Δήμος Νισύρου: Οικοδομικές δραστηριότητες σε οικόπεδο στην Τάβλα του Γιαλού

0
199

ΤΑΒΛΑ ΤΟΥ ΓΙΑΛΟΥ

 

Την 23η του Γενάρη  2020 λάβαμε στο Δήμο μας μια καταγγελία της Εταιρίας  Νισυριακών Μελετών  σχετικά με τις οικοδομικές δραστηριότητες σε οικόπεδο στην Τάβλα του Γιαλού. Η καταγγελία αυτή όπως ανέφερε η ΕΝΜ ήταν βασισμένη σε μια ανώνυμη επιστολή που πήραν για το θέμα αυτό. Η καταγγελία αναφέρεται στην καταπάτηση δημόσιου χώρου. Ο Δήμαρχος σε επικοινωνία που είχε με την Πολεοδομία της Κω και  την  Εφορία Νεοτέρων  Αρχαιοτήτων στη Ρόδο πήρε την διαβεβαίωση και από τις δύο υπηρεσίες ότι υπήρχαν άδειες οικοδομής. Επί του θέματος ενημέρωσε την Εταιρία Νισυριακών  Μελετών. Το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκε αναβρασμός στην κοινωνία της Νισύρου πάλι με αφορμή την καταπάτηση δημοσίου χώρου στην Τάβλα του Γυαλού. Την περασμένη εβδομάδα μετά από επικοινωνία του Δημάρχου με τον πρώην φύλακα Αρχαιοτήτων κ. Γιώργο Σακελλαρίδη ξεκίνησε ο επανέλεγχος του θέματος.

Την  Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020, σε ταξίδι που έγινε στην Κω για θέματα του Δήμου μας, ο Δήμαρχος με τον Αντιδήμαρχο και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, παρέλαβαν τα σχέδια της υπό ανέγερση οικοδομής στην Τάβλα του Γιαλού από την πολεοδομία μετά από αίτημα που είχε κατατεθεί. Μεσολάβησε η αργία της  Καθαράς Δευτέρας  και την Τρίτη ο Δήμαρχος  επικοινώνησε  με την Πολεοδομία και  τους  παρέθεσε αεροφωτογραφία της περιοχής της δεκαετίας του 1950, την οποίαν έλαβε από τον  αρμόδιο  αρχιτέκτονας του κτίσματος. Ο Δήμαρχος  ζήτησε να επανεξεταστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός μικρού μέρους του οικοπέδου στο οποίο γίνονται οικοδομικές εργασίες το οποίο δεν αποτελεί μέρος του παλιού κτίσματος όπως δείχνει η αεροφωτογραφία. Εφόσον η συγκεκριμένη οικοδομή  είναι αποκατάσταση ερειπωμένης κατοικίας δεν επιτρέπεται η προέκτασή της και η αλλοίωση του σχεδίου του κτίσματος. Ο Δήμαρχος  έκανε αίτημα στην πολεοδομία να γίνει ανάκληση της οικοδομικής αδείας για να επανεξεταστεί το θέμα καταπάτησης δημόσιου χώρου. Η ανάκληση αδείας έγινε την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 και έτσι σταμάτησαν οι εργασίες στην οικοδομή.

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του δομημένου περιβάλλοντος της Νισύρου αποτελεί βασικό στοιχείο λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής. Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται και η συμβολή όλων των ενεργών πολιτών. Εάν η συμμετοχή σε όλα τα θέματα του περιβάλλοντος ήταν ενεργή δεν θα είχαμε τις περιβαλλοντικές καταστροφές που συνέβησαν στο παρελθόν στον νησί μας όπως,  η τσιμεντόστρωση του ιστορικού λιμανιού στην Τάβλα του Γιαλού, η καταστροφή του μονοπατιού που οδηγεί στο Άργος, η καταστροφή του λιμανιού, η καταστροφή των Λουτρών, η καταστροφή της παραλίας του Μιραμάρε, το ξεπούλημα της πλατείας των Νικειών για την οποία αγωνιζόμαστε τώρα να επανακτήσουμε, κλπ. Ταυτόχρονα, η συμβολή όλων των πολιτών στο πρόγραμμα ανακύκλωσης θα συνέβαλλε τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ελπίζουμε  η θέληση της δημοτικής αρχής  για ένα καλύτερο περιβάλλον να γίνει και θέληση όλων των πολιτών του νησιού μας. Καλούμε όλους τους πολίτες να ταχθούν δίπλα μας σε έναν  κοινό αγώνα και μια κοινή πορεία για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της Νισύρου. Όλοι δικαιούμαστε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο μέσα από τις δράσεις του σήμερα. Αυτό το δικαίωμα όμως απαιτεί όραμα και προετοιμασία και σχέδιο για την υλοποίηση του οράματος. Η νέα γενιά του τόπου μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ