Ρόδος: Aπατεώνες παριστάνουν και πάλι τους τεχνικούς της… Microsoft (Κρούσματα και στην Κω…)

0
694

Eπικοινωνούν με δεκάδες Δωδεκανήσιους και ζητούν πρόσβαση στον υπολογιστή τους…

Δεκάδες περιπτώσεις  απόπειρας τηλεφωνικής απάτης, κατεγράφησαν και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες στο νησί της Ρόδου και όχι μόνο,  από δήθεν τεχνικούς της Microsoft που καλούν από τη Βρετανία, προκειμένου διορθώσουν το λογισμικό που υπάρχει στον υπολογιστή μας.

Πρόκειται για διεθνή σπείρα απατεώνων, που έχει ως στόχο να εξαπατήσει τους κατόχους των ηλεκτρονικών υπολογιστών και να υποκλέψουν στη συνέχεια κωδικούς και στοιχεία λογαριασμών, καθώς επίσης και άλλα προσωπικά δεδομένα!

Οι τηλεφωνικοί αριθμοί που καλούν οι απατεώνες, ξεκινούν από το +44 (κωδικός Μεγάλης Βρετανίας) και οι υπάλληλοι, μιλούν με ιδιόμορφη προφορά την αγγλική γλώσσα.
Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη δίδουν τα στοιχεία τους για κανέναν λόγο στους  επιτήδειους, ούτε βεβαίως και πρόσβαση στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή (μέσω Team Viewer) γιατί ουσιαστικά είναι σαν να παραδίδουν το κλειδί του σπιτιού τους και το πορτοφόλι τους στους απατεώνες αυτούς.

Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή
Τα κόλπο εξαπάτησης μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, δεν είναι νέο. Και πριν από 4 περίπου μήνες, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταγραφεί και πάλι στο νησί της Ρόδου.

Ο δήθεν υπάλληλος της Microsoft,  με την πρόφαση βλάβης στον υπολογιστή του καλούντος τον καθοδηγεί προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή του χρήστη και να υποκλέψει προσωπικά στοιχεία και κωδικούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλά κρούσματα απατηλών τηλεφωνικών κλήσεων σε πολίτες, με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Ειδικότερα, άγνωστοι προσποιούνται υπαλλήλους μεγάλων εταιρειών λογισμικού και επιχειρούν να καθοδηγήσουν τους πολίτες, προκειμένου να επιλύσουν δήθεν πρόβλημα του υπολογιστή τους. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης.

Ο τρόπος δράσης
του κυκλώματος των απατεώνων

Αφού κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ανυποψίαστων θυμάτων και εγκαταστήσουν το κακόβουλο λογισμικό, επιχειρούν να αποσπάσουν ευαίσθητα δεδομένα όπως όνομα χρήστη, κωδικούς πρόσβασης, κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.

Παράλληλα, προσπαθούν να εκμαιεύσουν πληροφορίες πιστωτικών καρτών, ώστε να μπορέσουν να χρεώσουν για τη δήθεν εκτέλεση εργασίας υποστήριξης του υπολογιστή. Έτσι, οδηγούν τα υποψήφια θύματα σε παραπλανητικές ιστοσελίδες και ζητούν να εισαχθούν στοιχεία των πιστωτικών καρτών και άλλα προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία.

Αξίζει να τονιστεί πως ο εντοπισμός του δράστη από το τηλέφωνο καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολος καθώς είτε πρόκειται για διαδικτυακό νούμερο είτε πρόκειται για ανύπαρκτους κατόχους είτε για χώρες που παραπέμπουν δεν συνεργάζονται με την INTERPOL.

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΕΛ.ΑΣ. καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.

Σε περίπτωση τώρα που κάποιος έχει φανερώσει προσωπικά στοιχεία, συστήνεται η άμεση κατάργηση όσων εφαρμογών ζήτησαν οι δράστες, η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στις συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση και η εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων ή επικίνδυνων προγραμμάτων, με τη βοήθεια ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας. Επιπλέον, προτείνεται η αλλαγή κωδικών πρόσβασης και η χρήση ισχυρών κωδικών, καθώς επίσης και η άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο, κατά περίπτωση, τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών – μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζει.

Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση κρίνεται αναγκαία τόσο η δήλωση του περιστατικού απάτης στην τεχνική υποστήριξη της εταιρείας, που υποδύθηκαν οι επιτήδειοι όσο και η καταγγελία του γεγονότος στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στοιχεία επικοινωνίας με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
Μέσω e-mail:
[email protected].

Πηγή: rodiaki.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ