Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Επαρχείο Κω: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων δειγματοληπτικών ελέγχων (Σαπιοβούλα & δάκος, όχι γλοιοσπόριο)

2
936

Από το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας  Επαρχείο Κω ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Μετά από διενέργεια τριών δειγματοληψιών ελαιοκάρπου ενημερώνουμε τους ελαιοπαραγωγούς ότι:

 

1.Στους καρπούς των δύο δειγμάτων διαπιστώθηκε η παρουσία του μύκητα Camarosporium dalmaticum (Σαπιοβούλα)

Στην αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί ο παραπάνω μύκητας συμβάλει η καταπολέμηση του δάκου της ελιάς κυρίως όταν εφαρμόζονται προληπτικοί ψεκασμοί. Όταν γίνεται εφαρμογή θεραπευτικών ψεκασμών ο πληθυσμός του δάκου έχει ήδη κυκλοφορήσει και συνεπώς έχουν γίνει τα πρώτα νύγματα – πύλες εισόδου του παθογόνου που προκαλεί την Σαπιοβούλα τέλη Φθινοπώρου αρχές του Χειμώνα. Και στην περίπτωση αυτή όμως η καταπολέμηση του εντόμου περιορίζει την εξάπλωση της ασθένειας.

 

2.Σε κανένα δείγμα από τα τρία που αποστείλαμε δε διαπιστώθηκε η παρουσία του  μύκητα Gleosporium olivarum (γλοιοσπόριο).                               Συνεπώς δεν απαιτούνται προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα.

 

3.Στους καρπούς και των τριών δειγμάτων διαπιστώθηκε προσβολή από το έντομο Dacus olea (δάκος).                                                                                       Ο δάκος είναι ο σοβαρότερος  εχθρός της ελιάς στη χώρα μας διότι η ζημιά που προκαλεί  είναι τόσο ποσοτική μείωση της παραγωγής αλλά και ποιοτική με την υποβάθμιση των οργανοληπτικών ιδιοτήτων του παραγόμενου λαδιού.

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ? ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΤΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ? ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ? ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΑΦΑΝΤΟΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ