Δημήτρης Γάκης: «Εθνικά θέματα-Προσφυγικό-Οικονομία, η Κυβέρνηση ναυαγεί.»

0
47

Δημήτρης Γάκης: «Εθνικά θέματα-Προσφυγικό-Οικονομία, η Κυβέρνηση ναυαγεί.»

                                                                                                                         

Ο Δημήτρης Γάκης σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο Ρόδου» και την Πόλυ Χατζημάρκου, αναφέρθηκε:

Για το προσφυγικό και τις πολιτικές της Κυβέρνησης:

Όσο η Κυβέρνηση της ΝΔ πατούσε πάνω στο στέρεο έδαφος που είχε κληρονομήσει από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούσε να διατηρεί μια επίφαση σταθερότητας και αποτελεσματικότητας. Όσο απομακρύνεται όμως, φαίνεται η αδυναμία της και η ανικανότητά της να χειριστεί τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα. Εθνικά θέματα-Προσφυγικό-Οικονομία είναι το τρίπτυχο των μεγάλων θεμάτων σε πανεθνική κλίμακα, που αφορούν και τη δική μας περιοχή.

Όσον αφορά το προσφυγικό, οι συνεχιζόμενες ροές των προσφύγων δεν ανακόπηκαν, όπως υποσχόταν προεκλογικά η ΝΔ και αποδείχθηκε ότι είναι αδύνατη η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Σε συνάντηση που είχαμε με τον επικεφαλής του νέου Υπουργείου, που δημιουργήθηκε μετά από τόσους μήνες ξανά, αφού παραδέχθηκε ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης ότι ήταν λάθος η κατάργησή του, καταθέσαμε τις διαφορετικές προτάσεις και τις εναλλακτικές πολιτικές που υποστηρίζουμε. Κυρίως όμως, υποσχεθήκαμε ότι θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης, που θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων.

Αντίθετα, οι μέχρι τώρα κινήσεις της Κυβέρνησης, είναι όχι μόνο αναποτελεσματικές αλλά και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο. Κανείς σοβαρός άνθρωπος π.χ. δεν πιστεύει ότι τα φράγματα σε ανοιχτές θάλασσες μπορεί να λειτουργήσουν αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση της αποτροπής των προσφύγων-μεταναστών. Είναι άλλωστε μια σειρά από ζητήματα που δεν είναι ξεκαθαρισμένα σχετικά. Π.χ., πού θα τοποθετηθούν; Σε διεθνή ύδατα, βέβαια, δεν είναι δυνατόν. Στα δικά μας χωρικά ύδατα, με ποιον θα συνεργαστείς; Είναι μια επικίνδυνη ιδέα, τόσο από ανθρωπιστική όσο και από εθνική άποψη. Και όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει κανένα ουσιαστικό διαφαινόμενο κέρδος.

Για την κοινωνική πολιτική

Η ΝΔ υπηρετεί μια πολιτική ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας, κάτι που αποτελούσε, άλλωστε, μέρος του προεκλογικού της προγράμματος. Θα πρέπει όμως τώρα να καταλάβουν όσοι την ψήφισαν ότι αυτό κοστίζει. Η στρατηγική αποδυνάμωσης της Δημόσιας Υγείας, της κατασυκοφάντησής της, που μεθοδικά επεξεργάστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, οδηγεί μοιραία στη  ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία έχει μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, διαιρεί την κοινωνία σε ανθρώπους που έχουν τη οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για τις υπηρεσίες υγείας και σε όσους δεν την έχουν και αποκλείονται. Είχαμε μια συνάντηση με τους εργαζόμενους στα προνοιακά ιδρύματα της περιοχής μας, αξιόλογους ανθρώπους, με προσφορά στην επίλυση των προβλημάτων των ιδρυμάτων. Με μια στενόμυαλη και ιδεοληπτική αντιμετώπιση η κυβέρνηση επιχειρεί να τα ξεριζώσει, επειδή ήταν μια πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως φαίνεται, οδεύουμε προς μια συνολική μεταβολή της κοινωνικής πολιτικής. Διάβασα ότι υπάρχει σκέψη για την ίδρυση νέου γηροκομείου, χωρίς να διευκρινίζεται ποιος θα το διαχειρίζεται. Αντίστοιχα για τα παιδιά επιφυλάσσεται μια αντιμετώπιση που θα θυμίζει τις παλιές εποχές της Λέρου. Απόκληροι, που το μέλλον τους είναι οι κοινωνικός «Καιάδας». Ανεξάρτητα από το πόσο επηρεάζεται κανείς προσωπικά, πρέπει καθένας να σκεφτεί πόσο προσβλητικό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι κάτι τέτοιο και να αντιδράσει ανάλογα.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το μεγάλο project του «Φιλόδημου», που χρηματοδοτούσε τους ΟΤΑ, με ένα σημαντικό αποθεματικό κεφάλαιο και έδινε στους Δήμους τη δυνατότητα να κάνουν έργο, επιχειρήθηκε να παγώσει και να μεταφερθούν τα κεφάλαια που προορίζονταν για τους Δήμους στην κεντρική κυβέρνηση. Υπήρξε όμως άμεση αντίδραση των αυτοδιοικητικών καθώς και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να αναδιπλωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών.

Για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Ένα εμβληματικό επίτευγμα, που επιτύχαμε μετά από χρόνια αγώνων, δικών μας και παλιότερων ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης, καταφέραμε να το υλοποιήσουμε. Έρχεται, λοιπόν, τώρα η Κυβέρνηση της ΝΔ και επιχειρεί να ξηλώσει και αυτό. Πρέπει να αντιδράσει η κοινωνία σήμερα. Διαφορετικά θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα αναρωτηθούμε τι συνέβη, πού πήγαν όλες οι προσπάθειες και τα κεκτημένα των προηγούμενων χρόνων. Πιστεύω ότι θα υπάρξει αντίδραση. Πολύ περισσότερο, που διαφαίνεται μια τάση για παγκόσμια ύφεση, ανάλογη με εκείνην του 2007-2008. Χρειάζεται εγρήγορση και κινητοποίηση για να αντιμετωπίσουμε αυτόν το κίνδυνο.

Για τη ΔΕΥΑΡ

Το Ελεγκτικό Συμβούλιο απέρριψε τις αποφάσεις για τους απολυμένους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΡ. Είναι μια απόφαση και νομικά λαθεμένη και κοινωνικά άδικη. Δεν μπορεί μετά από τόσα χρόνια να αναιρείς τις συμβάσεις αορίστου χρόνου. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι κάποιοι πολέμησαν την προσπάθεια που κάναμε και τώρα, σαν τιμητές, εγκαλούν εμάς για πολιτική απάτη. Όλος ο κόσμος, όμως, ξέρει το ρόλο τους.

Το link της συνέντευξης:

https://m.mixcloud.com/Kokkino_Rhodes/%CE%B4%CE%B3%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%83_%CF%80%CF%81%CF%89%CE%B7%CE%BD-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%B4%CF%89%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%BF%CF%85_7-2-20/

 

***

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ