας του αδικήματος και του τρόπου που αυτό διεπράχθη.
Θυμίζουμε ότι το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και ομοφώνως αποφάσισε να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η απόφασή του.
Την 25η Ιουνίου 2015 και περί ώραν 05.00 ο κατηγορούμενος μετέβη στην οικία, όπου διέμεναν η σύντροφός του Ισιδώρα Λάππα και ο αδελφός της Leandro Λάππα, στην περιοχή Λάμπη της Κω, και με την χρήση κυνηγετικού όπλου, το οποίο κατείχε νόμιμα, πυροβόλησε δύο φορές τον ομφαλό της πίσω πόρτας, την παραβίασε και εισήλθε εντός, ενώ και τα δύο θύματα κοιμόντουσαν. Κατευθύνθηκε στο δωμάτιο, όπου κοιμόταν ο δεύτερος και τον πυροβόλησε, προκαλώντας του τραύματα στον θώρακα, στη λεκάνη και στα πόδια. Το θύμα διακομίσθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο της Κω στο «Θριάσειο» της Ελευσίνας και η αστυνομία ενημερώθηκε περί ώραν 15.40 ότι απεβίωσε.
Ο κατηγορούμενος αποδέχτηκε αμέσως τις κατηγορίες και οδήγησε τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω στο καρνάγιο του Ζηπαρίου, όπου είχε απορρίψει το κυνηγετικό όπλο, που είχε χρησιμοποιήσει. Από το όπλο βρέθηκε μόνο η κάνη, ενώ κατά δήλωση του δράστη, η καραμπίνα χώρισε σε δύο τμήματα όταν την πέταξε στη θάλασσα.
Στην υπόθεση που εξέτασε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου, ο κατηγορούμενος φέρεται την 1η Οκτωβρίου 2018 και περί ώρα 11.30 να εισήλθε αιφνιδίως στο κείμενο επί της οδού Ιπποκράτους κατάστημα της συντρόφου του, Ισιδώρας Λάππα, την οποία, αφού είχε επανειλημμένα κατά το παρελθόν απειλήσει ότι θα τη σκοτώσει, αποπειράθηκε να θανατώσει βάζοντας φωτιά στο σώμα και στα ρούχα της, όντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατόπιν σχεδίου και ειδικής προετοιμασίας με προμήθεια μπουκαλιού βενζίνης, καταδιώκοντάς την ακόμη και σε διπλανό εμπορικό κατάστημα, στο οποίο αυτή κατέφυγε προκειμένου να σωθεί, και αφού την περιέλουσε με βενζίνη, στο πρόσωπο, σε διάφορα σημεία του σώματός της και στα ρούχα της, επιχείρησε να βάλει φωτιά στα ρούχα της με τον αναπτήρα του για να της αφαιρέσει τη ζωή, καίγοντάς την ζωντανή.
Πλην όμως απέτυχε να ολοκληρώσει την πράξη του, καθώς αφενός μεν η παθούσα αντιστάθηκε καταφεύγοντας στο διπλανό εμπορικό κατάστημα και αφετέρου συγκεντρώθηκαν περίοικοι, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να αναγκαστεί να αποχωρήσει τρεπόμενος σε φυγή. Ακολούθως, αυθημερόν και ώρα 12.45 η Ισιδώρα Λάππα, προσήλθε στο Τμήμα Ασφαλείας Κω, όπου προέβη στην από 1 Οκτωβρίου 2018 ένορκη εξέταση μάρτυρα επέχουσα θέση μήνυσης σε βάρος του κατηγορουμένου, παραδίδοντας μία κοντομάνικη μπλούζα χρώματος κίτρινου με σχέδια στο εμπρόσθιο μέρος της, ένα διαφανές πλαστικό μπουκάλι το οποίο περιείχε ποσότητα βενζίνης και έναν αναπτήρα μάρκας “bic”, χρώματος λαχανί.
Εν συνεχεία, αυθημερόν και περί ώρα 13.55, ο κατηγορούμενος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τ.Α. Κω.
Περαιτέρω, κατηγορήθηκε αλλά αθωώθηκε για το ότι ενώ σε βάρος του για την αξιόποινη κακουργηματική πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, είχε επιβληθεί, δυνάμει της υπ’ αριθμ.67/2016 Διάταξης της κ. Ανακρίτριας Κω, κατ’ οίκον περιορισμός στην οικία του, στο Ζηπάρι Κω, καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, σε περίπτωση δε, που θέλει να μετακινηθεί εκτός οικίας θα εκδίδεται κατόπιν αίτησης του σχετική διάταξη της κ. Ανακρίτριας Κω, ο κατηγορούμενος παρανόμως και άνευ αδείας και έκδοσης σχετικής διάταξης της κ. Ανακρίτριας Κω, εγκατέλειψε την οικία του στο Ζηπάρι και κατά τα προαναφερθέντα μετέβη στο κατάστημα της Ισιδώρας Λάππα στην πόλη της Κω, παραβιάζοντας την ως άνω υποχρέωσή του από την ανωτέρω ανακριτική Διάταξη.
Από την χθεσινή ακροαματική διαδικασία δεν έλειψαν οι εντάσεις ενώ άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου κκ Άκης Δημητριάδης και Αλέξης Κούγιας, ανέπτυξαν πλειστάκις τον ισχυρισμό ότι η πρώην σύντροφος του κατηγορούμενου κατόρθωσε να έχει σήμερα μια μεγάλη περιουσία εκμεταλλευόμενη τον ίδιο αλλά και την οικογένεια του εκλιπόντος πρώην συζύγου της.
Ο ίδιος απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι είχε μεταβεί στο κατάστημά της από τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου στο οποίο είχε μεταβεί για θέμα υγείας που αντιμετώπιζε κι ότι ούτε είχε πρόθεση να την κάψει καθώς στο μπουκάλι υπήρχε μανταρινάδα και όχι βενζίνη και περαιτέρω δεν είχε μαζί του αναπτήρα. Παραδέχτηκε ότι πράγματι την τράβηξε με δύναμη και την εξύβρισε τονίζοντας ότι σε αυτό τον οδήγησε η δική της συμπεριφορά προσθέτοντας ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τον φόνο συνέχιζαν να έχουν ερωτικές σχέσεις και δεσμό.
Σημειώνεται εξάλλου ότι προσκομίστηκε στο δικαστήριο και επιδείχθηκε βίντεο από κύκλωμα εξωτερικής μαγνητοσκόπησης του καταστήματος στο οποίο είχε καταγραφεί το επίμαχο συμβάν και το οποίο μάλιστα αναμεταδόθηκε σε μεσημεριανή εκπομπή μεγάλης τηλεθέασης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ