Γεωδίφης: Οι σεισμοί το 2019 στη Δωδεκάνησο

0
705

Η Δωδεκάνησος είναι εστία σεισμικής δραστηριότητας, σε μεγάλο βαθμό λόγω της γεωδυναμικής θέσης στην Μεσόγειο και των σημαντικών συστημάτων διάρρηξης που απαντούν στο νομό. Τα σημαντικότερα σεισμικά κέντρα της Δωδεκανήσου συναντώνται στον Κεραμεικό Κόλπο και γύρω από την Ρόδο.

Τι έγινε το 2019;Το περασμένο έτος περίπου 692 σεισμοί από 2 Ρίχτερ-5,1 βαθμούς καταγράφηκαν από το EMSC στον ευρύτερο χώρο του νομού[ δες χάρτη].

Στην τάφρο της Ρόδου συνέβη ο μεγαλύτερος στις 3/10/2019.

Οι περισσότεροι συνέβησαν στην θάλασσα. Τα ρήγματα της Δωδεκανήσου μπορούν να δώσουν σεισμούς εως 8 βαθμούς ή λίγο παραπάνω.

Η περίοδος επανάληψης σεισμών με μέγεθος 6 βαθμών ή περισσότερο είναι 8,12,20,40 χρόνια για κάθε σεισμογόνο χώρο της περιοχής. Υπάρχουν αρκετά ρήγματα που έχουν καθυστερήσει να δώσουν ένα ισχυρό γεγονός.

Εάν πρόκειται να είμαστε προετοιμασμένοι για τον επόμενο «μεγάλο», είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι συνέβη κατά τη διάρκεια των χειρότερων σεισμών της ιστορίας μας και ποια μέρη είναι τα πιο ευάλωτα.

Ο χάρτης δείχνει την γεωγραφική κατανομή των επικέντρων των σεισμών με μέγεθος τουλάχιστον 2 βαθμών που έγιναν μεταξύ 1/1/2019 και 1/1/2020 και τα σημαντικότερα ρήγματα της περιοχής.

ΠΗΓΗ: Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ