ΝΕ ΚΙΝΑΛ για επίσκεψη Μηταράκη: Οι προεκλογικές εξαγγελίες και οι σημερινές υποσχέσεις δεν συνάδουν με τις πράξεις και ο εμπαιγμός των νησιωτών είναι ολοφάνερος! !

1
278

Μετά την Κοινή Δήλωση ΕΕ -Τουρκίας, στην πολιτική συζήτηση, ανακυκλώνονται οι ίδιες προτάσεις με διαφορετική ένταση και ανάλογα με τις κομματικές επιδιώξεις και την δήθεν ιδεολογική ταυτότητα  ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Η Κοινή Δήλωση εγκλώβισε τους μετανάστες στα νησιά αλλά και ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην υποχρέωση εφαρμογής της συμφωνίας αυτής.

Τον Μάρτιο του 2016, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα και Τουρκία υποσχέθηκαν πως με τα μέτρα που ελήφθησαν θα σταματήσουν οι ροές.

Η Κοινή Δήλωση όμως ήταν ένα πολιτικό κείμενο που δεν λάμβανε υπόψη την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία για το άσυλο. Ως πολιτικό κείμενο μάλιστα δεν υπερισχύει των νομικών κειμένων που συνεχίζουν να δεσμεύουν τα κράτη μέλη.

Γι αυτό, η παράταξη μας διατήρησε τις επιφυλάξεις της από την αρχή. Προέβλεψε πως η Κοινή Δήλωση θα οδηγήσει σε υπερσυγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Οι ροές τα τελευταία χρόνια αυξάνονται αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογούν το σημερινό αριθμό φιλοξενούμενων στα νησιά.

Αυτό που αλλάζει με τις αυξημένες πιέσεις στα Κέντρα ταυτοποίησης είναι η δυνατότητα διαχείρισης των υποθέσεων αφού δεν επαρκεί ούτε το προσωπικό.  Με δεδομένο μάλιστα πως για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χρειάζεται συνεργασία της Τουρκίας και άλλων τρίτων χωρών τα πράγματα καθίστανται ακόμη πιο δύσκολα.

Για να εφαρμοστεί η Κοινή Δήλωση η προηγούμενη κυβέρνηση θέσπισε γενικό «γεωγραφικό περιορισμό» για όσους υποβάλουν αίτηση ασύλου στα νησιά. Από αυτόν εξαιρούνται τα ευάλωτα πρόσωπα και όσα έχουν στενούς  συγγενείς σε άλλες χώρες που είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Ακόμα και αυτές οι κατηγορίες όμως αργούν να φύγουν από τα νησιά αφού και γι αυτούς  αργούν οι διαδικασίες για να πιστοποιηθεί σε ποια κατηγορία ανήκουν.

Στη σημερινή κατάσταση η πρόταση διεξόδου δεν μπορεί να περιλαμβάνει ημίμετρα και εξαγγελίες για το απώτερο μέλλον. Τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι απαιτείται να φύγουν άμεσα από όλα τα νησιά. Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνεται άγνωστος αλλά σίγουρα μικρός αριθμός ανθρώπων που μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία.

Στη σημερινή συγκυρία δεν υπάρχει καμία λύση που μπορεί να εφαρμοστεί στα νησιά εκτός από την επιτάχυνση των διαδικασιών ή την αλλαγή τους.

Η επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων της Κοινής Δήλωσης είναι επιτακτική ανάγκη.  Παράλληλα είναι αυτονόητο ότι οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, για τους οποίους έχει αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, πρέπει να φύγουν άμεσα. Είναι πάνω από τους μισούς που πρέπει να αποχωρήσουν από τα νησιά.

Η αυτοδιοίκηση των νησιών πρέπει να ζητήσει από την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ την αλληλεγγύη τους. ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ πρέπει να διεκδικήσουν το ρόλο που τους αναλογεί στη διαχείριση του πληθυσμού των προσφύγων -μεταναστών. Αυτό σημαίνει διαφορετικός σχεδιασμός με πόρους και αρμοδιότητες.

Έχει έρθει η ώρα να διεκδικηθεί σθεναρά η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Δουβλίνο ή έστω, μεταβατικά, η επανέναρξη γενναίου προγράμματος μετεγκατάστασης σε άλλα κράτη μέλη. Ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών αν αυτό δεν είναι εφικτό.

Είναι αδιανόητο ότι τέτοιο πρόγραμμα συζητείται σήμερα στη Μάλτα για την περίπτωση του Λιβύης -Ιταλίας ενώ η ΕΕ παραβλέπει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για τεράστια αποτυχία της προηγούμενης και αυτής της κυβέρνησης.

Τέλος, είναι αυτονόητο μέτρο η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων είτε από την ελληνική είτε από την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και το ΝΑΤΟ. Πρέπει να γίνει σαφές όμως πως, όπως έχει δείξει η εμπειρία μέχρι σήμερα, τα μέτρα φύλαξης συνόρων μπορούν να μειώσουν τις ροές αλλά δεν μπορούν να τις μηδενίσουν και επίσης ότι η επιτυχία τους συναρτάται από το βαθμό συνεργασίας ή επιμέλειας της Τουρκίας η οποία χρησιμοποιεί τις ροές ως διαπραγματευτικό όπλο.

Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, φάνηκε ξεκάθαρα μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μηταράκη σε Κω και Λέρο.

Ο κ. Μητάρακης ήρθε για να επιβάλλει μεγαλύτερες δομές! Τόσο οι προεκλογικές εξαγγελίες όσο και οι σημερινές υποσχέσεις δεν συνάδουν με τις πράξεις και ο εμπαιγμός των νησιωτών  είναι ολοφάνερος! !

 

 

Η Νομαρχιακή Επιτροπής Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

 

  • Καταγγέλλει την ειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία μεγαλύτερων δομών στα νησιά μας.
  • Ζητάμε την Άμεση αποσυμφόρηση των χιλιάδων προσφύγων / μεταναστών ξεκινώντας από το σύνολο όσων έχει αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός.
  • Την Άμεση ενίσχυση  με προσωπικό των υπηρεσιών (υπηρεσία υποδοχής και ταυτοποίησης, ασύλου και τοπικών δομών υγείας αλλά και την άμεση δημιουργία εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας εντός των ΚΥΤ).
  • Διαπραγμάτευση με ΕΕ για αλλαγή των μέτρων της Κοινής Δήλωσης, αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο, την επιβεβλημένη φύλαξη των ευρωπαϊκών μας συνόρων, όπως και την επείγουσα θέσπιση προγραμμάτων μετεγκατάστασης.
  • Αυτοδιοικητικό κίνημα αλληλεγγύης στην ενδοχώρα και ανάληψη των ευθυνών από ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, ώστε η αυτοδιοίκηση να έχει τον αυξημένο ρόλο που της αναλογεί θεσμικά για την υποδοχή και ένταξη προσφύγων και μεταναστών.
  • Διεθνής καμπάνια για να γίνει γνωστό στην Ευρώπη το ατελέσφορο των μέτρων της Κοινής Δήλωσης για τη διαχείριση των ροών με έμφαση στην τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εσεις καλο θα ηταν να αποφασισετε τι ειστε;ΠΑΣΟΚ προεκλογικα-ή-ΚΙΝΑΛ μετακλογικα!!!!Οταν παρετε την τελικη σωστη αποφαση,παρτε θεση και για τα προβληματα του τοπου.Οχι μπουρδες ,ασυναρτησιες σαν και αυτη!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ