Bloomberg: Φόβοι ακόμα και για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

3
832

Ακόμα και για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία κάνει λόγο το Bloomberg σε δημοσίευμά του, δείχνοντας με τον πιο ενδεικτικό τρόπο το πώς βλέπει η διεθνής κοινότητα την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανταπόκριση του πρακτορείου από τις Βρυξέλλες, «η ΕΕ είναι τρομοκρατημένη μπροστά σε ένα ενδεχόμενο νέο μεταναστευτικό κύμα από τις Βρυξέλλες και αυτός ο φόβος βρίσκεται πίσω από την πολιτική της Ένωσης αναφορικά με τη Λιβύη και την Τουρκία. Ωστόσο το μπλοκ ενδεχομένως θα πρέπει να επεκτείνει τη λίστα με τις ανησυχίες του. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα αρχίσει εξορυκτικές εργασίες, πιθανότατα σε ύδατα που η Ελλάδα θεωρεί ως δικά της σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΟΗΕ».

«Για την Αθήνα», συνεχίζει το Bloomberg, «μια τέτοια κίνηση θα ξεπερνούσε τα όρια και ακόμη δήλωση Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ένα διπλωματικό διάβημα δεν θα μπορούσε να την σταματήσει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα είχε πολλά περιθώρια, δηλαδή ή να εμποδίσει τα τουρκικά γεωτρύπανα ή να διακινδυνεύσει την πολιτική αυτοκτονία του».
«Και μετά τι;», αναρωτιέται το Bloomberg και συνεχίζει:
«Όσοι ανακαλούν στη μνήμη τους τον Ιανουάριο του 1996 [σ.σ. κρίση των Ιμίων], γνωρίζουν ότι άσχημα πράγματα δεν συμβαίνουν πάντα κατόπιν σχεδίου. Χρειάζεται έναν λάθος υπολογισμό ή ένα στραβοπάτημα, ώστε να οδηγηθεί η κατάσταση στην καταστροφή».

Έμμεση αναφορά και από το «Der Spiegel»
Στα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στην Ελλάδα και σε μια πιθανή απάντηση της Αθήνας με χρήση στρατιωτικών μέσων, όταν δεν θα της έχει απομείνει άλλη δυνατότητα, αναφέρθηκε εκτενώς χθες και το γερμανικό Spiegel.
«Ο τρομερός γείτονας», ήταν ο τίτλος άρθρου της διαδικτυακής έκδοσης του Spiegel, το οποίο αναφέρθηκε στην Τουρκία και τα προβλήματα που προκαλεί στον νατοϊκό εταίρο της, την Ελλάδα.

Ο αρθρογράφος, σύμφωνα με την “Deutsche welle”, κάνει αναφορά  στις απειλές που εκσφενδονίζει ο Τούρκος πρόεδρος για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να μην απομείνει στη χώρα καμιά άλλη δυνατότητα από το να κάνει χρήση στρατιωτικών μέσων, όπως έκανε σαφές πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Για τον Μητσοτάκη η αντιπαράθεση με την Τουρκία είναι ριψοκίνδυνη» σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Ο Ερντογάν μπορεί να βλάψει την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα. Ιδιαίτερα στην προσφυγική πολιτική θέτει η Άγκυρα τη γειτονική χώρα εδώ και μήνες υπό πίεση. Σύμφωνα με τουρκικές πληροφορίες, στην επικράτειά της βρίσκονται 3,5 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία, τους οποίους ο Ερντογάν δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει ως υλικό διαπραγμάτευσης. Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δημιουργήσουν πρόβλημα, ασκώντας για παράδειγμα κριτική στην Τουρκία για την πολιτική της στο συριακό, όπως έχει απειλήσει πολλές φορές ο Ερντογάν στο παρελθόν, θα φροντίσει ώστε και πάλι περισσότεροι πρόσφυγες να ξεκινήσουν για την Ελλάδα».

Για «θερμό επεισόδιο» κάνει λόγο και το Politico
Στο ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στην περιοχή είχε αναφερθεί στις αρχές του έτους και το Politico, τότε με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.
Το Politico, επικαλούμενο ανώτατους διπλωμάτες και στρατιωτικούς αναλυτές, τονίζει πως στις Βρυξέλλες υπάρχει έντονη ανησυχία πως ο Ερντογάν μπορεί να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα ή τη Γαλλία σε μία αμφισβητούμενη εναέρια ή θαλάσσια περιοχή για να συγκεντρώσει τη στήριξη των εθνικιστών στην Τουρκία.

Το δημοσίευμα έχει με τίτλο «Πόσο άγρια μπορεί να γίνει η Τουρκία;» και υπότιτλο: «Η αποξένωση της Άγκυρας από τη Δύση μπορεί να έχει βίαιες συνέπειες».
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, Πολ Τέιλορ, αναφέρει ότι το γαλλικό ναυτικό περιπολεί τακτικά στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοικτά της Συρίας και του Λιβάνου, όπου έχει παραδοσιακά συμφέροντα.
Η Γαλλία και η Ιταλία, προσθέτει, έχουν στείλει πρόσφατα πολεμικά πλοία στα κυπριακά χωρικά ύδατα, με επισκέψεις στο λιμάνι της Λάρνακας, για να διατηρήσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπου η ιταλική και η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία, ENI και Total, έχουν άδειες για εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Αυτό, σημειώνει, έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ του Ερντογάν και του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που έχει επικρίνει έντονα την εισβολή της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία. Το τουρκικό ναυτικό θα παραλάβει το επόμενο έτος το πρώτο της πλοίο που θα μεταφέρει ελικόπτερα και ένα επιθετικό πλοίο, που θα της δώσουν τη δυνατότητα προβολής της δύναμής της στην περιοχή της Μεσογείου.

Όταν ρώτησα έναν Δυτικό ναύαρχο που υπηρετεί στη Μεσόγειο τι τον κρατά ξύπνιο το βράδυ, προσθέτει ο Τέιλορ, ο κίνδυνος ενός ναυτικού επεισοδίου που θα κλιμακωθεί ανοικτά της Κύπρου ήταν κοντά στην κορυφή της λίστας του, μετά τον φόβο ενός μακελειού από τζιχαντιστές σε κρουαζιερόπλοιο.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αν σας έρθει χαρτί για να παρουσιαστειτε Τρίπολη
    μη χαίρεστε. Δεν παρουσιαζεστε Πελοπόννησο

  2. Σώπα το πήρατε χαμπάρι; Τι δεν καταλάβατε τόσο καιρό; Θα μας χτυπήσουν οι Μογγόλοι ,γιατί δεν τους φτάνει η Κωνσταντινούπολη τα παράλια ο πόντος κ η Κύπρος τώρα θέλουν κ το Αιγαίο μετά τον Έβρο ,τι νομίζατε ότι θα σταματήσουν ;Όλες τις όμορφες παραθαλάσσιες πόλεις ,τις άρπαξαν με φωτιά κ τσεκούρι ,έτσι απλά γιατί ζήλευαν την εβυμερια Ελληνικών πόλεων .Τώρα θέλουν να εκμεταλλευτούν το Αιγαίο σαν να είναι δικό τους.Αλιμονο στους Νεότουρκους που θα πληρώσουν την αδικία ,αν κ δεν φταίνε ,γιατί η Τουρκία δεν φτιάχτηκε ως χώρα με την ευλογία του Θεού ,κ όπως γράφουν οι τελευταίοι γέροντες μικρασιάτες ,θα διαλυθεί κ θα χαθεί από τον χαρτίηο θεός αργεί αλλά δεν λησμονη ,κ θα απόδοση δικαιωσινη.

  3. Ε αυτό έλειπε ,είμαστε Έλληνες απόγονοι Ηρώων ,τι είναι αυτά που λες ;σιγά μην φοβηθούμε τα μογγολακια .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ