Κίναρος: Χάλασε η γεννήτρια της κυρά Ρηνιώς – Αρνείται να εγκαταλείψει την βραχονησίδα (ΒΙΝΤΕΟ)

0
1759

Λίγα λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου 2020 εντοπίστηκε από το πλήρωμα του Super Puma η κυρα-Ρηνιώ. Σύμφωνα με το πλήρωμα του Super Puma, που έδωσε επίσημη αναφορά -οι συγγενείς της ενημερώθηκαν αμέσως-, είναι καλά στην υγεία της.

Το Super Puma, λόγω των θυελλωδών ανέμων, δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στο νησί, αλλά η κυρία Ειρήνη τούς είπε πως έχει πάθει βλάβη η γεννήτρια και έχει μείνει από ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, τους είπε πως οι προμήθειες που έχει επαρκούν για δύο ακόμα ημέρες. Αύριο Παρασκευή θα γίνει νέα επιχείρηση του στρατού για να δοθούν προμήθειες και να επισκευαστεί η γεννήτρια.

Βίντεο: Οι πρώτες εικόνες από τον εντοπισμό της κυρά Ρηνιώς στην Κίναρο

kinaros

Δείτε το Super Puma να προσπαθεί να φτάσει πάνω από το σπίτι της γυναίκας υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες

Βίντεο από τον εντοπισμό της

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από την επιχείρηση εντοπισμού της μοναδικής κατοίκου της Κινάρου.

Στο οπτικοακουστικό υλικό απεικονίζεται η ηλικιωμένη γυναίκα έξω από το σπίτι όπου διαμένει.

Το βίντεο προέρχεται από κάμερα που ήταν εγκατεστημένη στο «Super Puma», το οποίο απογειώθηκε από τη Ρόδο, προκειμένου να εντοπίσει την 73χρονη.

Εντός του ελικοπτέρου, όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός «ΣΚΑΪ», βρισκόταν ομάδα διασωστών, καθώς και ένας στρατιωτικός γιατρός.

Δεν εγκαταλείπει το νησί

Μάλιστα, όταν οι διασώστες της είπαν να την μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος στη Ρόδο μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές, αυτή αρνήθηκε.

Μάλιστα τους είπε πως έχει μερικές προμήθειες για να περάσει τις επόμενες ημέρες στο νησί μέχρι να περάσει αυτό το κύμα κακοκαιρίας. «Μην ανησυχείτε για εμένα», είπε χαρακτηριστικά στους διασώστες και αρνήθηκε να φύγει από το νησί.

Θέλει να παραμείνει εκεί όπως κάνει τα τελευταία χρόνια, μαζί με τα αιγοπρόβατά της τα οποία της κρατάνε συντροφιά μετά τον θάνατο του συζύγου της.

Ποια είναι η κυρία Ρηνιώ

Η κυρία Ρηνιώ έμαθε να φροντίζει μόνη της τον εαυτό της, καθώς μπορεί να κάνει μέχρι και 20 ημέρες χωρίς να φτάσει το καϊκάκι από την Αμοργό που της μεταφέρει τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειάζεται.

Παράλληλα, φροντίζει τα ζώα της, το σπίτι της, αλλά και το μνημείο των τριών πεσόντων ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους το 2016.

Η ίδια σε παλαιότερες δηλώσεις της είχε αναφέρει: «Φοβάμαι πως αν κλείσω τα μάτια μου το νησί θα το πάρουν οι Τούρκοι. Ο Ερντογάν άλλωστε κατά το παρελθόν είχε δηλώσει πως η Κίναρος προορίζεται για χώρο λατρείας. Δεν έχω νιώσει ποτέ απειλή. Παρά το γεγονός πως ζω σε ένα μέρος πάνω από το οποίο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κάνουν συχνά πτήσεις, δεν τρομάζω».

Στις 11 Φεβρουαρίου 2016 ελικόπτερο Agusta Bell 212 Πολεμικού Ναυτικού, στο οποίο επέβαιναν τρεις αξιωματικοί, εξαφανίστηκε από το ραντάρ της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς», λίγο μετά τις 2.45 π.μ., στην πλαγιά απόκρημνης περιοχής της Κινάρου. Σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή εντοπίστηκαν τα πρώτα συντρίμμια του ελικοπτέρου. Στην περιοχή βρέθηκαν οι σοροί του κυβερνήτη υποπλοίαρχου Αναστασίου Τουλίτση, του συγκυβερνήτη υποπλοίαρχου Κωνσταντίνο Πανανά και του χειριστή ραντάρ επιφανείας σημαιοφόρου Ελευθέριου Ευαγγέλου.

Πηγή: in.gr

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ώρες η αγωνία των συγγενών είχε πιάσει κόκκινο, καθώς η κυρα-Ρηνιώ, η μοναδική κάτοικος στη βραχονησίδα Κίναρος, στη μέση του Αιγαίου, είχε να δώσει σημεία τρία εικοσιτετράωρα. Μόνιμη κάτοικος Καλύμνου, η κόρη της κυρίας Ειρήνης ζει ώρες αγωνίας, καθώς, όπως είπε αποκλειστικά στο ethnos.gr, είχε να επικοινωνήσει με τη μητέρα της από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας (30 Δεκεμβρίου).

«Μιλούσαμε 2-3 φορές τη μέρα»

«Με τη μητέρα μου μιλούσαμε κάθε μέρα 2-3 φορές. Η τελευταία φορά ήταν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Ανταλλάξαμε ευχές και ανανεώσαμε την επικοινωνία μας για το πρωί της Τρίτης παραμονή Πρωτοχρονιάς. Δεν μας κάλεσε και, όσες φορές προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί της, το τηλέφωνό της ήταν και είναι απενεργοποιημένο. Ανησυχούμε πολύ για την τύχη της» είπε στο ethnos.gr η κυρία Ακαθή, ενώ σε αναμμένα κάρβουνα κάθονταν και οι δυο γιοι της κυρα-Ρηνιώς, ο Γιώργος, που αυτή την περίοδο μένει και εργάζεται επίσης στην Κάλυμνο, αλλά και ο Γρηγόρης, που βρίσκεται στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Ο Γιώργος για περίπου 4-5 μήνες τον χρόνο βρίσκεται μαζί της στο νησάκι Κίναρος, βοηθώντας την στη φροντίδα των ζώων και την καλλιέργεια του μποστανιού που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το μικρό φυσικό λιμανάκι.

Δεν προσγειώθηκε το Super Puma

Λόγω του προχωρημένου της ώρας, και επειδή στην κορυφή του νησιού που υπάρχει ελικοδρόμιο οι ριπές του ανέμου είναι πάνω από 9 μποφόρ, το Super Puma δεν προσγειώθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο (3/1) θα γίνει νέα επιχείρηση όπου θα συμμετέχει και πάλι γιατρός, αλλά και τα απαραίτητα εφόδια για την επισκευή της γεννήτριας καθώς και τρόφιμα για να μπορέσει η κυρία Ειρήνη να περάσει τις δύσκολες ημέρες της κακοκαιρίας που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί και το επόμενο δεκαήμερο. Το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το νησί απορρίπτεται κατηγορηματικά από την ίδια σε όλες τις επικοινωνίες που γίνονται μαζί της καθημερινά.

Είχε εκφράσει τις ανησυχίες της στο ethnos.gr

Πριν από δύο μήνες το ethnos.gr είχε επικοινωνήσει με την κυρία Ειρήνη και τότε η 74χρονη είχε εκφράσει την ανησυχία της για τις παλιές υποδομές που έχει το νησί. Μάλιστα είχε κάνει έκκληση να φτιαχτεί το καλύβι της για να μην πέσει και την πλακώσει. Πρόκειται για έναν παλιό στάβλο που αργότερα είχε γίνει ταβέρνα από τον πατέρα της και μετά εγκαταλείφθηκε μέχρι την επιστροφή της ίδιας και του συζύγου της στο νησί που μετατράπηκε στο σπίτι της. Πρόκειται για κατασκευή που στο εσωτερικό της έχει καλάμια και οι σοβάδες καταρρέουν από την υγρασία και τις κακοκαιρίες.

Χάλασε η γεννήτρια

Να σημειωθεί επίσης πως το τηλέφωνο της είναι δορυφορικό και όπως και οι λάμπες φωτισμού τροφοδοτούνται από μία γεννήτρια. Οι συγγενείς της εκτιμούν πως είτε η γεννήτρια χάλασε είτε έμεινε από πετρέλαιο καθώς λόγω της κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών ήταν αδύνατη η προσέγγιση του λιμενικού και του καϊκιού που την προσεγγίζει από την Αμοργό και της πηγαίνει προμήθειες.

«Ησυχάσαμε…»

«Το σημαντικό είναι πως είναι καλά στην υγεία της. Ησυχάσαμε όλοι. Ευχαριστούμε το πλήρωμα του Super Puma αλλά και όσους βοήθησαν για την επιχείρηση. Ελπίζω να αποκατασταθεί γρήγορα η επικοινωνία μας αλλά κάποια στιγμή πρέπει να εισακουστούν οι εκκλήσεις για να φτιαχτούν οι υποδομές στο νησί ώστε να υπάρχει ρεύμα, νερό και τηλέφωνο. Υπάρχουν υποσχέσεις για να φτιαχτεί ένα σπιτάκι αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει κάτι χειροπιαστό καθώς υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Ελπίζω να γίνει μία αρχή και να εκπληρωθεί η επιθυμία της», είπε στο ethnos.gr η κόρης της Ακαθή.

Μαζί με τις φωτογραφίες των ηρώων

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία της κυρά Ειρήνης ήταν την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, ενώ στην συνέντευξη που είχε δώσει στο ethnos.gr είχε πει πως περνάει τον χειμώνα παρέα με φωτογραφίες των παιδιών της, του αείμνηστου συζύγου της Μικέ, αλλά και των ηρώων Κωνσταντίνου Πανανά, του Ελευθέριου Ευαγγέλου και του Αναστασίου Τουλίτση. Ηταν τα παλικάρια του πληρώματος του ελικοπτέρου Agusta Bell 212 με κωδικό ονομασίας «Πάπα Νοβέμπερ 28» που κατέπεσε κάτω από άγνωστες συνθήκες το ξημέρωμα της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου 2016, σε πλαγιά της Κινάρου και από τότε η κυρά Ειρήνη έχει τις φωτογραφίες τους πάνω στο τραπέζι της καλύβα της…

Πηγή: ethnos.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ